0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

A gyümölcsnek apró, kemény magja van, a húsa halványan rózsaszínű, lédús és rendkívül édes ízű. A legpozitívabb tulajdonságának pedig azt tekintik,

hogy egyszerűen, a csorgás-csöpögés veszélye nélkül kulturáltan fogyasztható.

A lapos barack ősi génforrása Kínából ered, a XIX. század elején Jáva szigetéről került Londonba, és onnét terjedt szét Európába majd azt követően vált ismertté az USA több államában.

Világszerte foglalkoztak a lapos barack nemesítésével, tulajdonságainak tökéletesítésével, keresztezésével.

Magyar nemesítésű fehér húsú, lapos őszibarackot 1970-ben a Kertészeti Főiskolán a Peen-to és a Ford keresztezésével állították elő, és Remény névre keresztelték.  A spanyolok az UFO-nak elnevezett sorozatra esküsznek.

A lapos barackok termesztése a kilencvenes években terjedt el, amikor megjelentek az első nagy termőképességű, tetszetős gyümölcsű, kemény húsú fajták.

Mivel számos fajtából lehet választani, ezért júniustól szeptemberig folyamatosan érnek egymás után. Beérése után 20-25 napig tárolható anélkül, hogy bármelyik jellemző tulajdonsága kedvezőtlenül megváltozna.

A lapos barack ára a piacon magasabb a többi őszibarack fajtánál, ami különleges tulajdonságainak és termesztési igényeinek köszönhető.

A szakemberek a termesztése során arra figyelmeztetnek, hogy problémát jelenthet, az hogy a gyümölcs közepe nagyon elvékonyodik, felrepedhet a csonthéj is, így a kórokozók a sebfelületen be tudnak hatolni, fertőzést okoznak még az érés előtt. Magyarországon egyes, a mediterrán térségben nemesített fajtákkal pedig óvatosan kell bánni, mert fagyérzékenyek lehetnek.

Európában túltermelés van őszibarackból, az értékesítés szempontjából mindig jó alternatíva a választékbővítés, amelyre kiváló lehetőség a lapos barack.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu