Back to top

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára - HG2018/1

A Holstein Genetika Kft. kezdettől fogva, megszakítás nélkül, mindegyik hódmezővásárhelyi kiállításon standdal mutatkozott be. A hazai állattenyésztés e különleges fóruma mindig ösztönzőleg hatott ránk, szerettük volna megmutatni minőség iránti elkötelezettségünket mind szakmai tartalomban, mind megjelenésben.

Számos alkalommal értünk el sikereket a tenyészállat-versenyeken, kétszer a nagydíjat is elhódítva.

Az idei, jubileumi rendezvényre különleges odafigyeléssel készültünk.Megújítottuk standunkat, amely osztatlan elismerést aratott a látogatók körében.

A standon belül bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk stratégiai partnerünknek, az Invitech Megoldások Zrt.-nek, amelynek munkatársai élőképes monitor segítségével adtak tájékoztatást az érdeklődőknek közös kutatási-fejlesztési projektünkről, a digitális technológia kínálta lehetőségekről a precíziós állattenyésztésben.

Akciós spermakínálattal rukkoltunk elő három genomikus tenyészbikától, amelyek eltérő pedigréháttérrel és eltérő tenyésztési karakterrel rendelkeznek.

Akác Balázs ügyvezető, Alföldi László területi igazgató és az Invitech Megoldások Zrt. nevében Tarr Zoltán interjút adott a Pécsi Televízió Agrárium portáljának.

Két különdíjat ajánlottunk fel a holstein-fríz Nemzeti Show nyerteseinek. A nagydíjas tehén tenyésztőjét (Galgamenti Mezőgazdasági Kft., Tura) őszi, amerikai tanulmányutunkra invitáltuk meg, míg a bemutatott legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztőjének (Lakto Kft., Dabas) negyedmillió forint értékű spermavásárlási lehetőséget ajánlottunk fel.

A tenyészállatok versenyében 22 World Wide Sires apaságú nevezés érkezett, közülük 13 esetben az anyai nagyapa is tőlünk került ki. Programunk sokszínűségének példája, hogy a 22 esetben 16 különböző apáról volt szó!

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évi kiugró szereplés után most sem maradtunk komoly eredmény nélkül. A Hód-Mezőgazda Zrt. által felkészített és bemutatott, 2331 BOLYGÓ nevű vöröstarka szűzüsző nemcsak osztályát nyerte meg, hanem a kiállítás Junior Champion díját is kiérdemelte. Pedigréje Mirage-Red x Colt P-Red, ahol mindkét apaállat a World Wide Sires tenyésztési programját fémjelzi. Köszönjük a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a régóta tartó tenyésztői együttműködést, és gratulálunk a sikeres szerepléshez nemcsak Bolygóért, hanem az összetett pontverseny megnyerése okán is.

Ezúton is köszönettel tartozunk annak a tíz tenyésztőnek, akik WWS apaságú tenyészállatokat mutattak be.

A kiállítói gálavacsorán pedig a Holstein Genetika Kft.-t is díjazták a szervezők, Akác Balázs ügyvezető vette át az elismerést Antal Gábortól és Fekete Balázstól. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.