Back to top

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok margójára - HG2018/1

A Holstein Genetika Kft. kezdettől fogva, megszakítás nélkül, mindegyik hódmezővásárhelyi kiállításon standdal mutatkozott be. A hazai állattenyésztés e különleges fóruma mindig ösztönzőleg hatott ránk, szerettük volna megmutatni minőség iránti elkötelezettségünket mind szakmai tartalomban, mind megjelenésben.

Számos alkalommal értünk el sikereket a tenyészállat-versenyeken, kétszer a nagydíjat is elhódítva.

Az idei, jubileumi rendezvényre különleges odafigyeléssel készültünk.Megújítottuk standunkat, amely osztatlan elismerést aratott a látogatók körében.

A standon belül bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk stratégiai partnerünknek, az Invitech Megoldások Zrt.-nek, amelynek munkatársai élőképes monitor segítségével adtak tájékoztatást az érdeklődőknek közös kutatási-fejlesztési projektünkről, a digitális technológia kínálta lehetőségekről a precíziós állattenyésztésben.

Akciós spermakínálattal rukkoltunk elő három genomikus tenyészbikától, amelyek eltérő pedigréháttérrel és eltérő tenyésztési karakterrel rendelkeznek.

Akác Balázs ügyvezető, Alföldi László területi igazgató és az Invitech Megoldások Zrt. nevében Tarr Zoltán interjút adott a Pécsi Televízió Agrárium portáljának.

Két különdíjat ajánlottunk fel a holstein-fríz Nemzeti Show nyerteseinek. A nagydíjas tehén tenyésztőjét (Galgamenti Mezőgazdasági Kft., Tura) őszi, amerikai tanulmányutunkra invitáltuk meg, míg a bemutatott legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztőjének (Lakto Kft., Dabas) negyedmillió forint értékű spermavásárlási lehetőséget ajánlottunk fel.

A tenyészállatok versenyében 22 World Wide Sires apaságú nevezés érkezett, közülük 13 esetben az anyai nagyapa is tőlünk került ki. Programunk sokszínűségének példája, hogy a 22 esetben 16 különböző apáról volt szó!

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az elmúlt évi kiugró szereplés után most sem maradtunk komoly eredmény nélkül. A Hód-Mezőgazda Zrt. által felkészített és bemutatott, 2331 BOLYGÓ nevű vöröstarka szűzüsző nemcsak osztályát nyerte meg, hanem a kiállítás Junior Champion díját is kiérdemelte. Pedigréje Mirage-Red x Colt P-Red, ahol mindkét apaállat a World Wide Sires tenyésztési programját fémjelzi. Köszönjük a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a régóta tartó tenyésztői együttműködést, és gratulálunk a sikeres szerepléshez nemcsak Bolygóért, hanem az összetett pontverseny megnyerése okán is.

Ezúton is köszönettel tartozunk annak a tíz tenyésztőnek, akik WWS apaságú tenyészállatokat mutattak be.

A kiállítói gálavacsorán pedig a Holstein Genetika Kft.-t is díjazták a szervezők, Akác Balázs ügyvezető vette át az elismerést Antal Gábortól és Fekete Balázstól. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

A ketreces termelés szabadsága

Piackutatási és tájékoztatási kampányt indít a Baromfi Termék Tanács a magyar vásárlók tojásfogyasztási igényeinek felmérésére. A BTT szerint fel kell lépni az ellen, hogy az üzletláncok kiszorítsák kínálatukból a ketreces tojásokat, mert szerintük ezzel nemcsak a tojáspiaci szereplők, hanem a fogyasztók is rosszul járnának.

Átrendeződik a magyar szarvasmarha-kivitel

Átrendeződőben van a magyar szarvasmarha-kivitel, bár az exportban még mindig domináns szerep jut a török piacnak, az állattartók egyre több jószágot adnak el a volt jugoszláv, tenyészállatot pedig a hajdani szovjet tagállamokban.

Egy elfeledett hüllőnk: az amúrsikló

A terrarisztika hőskorában, a ’70–80-as években nagyon nehéz volt beszereznie kedvenceket annak, aki nem a hazai faunát akarta „dézsmálni”. Gyakorlatilag csak Kubából, illetve a volt Szovjetunió területéről lehetett egzotikus fajokra szert tenni.

Emu: így is, úgy is szerethető

Targuba Miklós egy egész csomag szeletelt kenyérrel érkezett az emuk „birodalmához”, és a madarak szemmel láthatóan örültek a fotózás miatti plusz élelemnek: valósággal megrohamozták a gazdájukat.