Back to top

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Fotó: Horváth Csilla
Élen jár hazánk a friss meggy kivitelé­ben, az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarország a világ legnagyobb exportőre - mutat rá a Magyar Idők.

Tavaly kifejezetten jó évet zárhattak a külpiacokra szállító hazai termelők, a kivitel ugyanis csaknem 90 százalékkal haladta meg az előző évit, az export értéke pedig 7,6 milliárd forint felett volt.

Magyarország összesen 26,7 ezer tonna friss meggyet exportált, illetve 2,3 ezer tonnát importált 2017-ben. A legtöbbet Németországba és Lengyelországba szállítottak a hazai vállalkozások.

A friss gyümölcs mellett a feldolgozott termékek kivitelében is jól állunk: a fagyasztott termékek exportértéke 120 százalékkal, 2,8 milliárd forintra emelkedett, míg az importértéke 10 százalékkal, 248 millió forintra csökkent tavaly. Hazánk összesen 7,3 ezer tonna fagyasztott meggyet exportált, illetve 614 tonnát importált.

A fagyasztott áru mellett a magyar meggy­konzervek is keresettek a külpiacokon. A feldolgozók mintegy 13 milliárd forint értékben exportáltak ilyen terméket, ami 22 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi gyümölcsültetvény-összeírásának előzetes eredményei alapján itthon mintegy 13,9 ezer hektáron termesztenek meggyet a gazdálkodók. Bár az ültetvények 37 százaléka öntözhető, ugyanakkor sokan nem élnek a lehetőséggel, a KSH szerint tavaly csupán a terület felén gondoskodtak a vízutánpótlásról a gazdálkodók.

A termés egyik évről a másikra jelentős eltéréseket mutat, az átlag 42,5 ezer és 91,8 ezer tonna között mozgott az elmúlt években.

Szakemberek szerint az idén bő termést takaríthattak be a gazdák, ugyanakkor a minőséggel néhol problémák akadhatnak. Nem tett jót a meggytermésnek, hogy a betakarítás időszakában sok eső hullott. A csapadék ugyanis könnyen megrepeszti a szemeket, amelyek így értéktelenné, eladhatatlanná válnak.

Az sem kedvezett a gazdálkodóknak, hogy a hűvös márciust követően hirtelen beköszöntő tavasz és nyár hatására a máskor különböző időpontban érő fajták egyszerre kezdtek beérni. Ez okozott némi fennakadást a felvásárlásban is, emiatt voltak olyan termelők, akik úgy döntöttek, le sem szedik a fáról az érett gyümölcsöt. A túlkínálat ugyanis leszorította az árakat – ráadásul bizonyos tételeket a feldolgozók sem vettek át –, s mivel a versenytársainknál is bőséges volt a termés, a külföldi érdeklődés is alábbhagyott a magyar alapanyag iránt.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.