0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A silózási idény kihívásai – HG2018/1

A tömegtakarmányok készítése szezonális kampánymunkaként él a köztudatban, és ez a kivitelezést illetően természetesen igaz is. Ahhoz azonban, hogy magas minőségben készüljenek el a tavaszi, kora nyári és őszi tömegtakarmányok, nagyfokú tudatosságra van szükség.

Időben kell gondolkodni a területhasznosításról, a takarmánytermesztés technológiai és szervezési feladatairól és nem utolsósorban az alkalmazni kívánt oltóanyagokról, tartósítókról.

A Holstein Genetika által forgalmazott termékek között a Lallemand cég Sil-All oltóanyagai évről évre hódítanak tért a hazai piacon. A kivételes minőséghez kapcsolódó magasabb ár elfogadtatása nem megy egyik napról a másikra, de láthatóan bővül azok köre, akik számára jól megtérülő befektetés a jó oltóanyag. Ez biztosít ugyanis kiváló körülményeket az erjedéshez és ez ad biztonságot az optimálistól eltérő viszonyok esetén.

Idén már február végén útnak indultunk Csehországba, hogy teleplátogatások során tapasztaljuk meg a Sil-All készítmények eredményességét. Tizenöt főt számláló csoportunk (benne 10 gazdaság szakembereivel) Bronislava Foltanova, a Sil-All regionális igazgatója szervezésében és vezetésével utazott el személygépkocsikkal Mikulov környékére.

Az első szálláshelyen kötetlenül beszélgettünk egymással a szakmáról, majd másnap két teleplátogatás következett extrém hidegben, de nagy érdeklődés közepette. A viszonylag modern technológiával felszerelt telepek közepes (500 feletti) tehénlétszámmal működnek és tízezer kilogramm körüli tejet termelnek. Tömegtakarmányaik kiváló minőségéről meggyőző képet mutattak.

A közérzet kiegyensúlyozását szolgálta a programba iktatott városnézés, borkóstolás és barlangtúra.

Április első napjaiban már hazai gazdaságokba hívtuk partnereinket a témakörben szervezett tanácskozásokra. A Hajdúböszörményi Béke Mg. Zrt. és a Rábapordányi Mg. Zrt. kiváló helyszínt biztosítottak az előadásokhoz, majd részletes telepbejárás következett mindkét alkalommal. Örömünkre szolgált, hogy 17 gazdaság szakemberei tisztelték meg jelenlétükkel rendezvényeinket. Köszönjük vendéglátóink együttműködését az előkészítésben, lebonyolításban!

Az elhangzottakról a Magyar Mezőgazdaság 2018. április 18-i számában Gyulai György tollából megjelent összefoglalóból tájékozódhatnak az érdeklődők.

Június közepén tartott következő összejövetelünk (az erről szóló beszámolót itt olvasható) napirendjén is helyet kapott a minőségi tömegtakarmányok kérdése. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

 

 

Forrás: Holstein Genetika Kft.