Back to top

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára - HG2018/1

A Holstein Genetika Kft. kezdettől fogva, megszakítás nélkül, mindegyik hódmezővásárhelyi kiállításon standdal mutatkozott be. A hazai állattenyésztés e különleges fóruma mindig ösztönzőleg hatott ránk, szerettük volna megmutatni minőség iránti elkötelezettségünket mind szakmai tartalomban, mind megjelenésben.

Számos alkalommal értünk el sikereket a tenyészállat-versenyeken, kétszer a nagydíjat is elhódítva.

Az idei, jubileumi rendezvényre különleges odafigyeléssel készültünk.Megújítottuk standunkat, amely osztatlan elismerést aratott a látogatók körében.

A standon belül bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk stratégiai partnerünknek, az Invitech Megoldások Zrt.-nek, amelynek munkatársai élőképes monitor segítségével adtak tájékoztatást az érdeklődőknek közös kutatási-fejlesztési projektünkről, a digitális technológia kínálta lehetőségekről a precíziós állattenyésztésben.

Akciós spermakínálattal rukkoltunk elő három genomikus tenyészbikától, amelyek eltérő pedigréháttérrel és eltérő tenyésztési karakterrel rendelkeznek.

Akác Balázs ügyvezető, Alföldi László területi igazgató és az Invitech Megoldások Zrt. nevében Tarr Zoltán interjút adott a Pécsi Televízió Agrárium portáljának.

Két különdíjat ajánlottunk fel a holstein-fríz Nemzeti Show nyerteseinek. A nagydíjas tehén tenyésztőjét (Galgamenti Mezőgazdasági Kft., Tura) őszi, amerikai tanulmányutunkra invitáltuk meg, míg a bemutatott legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztőjének (Lakto Kft., Dabas) negyedmillió forint értékű spermavásárlási lehetőséget ajánlottunk fel.

A tenyészállatok versenyében 22 World Wide Sires apaságú nevezés érkezett, közülük 13 esetben az anyai nagyapa is tőlünk került ki. Programunk sokszínűségének példája, hogy a 22 esetben 16 különböző apáról volt szó!

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évi kiugró szereplés után most sem maradtunk komoly eredmény nélkül. A Hód-Mezőgazda Zrt. által felkészített és bemutatott, 2331 BOLYGÓ nevű vöröstarka szűzüsző nemcsak osztályát nyerte meg, hanem a kiállítás Junior Champion díját is kiérdemelte. Pedigréje Mirage-Red x Colt P-Red, ahol mindkét apaállat a World Wide Sires tenyésztési programját fémjelzi. Köszönjük a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a régóta tartó tenyésztői együttműködést, és gratulálunk a sikeres szerepléshez nemcsak Bolygóért, hanem az összetett pontverseny megnyerése okán is.

Ezúton is köszönettel tartozunk annak a tíz tenyésztőnek, akik WWS apaságú tenyészállatokat mutattak be.

A kiállítói gálavacsorán pedig a Holstein Genetika Kft.-t is díjazták a szervezők, Akác Balázs ügyvezető vette át az elismerést Antal Gábortól és Fekete Balázstól. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.