Back to top

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Fotó: Horváth Csilla
Élen jár hazánk a friss meggy kivitelé­ben, az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarország a világ legnagyobb exportőre - mutat rá a Magyar Idők.

Tavaly kifejezetten jó évet zárhattak a külpiacokra szállító hazai termelők, a kivitel ugyanis csaknem 90 százalékkal haladta meg az előző évit, az export értéke pedig 7,6 milliárd forint felett volt.

Magyarország összesen 26,7 ezer tonna friss meggyet exportált, illetve 2,3 ezer tonnát importált 2017-ben. A legtöbbet Németországba és Lengyelországba szállítottak a hazai vállalkozások.

A friss gyümölcs mellett a feldolgozott termékek kivitelében is jól állunk: a fagyasztott termékek exportértéke 120 százalékkal, 2,8 milliárd forintra emelkedett, míg az importértéke 10 százalékkal, 248 millió forintra csökkent tavaly. Hazánk összesen 7,3 ezer tonna fagyasztott meggyet exportált, illetve 614 tonnát importált.

A fagyasztott áru mellett a magyar meggy­konzervek is keresettek a külpiacokon. A feldolgozók mintegy 13 milliárd forint értékben exportáltak ilyen terméket, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi gyümölcsültetvény-összeírásának előzetes eredményei alapján itthon mintegy 13,9 ezer hektáron termesztenek meggyet a gazdálkodók. Bár az ültetvények 37 százaléka öntözhető, ugyanakkor sokan nem élnek a lehetőséggel, a KSH szerint tavaly csupán a terület felén gondoskodtak a vízutánpótlásról a gazdálkodók.

A termés egyik évről a másikra jelentős eltéréseket mutat, az átlag 42,5 ezer és 91,8 ezer tonna között mozgott az elmúlt években.

Szakemberek szerint az idén bő termést takaríthattak be a gazdák, ugyanakkor a minőséggel néhol problémák akadhatnak. Nem tett jót a meggytermésnek, hogy a betakarítás időszakában sok eső hullott. A csapadék ugyanis könnyen megrepeszti a szemeket, amelyek így értéktelenné, eladhatatlanná válnak.

Az sem kedvezett a gazdálkodóknak, hogy a hűvös márciust követően hirtelen beköszöntő tavasz és nyár hatására a máskor különböző időpontban érő fajták egyszerre kezdtek beérni. Ez okozott némi fennakadást a felvásárlásban is, emiatt voltak olyan termelők, akik úgy döntöttek, le sem szedik a fáról az érett gyümölcsöt. A túlkínálat ugyanis leszorította az árakat – ráadásul bizonyos tételeket a feldolgozók sem vettek át –, s mivel a versenytársainknál is bőséges volt a termés, a külföldi érdeklődés is alábbhagyott a magyar alapanyag iránt.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.