0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sokat tanultunk, igyekszünk átadni – HG2018/1

Idén januárban cégünk értékesítői stábja (ifj. Akác Balázs, Alföldi László, Szilágyi László, Vörös Imre, valamint e sorok szerzője) az Egyesült Államokba utazott, hogy meglátogassa a Select Sires és a TechMix vállalatokat.

Tanulmányutunk első két napját Ohio állam Plain City nevű városában, a Select Sires központi telephelyén töltöttük. Megnéztük a termelőegységeket, a bikatartó létesítményeket. Betekintést kaptunk a tenyészbikák termeltetésébe a sperma levételétől az ejakulátum feldolgozásán át a dozírozásig. A hígítási folyamatban új technológiával kezdenek dolgozni: a tejes és tojássárgás hígítókat részben lecserélik növényi eredetű (pl. szója alapú) hígítóra.

Ettől még kiegyensúlyozottabb minőséget és a fertőzések esélyének csökkenését várják. A bikák ugratása keresettségtől függően általában hetente két napon, napi két alkalommal történik, de a legnagyobb igénnyel bíró bikáktól is csak minden másnap gyűjtenek spermát, elkerülendő a sperma minőségét rontani képes túlhajtottságot. A Select Sires független kimutatás szerint a legfertilisebb szaporítóanyagot előállító mesterséges termékenyítő vállalat Amerikában, s ezt a helyüket mindenképpen meg kívánják őrizni.

Általában a genetikai előrehaladásról és ezzel összefüggésben a Select
Sires tenyésztési programjáról Jeff Ziegler bikaanalista tartott számunkra előadásokat. Szavai megerősítettek bennünket: továbbra is elmondható, hogy a Select Sires meghatározó szerepet játszik napjaink holstein-fríz tenyésztésében, aktív, sőt sokszor kezdeményező részese kutatási és fejlesztési programoknak.

Tengerentúli tartózkodásunk egy hetének második felét takarmányos partnercégünk, a TechMix társvállalatánál, a Form-A-Feed vendéglátásában töltöttük. Hazánkban is tevékenykedő szaktanácsadó kollégánkkal, Travis Bischoffal látogattunk meg olyan wisconsini telepeket, ahol ő végzi a takarmányozási szaktanácsadást, beleértve a receptúrakészítést is. Általánosságban elmondható volt ezekről a telepekről a 40 literes vagy afölötti átlagos napi fajlagos termelés, kiváló szaporodásbiológiával párosulva (az átlagos szervizperiódus mindenhol 130 nap alatt van). A felkeresett gazdaságok egyike sem használta a BST növekedési hormont a tejhozam fokozására, ugyanis 2018. január 1-jétől a tejfeldolgozó üzemek nem veszik át a tejet (vagy csak jóval a piaci ár alatt) olyan farmoktól, ahol hozamfokozásra hormont használnak.

Hetünk végén a Form-A-Feed által tejtermelő farmerek számára évről évre megszervezett konferencián vettünk részt, amelyre mindig januárban kerül sor. A kétnapos előadássorozaton sok új és érdekes információt hallhattunk. A már Magyarországon, a Holstein Genetika Kft. rendezvényeiről is ismert Lance Baumgard professzor a stressz okozta lyukas bél szindrómáról és annak a ketózissal való összefüggéséről tartott előadást. Szó esett a kukoricaszilázs szemroppantottságának fontosságáról, és annak mérési lehetőségeiről, de a különböző ivarzásszinkronizálási és ivarzásmegfigyelési módszerek eredményességének összehasonlítása is téma volt. A munkaerőpiaci probléma jelen van az Egyesült Államokban is, ezért két előadás is behatóan foglalkozott a meglévő telepi dolgozók menedzsmentjének fontosságával.

Összességében elmondható, hogy igen tartalmas látogatásunk alatt ismét sok új és hasznos tudással gazdagodtunk, amivel igyekszünk a hazai tejtermelők rendelkezésére állni a minőségi tejtermelés érdekében. Ismereteinket napi találkozásaink mellett különböző rendezvényeink, képzési programjaink keretében igyekszünk továbbadni. (x)

A januári amerikai utat követően áprilisban újra magyar csapat érkezett, ezúttal a WWS washingtoni oktatási központjába. Idén is – immár sokadik alkalommal – szakmai továbbképzésen vettünk részt a World Wide Sires által működtetett Global Training Centerben.

A tíznapos program alatt testközelből megismerkedtünk a nagy létszámú, 7-27 ezer egyedes tehenészeti telepek napi szervezési-irányítási feladataival, a szaporodásbiológiai munka hatékony módszereivel, amelyek között érdeklődve figyeltük az ún. IVF-technológia térhódítását a mindennapokban. A TechMix vállalat segítségével programunkat Wisconsin állambeli telepek felkeresése, telepvezetőikkel való tapasztalatcsere színesítette.

A tanulmányúton részt vett dr. Pikó Evelin és Toldi Péter (Hód-Mezőgazda Zrt.), Éllő Imre és Horváth János (Agroprodukt Zrt.), dr. Tóth-Fekete Renáta (Jászapáti 2000 Zrt.), Somoskövi András (Bóly Zrt.), Molnár Gábor (Narivo Kft.), valamint Szilágyi László (Holstein Genetika Kft.).

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

 

Forrás: Holstein Genetika Kft.