0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nem sajnálják a búzát a rászorulóktól a gazdák

A Békés megyei gazdák idén is kitesznek magukért, csak Kondoroson eddig közel tíz tonna búzát ajánlottak fel.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón dr. Kulcsár László, a megyei agrárkamara elnöke, Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere és Kozsuch Kornél, az egyik gyűjtőpont tulajdonosa egyaránt megerősítették, a szolidaritás, az áldozatvállalás a rászorultakért továbbra is jellemzi megyénk agrártársadalmát – írja a beol.hu.

Dr. Kulcsár László a város főterén, a Betyár napok nulladik napján rendezett tájékoztatón elmondta, 2015 óta a Magyar Nemzetgazdasági Kamara a fő szervezője a búzagyűjtésnek, mely egyre többeket mozgat meg, sarkall adományozásra.

– Továbbra is állja magát a mondás: sok millió búzaszem egy nemzet – emelte ki dr. Kulcsár László.

Ez az akció a gazdatársadalomban példaadás és példamutatás. A kenyér a szorgalmas, hozzáértő gazdák munkáját dicséri. Akik idén nyáron is, a rekkenő hőségben dolgoztak, a viharok kárait szenvedték el, de megtermelték a kenyérgabonát, amiből aztán elkészülhet az új kenyér.

A program célja a kezdetektől fogva karitatív: búzaadományokat gyűjtenek, és az ebből őrölt lisztet eljuttatják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek, ezzel is enyhítve mindennapi gondjaikon. Dr. Kulcsár László kitért arra,

a Magyarok Kenyere Program mára már az egész Kárpát-medencére kiterjedő kezdeményezéssé nőtte ki magát.

– A gazdák kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak. Akik ugyanakkor az élethelyzetük miatt kiszolgáltatottak, azoknak segítenek az agráriumban dolgozók – hangsúlyozta a NAK megyei elnöke. – Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal nem kevesebbek, hanem többek lesznek. A magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez, segít nekik. Az akció fontos üzenete a Kárpát-medence gazdatársadalmának összetartozása.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere kiemelte, külön öröm számára, hogy a pénteken és főként szombaton zajló betyárnapoknak az idei, megyei búzagyűjtés bejelentése a nulladik, de nagyon fontos napja. A polgármester idén is az elsők között ajánlott fel búzát a programra Dankó Béla országgyűlési képviselővel és a NÉBIH szarvasi, kísérleti telephelyével együtt.

– Örömteli, hogy csak Kondorosról 38 adományozó csatlakozott eddig a karitatív kezdeményezéshez 9,7 tonna kenyérgabonával – emelte ki Ribárszki Péter. – Tavaly Kondoros és térsége adta össze a legtöbb búzát, a megyében felajánlott 14 tonnából 10,1 tonnát, 58 adományozó révén.

A polgármester örült annak is, hogy hivatalosan a megyében a betyár napokon nyílik meg ünnepélyesen a csárda előtti téren az első megyei gyűjtőpont. Ribárszki Péter szólt arról, megadják a módját a 18. Betyár napoknak is, hiszen a pénteki rockzenei programok után szombaton többek között főzőverseny is szerepel a programban. Az elkészült ételekhez pedig szintén szükség van búzára, jobban mondva az őrleményből készült friss, puha kenyérre.

Kozsuch Kornél, a kondorosi Szárító és Tároló Mg. Zrt. tulajdonosa, az agrárkamara elnökhelyettese ismertette a sajátjuk mellett a további három megyei gyűjtőpontot is: Orosfarm Zrt. (Orosháza), Dombegyházi Agrár Zrt., Szűcs Tibor Imre (egyéni gazdálkodó (Dévaványa).

Tonnányi adomány a határon túlra

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke kitért arra, tavaly az Oros-Malom Kft. a 14 tonna búzából 8,4 tonna lisztet állított elő, melyből két tonna adomány jutott a határon túli rászorulókhoz, 6,4 tonna lisztet pedig a megye mind a kilenc járásába eljuttattak a kedvezményezett szervezetek közreműködésével. Ezek a következők voltak: Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ, Élet Másokért Egyesület, Gyulai Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény, Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ, Orosházi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, Margaréta Családos Egyesület, Biharugrai Településfejlesztő Egyesület.

A NAK megyei elnöke elmondta, lisztadományt küldtek a Böjte Csaba által 1993-ban alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 82 intézményébe –ahol mintegy 2200 gyereket nevelnek, gondoznak –, valamint Kárpátaljára és a Vajdaságba is.

Forrás: beol.hu