Back to top

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára - HG2018/1

A Holstein Genetika Kft. kezdettől fogva, megszakítás nélkül, mindegyik hódmezővásárhelyi kiállításon standdal mutatkozott be. A hazai állattenyésztés e különleges fóruma mindig ösztönzőleg hatott ránk, szerettük volna megmutatni minőség iránti elkötelezettségünket mind szakmai tartalomban, mind megjelenésben.

Számos alkalommal értünk el sikereket a tenyészállat-versenyeken, kétszer a nagydíjat is elhódítva.

Az idei, jubileumi rendezvényre különleges odafigyeléssel készültünk.Megújítottuk standunkat, amely osztatlan elismerést aratott a látogatók körében.

A standon belül bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk stratégiai partnerünknek, az Invitech Megoldások Zrt.-nek, amelynek munkatársai élőképes monitor segítségével adtak tájékoztatást az érdeklődőknek közös kutatási-fejlesztési projektünkről, a digitális technológia kínálta lehetőségekről a precíziós állattenyésztésben.

Akciós spermakínálattal rukkoltunk elő három genomikus tenyészbikától, amelyek eltérő pedigréháttérrel és eltérő tenyésztési karakterrel rendelkeznek.

Akác Balázs ügyvezető, Alföldi László területi igazgató és az Invitech Megoldások Zrt. nevében Tarr Zoltán interjút adott a Pécsi Televízió Agrárium portáljának.

Két különdíjat ajánlottunk fel a holstein-fríz Nemzeti Show nyerteseinek. A nagydíjas tehén tenyésztőjét (Galgamenti Mezőgazdasági Kft., Tura) őszi, amerikai tanulmányutunkra invitáltuk meg, míg a bemutatott legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztőjének (Lakto Kft., Dabas) negyedmillió forint értékű spermavásárlási lehetőséget ajánlottunk fel.

A tenyészállatok versenyében 22 World Wide Sires apaságú nevezés érkezett, közülük 13 esetben az anyai nagyapa is tőlünk került ki. Programunk sokszínűségének példája, hogy a 22 esetben 16 különböző apáról volt szó!

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évi kiugró szereplés után most sem maradtunk komoly eredmény nélkül. A Hód-Mezőgazda Zrt. által felkészített és bemutatott, 2331 BOLYGÓ nevű vöröstarka szűzüsző nemcsak osztályát nyerte meg, hanem a kiállítás Junior Champion díját is kiérdemelte. Pedigréje Mirage-Red x Colt P-Red, ahol mindkét apaállat a World Wide Sires tenyésztési programját fémjelzi. Köszönjük a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a régóta tartó tenyésztői együttműködést, és gratulálunk a sikeres szerepléshez nemcsak Bolygóért, hanem az összetett pontverseny megnyerése okán is.

Ezúton is köszönettel tartozunk annak a tíz tenyésztőnek, akik WWS apaságú tenyészállatokat mutattak be.

A kiállítói gálavacsorán pedig a Holstein Genetika Kft.-t is díjazták a szervezők, Akác Balázs ügyvezető vette át az elismerést Antal Gábortól és Fekete Balázstól. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Hogyan rendezzük be a galambdúcot?

A legkedveltebbek a dúc legmagasabb helyén lévő fészkek, ezekért folyik a folytonos küzdelem a hímek között. A fészekberendezések legalább 70 centiméter szélesek, 50 centiméter magasak és 50 centiméter mélyek legyenek, és biztosítsák azt, hogy a galambok a fészekben párosodni is tudjanak.

Kivétel a pulyka

2018 első öt hónapjának összegzése szerint a pulyka kivételével valamennyi fontosabb állat és állati termék felvásárlási ára meghaladta az előző év azonos időszakának árait – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

Egy párjához hűséges gyönyörű víziszárnyas

A mandarinréce gácsérja kétségkívül a világ egyik leggyönyörűbb szárnyasának számít. Nem véletlen tehát, hogy már hosszú évszázadok óta tartják őshazájában is, Ázsiában mint díszréce. Európába az 1840-es években importálták először.

A hortobágyi pásztorok titkos kincse: a sinka

A sinka egy rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű kutyafajta kunkorodó farokkal. A fajta neve küllemére utal, a sinka szó simát jelent a hortobágyi tájnyelvben. Bár a fajtának kialakultak a meghatározó külső jegyei, a sinkatenyésztés és szelekció elsődleges szempontja napjainkban is a terelőképesség.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Kényszerből fogott bele, mára díjakat nyer vele

Godó Oszkár, helyi lakos nyolcéves kora óta foglalkozik különféle nyulakkal. Ez a tevékenység azóta is végigkíséri életet, mindennapjainak részévé vált, és saját bevallása szerint ez idő alatt bele is szeretett ezekbe az állatokba.

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Közeleg a nyár vége, amikor a kecskéknél megkezdődik a „szerelem időszaka”. Jól gondoljuk meg, melyik gödölyét, melyik anyát nem érdemes fedeztetni. Bármily szomorú ugyan, de a nem megfelelőket ki kell selejtezni.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.