Back to top

„Kapj rá!” a halra Baján, a halászlé fővárosában!

Több száz kondérban rotyog majd a halászlé a XXIII. Bajai Halfőző Fesztiválon 2018. július 14-én a belvárosban és a Petőfi-szigeten. Az immár 23. alkalommal megrendezett, több tízezer látogatót vonzó eseményen idén mintegy kétezren ragadnak fakanalat. Az ország egyik legnépszerűbb és legrangosabb halfőző fesztiválján természetesen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány faháza is megjelenik.

A halászat, halkereskedés és hálókötészet terén több évszázados hagyományokkal rendelkező Baja város lakói halfogyasztásban is példamutatónak, sőt a rendezvényszervezők szerint Európa rekordereinek számítanak az évente fejenként átlagos 66 kg hal elfogyasztásával, miközben ez a szám országosan az 5-6 kilogrammot is alig éri el.

A bajaiak minden évben több napos fesztivállal ünneplik a halat és a halételeket. A bajai halászlé 2015-ben Hungarikum rangot is kapott, ami nem csoda, hiszen a halételek készítésének nagy tradíciója van a térségben. Az idei esztendőben 2018. július 12. és 15. között rendezik meg a XXIII. Bajai Halfőző Fesztivált. Szombaton, 2018. július 14-én több száz kondérban rotyog majd a kultikus halétel.

A város főterén, a Szentháromság téren, az ország minden tájáról érkezett profi és hobbiszakácsok mérik majd össze tudásukat, de számos családi és szórakoztató program is várja az érdeklődőket. A nyitónapon a Bácskai Néptánc Gálát tekinthetik meg a látogatók, a rendezvény többi napján pedig többek között Nagy Feró és a Beatrice, Malek Andrea, az Ocho Macho és Szűcs Judith is fellépnek a színpadon.

A „Kapj rá!” kampány faházában finom falatokkal, receptes kiadványokkal és gyermekfoglalkoztatóval várnak a szervezők minden látogatót.

Az érdeklődők megkóstolhatják többek között a füstölt halpástétomot és a füstölt halfilét busából, pisztrángból vagy harcsából és a finom falatok mellett ötletes és könnyen elkészíthető recepteket tartalmazó kiadvánnyal is gazdagodhatnak. A gyermekeket ügyességi feladatok, színező és társasjátékok várják. A „Kapj rá!” faháza az Eötvös utcában várja a látogatókat 2018. július 13-án és 14-én.

A XXIII. Bajai Halfőző Fesztivál részletes programját az érdeklődők a www.bajaihalfozofesztival.hu honlapon tekinthetik meg.

Fotó: AMC - Kapj rá! facebook

A bajai halászlé titka

A bajaiak szerint a halászlé utánozhatatlan ízét egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, a szeretet és a figyelem alapozza meg, ami mind belekerül a bográcsba. Ezek a „hozzávalók” nyilvánvalóan elengedhetetlenek a kitűnő bajai halászléhez, de fontos még a négy egyszerű alapanyag: a hal, a vöröshagyma, a paprika és a víz. A Hungarikum ranggal büszkélkedő halétel legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, amely igazán különlegessé és „bajaivá” teszi ezt az ételt. A gyufatészta elkészítéséhez nem kell más, csak liszt és tojás, no és a jól bevált bajai alapanyagok: egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, szeretet és figyelem, amit mind bele kell gyúrni a tésztába.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  • II. Dunamenti Halfesztivál, Mohács, 2018. július 21.
  • Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. augusztus 8-15.
  • VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. augusztus 3-4.
  • Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018. augusztus 24-25.
  • Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018. augusztus 31. - szeptember 2.
  • Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018. szeptember 1.
  • MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018. szeptember 1.
Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

24 órás versenyen: háromszáz kiló hal akadt horogra

A legnagyobb halat egy helyi horgász fogta a községben nyolcadik alkalommal megrendezett 24 órás versenyen, a végső mérlegeléskor azonban egy muravidéki pecás örülhetett a legjobban.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Tizenhat halőr vigyáz a balatoni halakra

Orvhalászat miatt az első félévben hét személy ellen kezdeményezett eljárást a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Legutóbb Badacsony térségében buktak le, s akadt olyan szabályszegő is, akit letöltendő börtönre ítéltek. Jelenleg 16 halőrt foglalkoztat a társaság, s teljes erőbedobással dolgoznak a nyáron.

Húsz órán át lógattak: maratoni horgászat Töröcskén

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a töröcskei horgászmaraton. Hét négy fős csapat indult, az ország minden tájáról érkeztek Mosonmagyaróvártól egészen Vácig, de külföldről is jött induló horgász.

13 mázsa keszeget sütöttek ki

A jubileumi, tizedik Keszegfesztiválon 13 mázsa keszeget sütöttek meg a vendégeknek a gyenesdiási I. Hal- és Termelői Piacon a hétvégén.

A Tiszafüredi Halas Napokon a pénzügyminiszter is a halfogyasztást népszerűsítette

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a hazai halfogyasztás emelését – hangsúlyozta Varga Mihály a Tiszafüredi Halas Napok megnyitóján.

A gyerektáborokban is szétnéz a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ellenőrzést indított július elsején, a hagyományosan vizsgált rendezvények és gyermektáborok mellett új területeket is bevontak az akcióba - mondta Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

Alig van jó állapotú tó vagy folyó hazánkban

Jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb, mint 20 százaléka a van jó ökológiai állapotban – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss tanulmányában. Az EU-tagállamok kevésbé foglalkoznak ezzel az üggyel.

Horgászni tilos: halpusztulás a Holt-Maroson, keresik az okokat

Újabb vízmintát vettek az újszegedi Holt-Maros második szakaszából, mert még vizsgálják, mi okozta a májusi kétnapos halpusztulást. Ha fel is oldják a horgászati tilalmat, etetni jó ideig biztosan nem lehet majd a halakat, hogy minél kevesebb szerves anyag kerüljön a vízbe.