0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan enyhíthetjük a tavaszi fagykárt?

Többek között arra a kérdésre is választ kaphatnak a Szenti István Egyetem Kertészettudományi Karának tangazdaságába látogatók, hogy milyen lehetőségeink vannak a tavaszi fagykár elkerülésére a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar kísérleti gyümölcsöseiben metszési és fajtabemutatóra kerül sor július 31-én kedden 9 órától.

Az előadások során a címben fölvetett húsbavágó kérdésre Szalay László egyetemi docens adja meg a választ a különböző műszaki, termesztéstechnológiai megoldások ismertetésével. Ez a téma különös figyelmet érdemel az idén, amikor a fél országban elfagyott a kajszi és az őszibarackban is nagy a kiesés. Szalay László vezeti a kajszi metszési bemutatót is az előadások után.

A technikai megoldások mellett a fajtaválasztás is sarkalatos kérdés ebből a szempontból, figyelmet érdemel tehát Mendel Ákos nemesítő előadása a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán létrehozott kajszifajták tulajdonságairól.

Az őszibarack és a kajszi termesztésének költségeit Gyökös Imre Gergő elemzi, aki az ültetvényben az őszibarack korszerű metszésmódjait mutatja be.

Nem maradhat említés nélkül a növényvédelem sem, hiszen számos kórtani és rovartani problémával kell megküzdeni a barackfélék termesztése során. A legutóbbi években előforduló érdekességekről beszél Gutermuth Ádám növényorvos beszél.

Forrás: SZIE KTK/magyarmezogazdasag.hu