Back to top

Mi történik az istállóban? - HG2018/1

Február közepén ismét megrendezte az Agroinform.hu a PREGA (Precíziós gazdálkodás és agrárinformatika) elnevezésű nagyszabású konferenciát, amelyen az állattenyésztési szekcióban a Holstein Genetika Kft. is szerephez jutott. Alföldi László területi igazgató, illetve az Invitech Megoldások Zrt. részéről Horváth Balázs ismertette új projektünk fő vonalait.

2017 őszétől zajlanak – egyidejűleg műszerfejlesztés és telepi adaptáció formájában – azok a munkák, amelyek révén reményeink szerint egy teljesen új területen nyílik lehetőség a tejtermelés hatékonyságának fokozására. A termelők ugyan felismerték a modern istállók, illetve a tehenek jobb komfortjának jelentőségét, de a termelési és kiesési adatokon kívül nem áll rendelkezésre információ arról, hogy mi is történik napi szinten a tehenek közvetlen környezetében.

Ilyen adatok gyűjtése, továbbítása, tárolása komoly technikai hátteret és műszaki szaktudást is igényel, ezért ezen a területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Holstein Genetika Kft. és az Invitech Megoldások Zrt. együttműködve kezdte meg a kutató, fejlesztő munkát.

Az állatokat érő közvetlen hatások méréséből származó rendszeres és nagy mennyiségű adat gyűjtésével és elemzésével a rendszer számos etológiai és élettani jelenségre, összefüggésre adhat választ, illetve megoldást.

A témában részletes összeállítással jelentkezünk az Állattenyésztés folyóirat nyár végi számában. (x)

 

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.