Back to top

Mi történik az istállóban? - HG2018/1

Február közepén ismét megrendezte az Agroinform.hu a PREGA (Precíziós gazdálkodás és agrárinformatika) elnevezésű nagyszabású konferenciát, amelyen az állattenyésztési szekcióban a Holstein Genetika Kft. is szerephez jutott. Alföldi László területi igazgató, illetve az Invitech Megoldások Zrt. részéről Horváth Balázs ismertette új projektünk fő vonalait.

2017 őszétől zajlanak – egyidejűleg műszerfejlesztés és telepi adaptáció formájában – azok a munkák, amelyek révén reményeink szerint egy teljesen új területen nyílik lehetőség a tejtermelés hatékonyságának fokozására. A termelők ugyan felismerték a modern istállók, illetve a tehenek jobb komfortjának jelentőségét, de a termelési és kiesési adatokon kívül nem áll rendelkezésre információ arról, hogy mi is történik napi szinten a tehenek közvetlen környezetében.

Ilyen adatok gyűjtése, továbbítása, tárolása komoly technikai hátteret és műszaki szaktudást is igényel, ezért ezen a területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Holstein Genetika Kft. és az Invitech Megoldások Zrt. együttműködve kezdte meg a kutató, fejlesztő munkát.

Az állatokat érő közvetlen hatások méréséből származó rendszeres és nagy mennyiségű adat gyűjtésével és elemzésével a rendszer számos etológiai és élettani jelenségre, összefüggésre adhat választ, illetve megoldást.

A témában részletes összeállítással jelentkezünk az Állattenyésztés folyóirat nyár végi számában. (x)

 

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.