Back to top

„Kapj rá!” a halra Baján, a halászlé fővárosában!

Több száz kondérban rotyog majd a halászlé a XXIII. Bajai Halfőző Fesztiválon 2018. július 14-én a belvárosban és a Petőfi-szigeten. Az immár 23. alkalommal megrendezett, több tízezer látogatót vonzó eseményen idén mintegy kétezren ragadnak fakanalat. Az ország egyik legnépszerűbb és legrangosabb halfőző fesztiválján természetesen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány faháza is megjelenik.

A halászat, halkereskedés és hálókötészet terén több évszázados hagyományokkal rendelkező Baja város lakói halfogyasztásban is példamutatónak, sőt a rendezvényszervezők szerint Európa rekordereinek számítanak az évente fejenként átlagos 66 kg hal elfogyasztásával, miközben ez a szám országosan az 5-6 kilogrammot is alig éri el.

A bajaiak minden évben több napos fesztivállal ünneplik a halat és a halételeket. A bajai halászlé 2015-ben Hungarikum rangot is kapott, ami nem csoda, hiszen a halételek készítésének nagy tradíciója van a térségben. Az idei esztendőben 2018. július 12. és 15. között rendezik meg a XXIII. Bajai Halfőző Fesztivált. Szombaton, 2018. július 14-én több száz kondérban rotyog majd a kultikus halétel.

A város főterén, a Szentháromság téren, az ország minden tájáról érkezett profi és hobbiszakácsok mérik majd össze tudásukat, de számos családi és szórakoztató program is várja az érdeklődőket. A nyitónapon a Bácskai Néptánc Gálát tekinthetik meg a látogatók, a rendezvény többi napján pedig többek között Nagy Feró és a Beatrice, Malek Andrea, az Ocho Macho és Szűcs Judith is fellépnek a színpadon.

A „Kapj rá!” kampány faházában finom falatokkal, receptes kiadványokkal és gyermekfoglalkoztatóval várnak a szervezők minden látogatót.

Az érdeklődők megkóstolhatják többek között a füstölt halpástétomot és a füstölt halfilét busából, pisztrángból vagy harcsából és a finom falatok mellett ötletes és könnyen elkészíthető recepteket tartalmazó kiadvánnyal is gazdagodhatnak. A gyermekeket ügyességi feladatok, színező és társasjátékok várják. A „Kapj rá!” faháza az Eötvös utcában várja a látogatókat 2018. július 13-án és 14-én.

A XXIII. Bajai Halfőző Fesztivál részletes programját az érdeklődők a www.bajaihalfozofesztival.hu honlapon tekinthetik meg.

Fotó: AMC - Kapj rá! facebook

A bajai halászlé titka

A bajaiak szerint a halászlé utánozhatatlan ízét egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, a szeretet és a figyelem alapozza meg, ami mind belekerül a bográcsba. Ezek a „hozzávalók” nyilvánvalóan elengedhetetlenek a kitűnő bajai halászléhez, de fontos még a négy egyszerű alapanyag: a hal, a vöröshagyma, a paprika és a víz. A Hungarikum ranggal büszkélkedő halétel legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, amely igazán különlegessé és „bajaivá” teszi ezt az ételt. A gyufatészta elkészítéséhez nem kell más, csak liszt és tojás, no és a jól bevált bajai alapanyagok: egy cseppnyi titok, valamint a sok készülődés, szeretet és figyelem, amit mind bele kell gyúrni a tésztába.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  • II. Dunamenti Halfesztivál, Mohács, 2018. július 21.
  • Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. augusztus 8-15.
  • VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. augusztus 3-4.
  • Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018. augusztus 24-25.
  • Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018. augusztus 31. - szeptember 2.
  • Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018. szeptember 1.
  • MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018. szeptember 1.
Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

Négy mázsa küsz pusztult el a Balatonnál

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Az esetről lakossági bejelentéseket is érkeztek, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

Február 1-jén elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy – a hatályos jogszabályok értelmében – 2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

Oroszország 70 százalékkal növelte a vörös kaviár termelését tavaly

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 22,2 ezer tonna vörös lazackaviárt termeltek, ami csaknem 70 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Korszerűsödik a legnagyobb Tolna megyei halgazdaság

Mintegy 80 millió forintos beruházással, a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) 50 százalékos támogatásával korszerűsíti halgazdaságát a varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.

Halászok, horgászok figyelem: a Nébih honlapján érhetőek el a dokumentumok kötelező adattartalma

Tavaly év végén módosult a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény, valamint a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendelet. A jövőben több dokumentum kötelező adattartalmát – a rendelet mellékletei helyett – a Nébih honlapján érhetik el a horgászok és a halgazdálkodásra jogosultak.

A világ 10 legtáplálóbb étele

Egy új tanulmányban koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyag szükségletet. Meglepő eredményeket találtak.