Back to top

Primőr zöldségek közmunkásoktól: nyitnak a helyi piacok

Érik a paradicsom és paprika is már a somogysárdi fóliasátrakban. Tizenegy közmunkás gondozza reggeltől estig a növényeket. Somogy több településén is javában zajlanak a zöldségszüretek. A terményeket pedig helyi termelői piacokon értékesítik.

– Már szépen pirosodik a paradicsom a fóliákban, naponta több kilónyi mennyiséget szedünk – mondta el az egyik somogysárdi közmunkás. A településen 1500 négyzetméternyi fóliázott területen tizenegyen paprikát, paradicsomot és uborkát termelnek. Két hektárnyi szabadföldön pedig krumplit, hagymát, almapaprikát és levendulát gondoznak - írja a sonline.hu.

Uborkából nem tudnak annyit termelni, ami el ne fogyna
Uborkából nem tudnak annyit termelni, ami el ne fogyna
– A helyi termelői piacon értékesítjük a zöldségeket. Nagy a keletje, már a szomszéd településekről is érkeznek vásárlók. Rászorultsági alapon pedig a helyi lakosságnak is adunk belőle – mondta el Fentős Zoltán. Somogysárd polgármestere hozzátette:

nem használnak vegyszereket, csepegtető öntözéssel és ásványi anyagok visszapótlásával állítják elő a primőr termékeket.

A zöldségeket a helyi konyhának is szállítanak. A napokban nekiállnak a káposzta és karfiol palántázásának, amelyeket télire savanyítva tesznek el.

– Nem tudunk annyi uborkát termelni, amennyi el ne fogyna – mondta el Sztányi Tibor. Kaposfő polgármestere hozzátette: négy hektáron nyolc fő dolgozik a település kertészetében. Jelenleg uborkát, paprikát és paradicsomot, sárga-és fehérrépát, fokhagymát termelnek, szeptemberben pedig batátát és csemegekukoricát.

Első a helyi konyha, oda szállítjuk be a zöldségeket. A nyári napköziben uzsonnára és tízóraira is kapnak belőle a gyerekek. A helyi termelői piacunkon pedig a lakosság vásárolhat. Jövő héten megérkezik az engedély és megkezdjük a mák árusítását is

– tette hozzá Sztányi Tibor.

Somogyban a startmunka program mezőgazdasági programjában 74 településen nyolcszázan dolgoznak. A közfoglalkoztatottak szabadföldi -és fóliás zöldségtermesztés mellett takarmánynövény, zöldség, gyümölcs termesztést és állattartáshoz kapcsolódó feladatokat látnak el.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók a talajból eredő fertőzések, a káros sófölhalmozódás és a leromlott talajszerkezet sem rontja a termesztés eredményeit. Nem mellesleg a közeges termesztéshez társított klímaszabályozással, tápanyag-utánpótlással elérhető termésátlag túlszárnyalja a talajban elérhetőt.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.