0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

A szaktanácsadó szerint a talaj is nagyban meghatározza, hogy mennyire mézelő a napraforgó, s e tekintetben sem kiemelkedő Somogy. Ám az időjárás sem kedvezett a mézelésnek. S már nincs is sok idejük a méheknek, lassan befejeződik a behordás a napraforgóról – tudósít a sonline.hu.

– De meg kell jegyezni azt is, hogy országosan valami nagy bajjal nézünk szembe a napraforgó esetében, már Somogy megyében is hat-hét körzetből kaptam visszajelzéseket, hogy az ott élő méhek, méhcsaládok elveszítik a kaptárból kijáró méheiket – tette hozzá Nagy Csaba Zoltán. Erről korábban a magyarmezogazdasag.hu is részletesen beszámolt.

– Somogyban kevésbé voltak sikereim a mézeltetéssel a napraforgónál, így az idén Tolna megyében próbálkozom ezzel – mondta el a megyei lap kérdésére István Szabolcs. A balatonszemesi vándorméhész úgy véli: többek között a méhelhullás miatt negyed annyi napraforgóméz lesz ebben az évben, mint a tavalyi esztendőben.

Ugyanakkor a felvásárlási árak is alacsonyabbak az idén e mézfajtánál.

István Szabolcs szerint sokan még csak most kezdik megismerni a napraforgómézet, mely ugyan kifejezetten egészséges, mégis sok félreértés övezi.

– Egyes mézfajták gyorsan kristályosodnak, melynek kapcsán többen azt gondolják, hogy valami nincs rendben ezekkel a termékekkel – magyarázta a méhész. – Éppen azt szeretnénk megismertetni a fogyasztókkal, hogy ezek a mézek is jó minőségűek, csupán más tulajdonságuk van, mint például az akácnak.
Forrás: sonline.hu