Back to top

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

A repce nagyon érzékeny a hidegre, de a meleg őszre is.
A repce nagyon érzékeny a hidegre, de a meleg őszre is.
Idén a repcéből közel tizenötezer hektáron végeztek a betakarítással a gazdálkodók. A repcét ugyanis még tavaly ősszel vetették el, évről évre egyre nagyobb területen termesztik. A repcetermesztés nem könnyű feladat, nagy szakmai tudást igényel, nagyon érzékeny a növény a hidegre, de a meleg őszre is. Ez is az oka annak, hogy a kecsegtető felvásárlási ár ellenére a kisebb termelők nem szívesen bajlódnak ezzel az olajnövénnyel - írja a teol.hu.

Tolna megye egyik legnagyobb repcetermelője a Teveli Zrt., mely több mint kétszáz hektáron foglalkozik ezzel a növénnyel. Idén a tavalyihoz képest tizenöt százalékkal növelték a területüket.

A betakarításon már túl vannak, hektáronként négy tonna termett, ami jó eredménynek számít.

Guth István igazgató elmondta, a termény egy részére előszerződést kötöttek, tonnánként 107 ezer forintért, a termény másik felét pedig most értékesítették, erre a mennyiségre 115 ezer forintos ajánlatot kaptak, viszont nem számoltak fel plusz minőségi prémiumot. A búza aratása náluk már befejeződött, hektáronként 6,7 tonna az átlagtermés, ami nagyon jónak számít, bár Guth István szerint ez csupán elvárható eredmény a kiváló minőségű teveli termőföldeken. Búzára nem kötöttek szerződést, a takarmány minőségért jelenleg 44 ezret, a malmi minőségért 50 ezret fizetnének a felvásárlók.

A bátai székhelyű Bát-Gabona Kft. termeléssel és felvásárlással is foglalkozik. Hild Balázs ügyvezető igazgató elmondta, náluk javában folyik az aratás, a búza termésátlaga 6 tonna hektáronként, a minősége – fehérje- és sikértartalma – is jónak tűnik. Ők durumbúzával is foglalkoznak 250 hektáron, ami nagyobb hozzáértést igényel a termelőktől.

A lábon álló búzának nem tett jót a héten lehullott csapadék, mert gyengül az esésszám.

A kft. a környékbeli kisebb termelőket segíti azzal, hogy a termeléshez szükséges alapanyagokat forgalmazza és a terményt is átveszi a gazdáktól.

A Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, Krieser János elmondta,

ötszáz hektáron vetettek repcét, az átlagtermés náluk 3,9 tonna lett hektáronként.

A búza aratását pedig kedden fejezték be. Kevesebb lett a termés, mint amire számítottak, a minőség pedig zömében étkezési. Krieser János elmondta, egyelőre nem értékesítenek, viszont a minősítést elvégeztetik a repcénél, búzánál, így ha majd a felvásárlóval tárgyalnak, korrektebb lesz az alku.

A repce egyébként nagyon jó vetésforgója a kukoricának, ez azt jelenti, hogy jó talajt hagy maga után, így több tengeri terem a helyén a következő évben.

Arra a kérdésre, hogy melyik növény nyereségesebb, a kukorica, a búza vagy a repce, a megkérdezett termelők azt válaszolták: a gabonához viszonyítva a repce jövedelmezőbb, de a kukoricánál kevesebb bevételt hoz.

Az olajnövény sajátossága egyébként, hogy igen tág határok közötti mennyiséget tud teremni. Sok függ az időjárástól, attól, mennyire volt hideg és csapadékos a tél, mennyi műtrágyát kapott a növény. Az országban a hektáronkénti átlagtermés 2 és 4,5 tonna között alakult.

Melyiket válasszuk: a napraforgó vagy a repce jobb sütéshez?

A repceolaj még nem eléggé népszerű, jó ideig nem is volt kedvelt a háziasszonyok körében, mivel a sütés során elég jellegzetes szaggal árasztotta el a konyhát. A korszerűbb technológiák lehetővé tették az erukasavmentes (a repceolajat a benne lévő erukasav miatt kell finomítani, ezért a repceolaj minősége az erukasav tartalmától függ), nemesített és korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően semleges ízű és illatú repceolajak előállítását is. A finomított repceolaj jól bírja a hőterhelést, bátran helyettesíthetjük vele a napraforgóolajat a sütés és párolás során. A szűz vagy a hidegen sajtolt repceolajat pedig salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek ízesítésére használjuk.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Tápióbicskén gyűjtötték a búzát a Magyarok kenyeréhez

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Nem sajnálják a búzát a rászorulóktól a gazdák

A Békés megyei gazdák idén is kitesznek magukért, csak Kondoroson eddig közel tíz tonna búzát ajánlottak fel.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.