Back to top

„Kapj rá!” a halra Baján, a halászlé fővárosában!

Több száz kondérban rotyog majd a halászlé a XXIII. Bajai Halfőző Fesztiválon 2018. július 14-én a belvárosban és a Petőfi-szigeten. Az immár 23. alkalommal megrendezett, több tízezer látogatót vonzó eseményen idén mintegy kétezren ragadnak fakanalat. Az ország egyik legnépszerűbb és legrangosabb halfőző fesztiválján természetesen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány faháza is megjelenik.

A halászat, halkereskedés és hálókötészet terén több évszázados hagyományokkal rendelkező Baja város lakói halfogyasztásban is példamutatónak, sőt a rendezvényszervezők szerint Európa rekordereinek számítanak az évente fejenként átlagos 66 kg hal elfogyasztásával, miközben ez a szám országosan az 5-6 kilogrammot is alig éri el.

A bajaiak minden évben több napos fesztivállal ünneplik a halat és a halételeket. A bajai halászlé 2015-ben Hungarikum rangot is kapott, ami nem csoda, hiszen a halételek készítésének nagy tradíciója van a térségben. Az idei esztendőben 2018. július 12. és 15. között rendezik meg a XXIII. Bajai Halfőző Fesztivált. Szombaton, 2018. július 14-én több száz kondérban rotyog majd a kultikus halétel.

A város főterén, a Szentháromság téren, az ország minden tájáról érkezett profi és hobbiszakácsok mérik majd össze tudásukat, de számos családi és szórakoztató program is várja az érdeklődőket. A nyitónapon a Bácskai Néptánc Gálát tekinthetik meg a látogatók, a rendezvény többi napján pedig többek között Nagy Feró és a Beatrice, Malek Andrea, az Ocho Macho és Szűcs Judith is fellépnek a színpadon.

A „Kapj rá!” kampány faházában finom falatokkal, receptes kiadványokkal és gyermekfoglalkoztatóval várnak a szervezők minden látogatót.

Az érdeklődők megkóstolhatják többek között a füstölt halpástétomot és a füstölt halfilét busából, pisztrángból vagy harcsából és a finom falatok mellett ötletes és könnyen elkészíthető recepteket tartalmazó kiadvánnyal is gazdagodhatnak. A gyermekeket ügyességi feladatok, színező és társasjátékok várják. A „Kapj rá!” faháza az Eötvös utcában várja a látogatókat 2018. július 13-án és 14-én.

A XXIII. Bajai Halfőző Fesztivál részletes programját az érdeklődők a www.bajaihalfozofesztival.hu honlapon tekinthetik meg.

Fotó: AMC - Kapj rá! facebook

A bajai halászlé titka

A bajaiak szerint a halászlé utánozhatatlan ízét egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, a szeretet és a figyelem alapozza meg, ami mind belekerül a bográcsba. Ezek a „hozzávalók” nyilvánvalóan elengedhetetlenek a kitűnő bajai halászléhez, de fontos még a négy egyszerű alapanyag: a hal, a vöröshagyma, a paprika és a víz. A Hungarikum ranggal büszkélkedő halétel legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, amely igazán különlegessé és „bajaivá” teszi ezt az ételt. A gyufatészta elkészítéséhez nem kell más, csak liszt és tojás, no és a jól bevált bajai alapanyagok: egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, szeretet és figyelem, amit mind bele kell gyúrni a tésztába.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  • II. Dunamenti Halfesztivál, Mohács, 2018. július 21.
  • Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. augusztus 8-15.
  • VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. augusztus 3-4.
  • Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018. augusztus 24-25.
  • Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018. augusztus 31. - szeptember 2.
  • Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018. szeptember 1.
  • MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018. szeptember 1.
Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Megkezdődtek az őszi lehalászások

Az ősz beköszöntével és vizeink fokozatos lehűlésévél megkezdődtek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.

Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen - közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.

Először rendeztek feeder csapatbajnokságot Nógrádban

Pár napja rendezték meg első ízben a Nógrád megyei feeder csapatbajnokságot. A helyszín a ludányhalászi sóderbányató volt. A versenyen tizenkét megyei horgászegyesület három-három fős csapata vett részt.

Gemenci halászok

A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága a Gemenc Zrt. meghívására két napot töltött az erdőgazdaságnál. Babos Imre szakszerű vezetésével megtekintettük a Gemenci Erdei Vasút Lassi állomásán berendezett Halászati Múzeumot.

Tizenöt új terepjáró a magyar vízpartokon

Október 25-én tizenöt új Toyota terepjáró került átadásra az Agrárminisztérium és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) jóvoltából. A gépjárműveket a horgászszövetség és további tizenkét, sikeresen pályázó horgászszervezet képviselője vette át a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége Duna-parti telephelyén.

A világ legnagyobb "hajója" a halgazdálkodást is forradalmasíthatja

2020-ra hatalmas, hajó alakú lazacgazdaság készül el: a vízi alkalmatosságot Norvégia partjainál horgonyozzák majd le, s a tervek szerint 10 ezer tonna hal tárolásának tehet eleget. A speciális hajó a legzordabb körülményeknek is ellen tud majd állni.

Erős a kereslet a tógazdaságokból származó halakra

Mind a hazai, mind a külpiacokon jelentős a kereslet a magyar haltermékek iránt, pedig a nagy meleg és a kevés csapadék sem kedvezett idén a halnevelésne