Back to top

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Fotó: Horváth Csilla
Élen jár hazánk a friss meggy kivitelé­ben, az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarország a világ legnagyobb exportőre - mutat rá a Magyar Idők.

Tavaly kifejezetten jó évet zárhattak a külpiacokra szállító hazai termelők, a kivitel ugyanis csaknem 90 százalékkal haladta meg az előző évit, az export értéke pedig 7,6 milliárd forint felett volt.

Magyarország összesen 26,7 ezer tonna friss meggyet exportált, illetve 2,3 ezer tonnát importált 2017-ben. A legtöbbet Németországba és Lengyelországba szállítottak a hazai vállalkozások.

A friss gyümölcs mellett a feldolgozott termékek kivitelében is jól állunk: a fagyasztott termékek exportértéke 120 százalékkal, 2,8 milliárd forintra emelkedett, míg az importértéke 10 százalékkal, 248 millió forintra csökkent tavaly. Hazánk összesen 7,3 ezer tonna fagyasztott meggyet exportált, illetve 614 tonnát importált.

A fagyasztott áru mellett a magyar meggy­konzervek is keresettek a külpiacokon. A feldolgozók mintegy 13 milliárd forint értékben exportáltak ilyen terméket, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi gyümölcsültetvény-összeírásának előzetes eredményei alapján itthon mintegy 13,9 ezer hektáron termesztenek meggyet a gazdálkodók. Bár az ültetvények 37 százaléka öntözhető, ugyanakkor sokan nem élnek a lehetőséggel, a KSH szerint tavaly csupán a terület felén gondoskodtak a vízutánpótlásról a gazdálkodók.

A termés egyik évről a másikra jelentős eltéréseket mutat, az átlag 42,5 ezer és 91,8 ezer tonna között mozgott az elmúlt években.

Szakemberek szerint az idén bő termést takaríthattak be a gazdák, ugyanakkor a minőséggel néhol problémák akadhatnak. Nem tett jót a meggytermésnek, hogy a betakarítás időszakában sok eső hullott. A csapadék ugyanis könnyen megrepeszti a szemeket, amelyek így értéktelenné, eladhatatlanná válnak.

Az sem kedvezett a gazdálkodóknak, hogy a hűvös márciust követően hirtelen beköszöntő tavasz és nyár hatására a máskor különböző időpontban érő fajták egyszerre kezdtek beérni. Ez okozott némi fennakadást a felvásárlásban is, emiatt voltak olyan termelők, akik úgy döntöttek, le sem szedik a fáról az érett gyümölcsöt. A túlkínálat ugyanis leszorította az árakat – ráadásul bizonyos tételeket a feldolgozók sem vettek át –, s mivel a versenytársainknál is bőséges volt a termés, a külföldi érdeklődés is alábbhagyott a magyar alapanyag iránt.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó éve lesz a csemegekukoricának

Az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb csemegekukorica termés várható az idén Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

Extrém alacsony a Duna vízszintje, veszélyben a vízi áruszállítás

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A lengyelek Európa málna-nagyhatalma

Míg Magyarországon jelentősen csökkent a málnatermelés, addig néhány szomszédos és közeli országban eredményes ez a tevékenység – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldség-, gyümölcs- és borpiaci jelentéséből.