0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tápióbicskén gyűjtötték a búzát a Magyarok kenyeréhez

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködésével már nyolc éve működő kezdeményezés keretében a gazdák segítségével országszerte búzát gyűjtenek, majd az abból készült kenyeret szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó, magyarországi és határon túli szervezeteknek juttatják el.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról beszélt: „felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér és segítenünk kell egymást, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni”.

Az adományozott gabona reményt ad az életre és segít abban, hogy a következő támogatott generációk a nemzet részeként megtanuljanak felelősséget vállalni – fogalmazott a politikus, rámutatva arra is,

„aki nehéz helyzetben kapott, nem felejti el azt soha”.

Az Országgyűlés alelnöke azt mondta, az összegyűjtött gabonaszemek az erdélyi sóval, a kárpátaljai vízzel és a felvidéki kovásszal egyesülnek a nemzet kenyerévé.

Velkei József, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke szólt arról, hogy az elmúlt nyolc év alatt mozgalommá vált a kezdeményezés és határon túlivá vált. Hozzátette, Pest megyében még két helyen folyik gabonagyűjtés, Újszilváson és Kartalon.

Dorner Gábor , Nagykáta polgármestere a búzagyűjtés tápióbicskei helyszínére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a településen zajlott az 1848-49-es szabadságharc egyik híres csatája, amely példája a magyarság összefogásának, ahogy a mostani búzagyűjtés is.

Kanyó Sándor Tápióbicske polgármestere Czerván György országgyűlési képviselő köszöntő levelét olvasta fel. A képviselő kitért arra, hogy a Magyarok kenyere programban a 2011-es 10 tonna után 2016-ban már 628 tonna adomány gyűlt össze a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból, ami 380 tonna lisztet eredményezett. Abból ismét csaknem 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezet részesült.

Forrás: MTI