Back to top

Hogyan enyhíthetjük a tavaszi fagykárt?

Többek között arra a kérdésre is választ kaphatnak a Szenti István Egyetem Kertészettudományi Karának tangazdaságába látogatók, hogy milyen lehetőségeink vannak a tavaszi fagykár elkerülésére a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar kísérleti gyümölcsöseiben metszési és fajtabemutatóra kerül sor július 31-én kedden 9 órától.

Az előadások során a címben fölvetett húsbavágó kérdésre Szalay László egyetemi docens adja meg a választ a különböző műszaki, termesztéstechnológiai megoldások ismertetésével. Ez a téma különös figyelmet érdemel az idén, amikor a fél országban elfagyott a kajszi és az őszibarackban is nagy a kiesés. Szalay László vezeti a kajszi metszési bemutatót is az előadások után.

A technikai megoldások mellett a fajtaválasztás is sarkalatos kérdés ebből a szempontból, figyelmet érdemel tehát Mendel Ákos nemesítő előadása a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán létrehozott kajszifajták tulajdonságairól.

Az őszibarack és a kajszi termesztésének költségeit Gyökös Imre Gergő elemzi, aki az ültetvényben az őszibarack korszerű metszésmódjait mutatja be.

Nem maradhat említés nélkül a növényvédelem sem, hiszen számos kórtani és rovartani problémával kell megküzdeni a barackfélék termesztése során. A legutóbbi években előforduló érdekességekről beszél Gutermuth Ádám növényorvos beszél.

Forrás: 
SZIE KTK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stratégiai megállapodás a Nemzeti Ménesbirtok és a Szent István Egyetem között

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Szent István Egyetemmel, a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Az ALDI, a Mizo és a Szarvasi Mozarella is a díjazottak között van Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes-piacon.