Az idén szeptemberben forgalomba kerülő, száz százalékban Chardonnay-ből készült CARASSIA Blanc de Blancs Brut Nature változata kapott arany minősítést a szigorú ítészektől, a már forgalomban lévő CARASSIA Blanc de Blancs Brut tétel pedig ezüstérmet szerzett, miután tavaly szintén ezüst minősítést kapott a forgalomba kerülő pezsgők között. Romániában, közelebbről Erdélyben készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert.
Az ezredforduló környékén idősebb Gál Tibor borász, mint a Pinot noir magyar nagykövete megérezte, hogy kedves szőlője és más pezsgő alapbornak való fajták is jól megtalálják majd a helyüket a Szilágyságban. Tragikus halálát követően öt borkedvelő barát fogott össze, hogy a mester körvonalazta tervet életre keltse.
A nemes cél érdekében betársult a Pannonhalmi Főapátság is, így alakult ki a magyarországi befektető csoport. A szilágysági terroir adottságai, a szakmai munka alázata, a minőség iránti elkötelezettség, az erdélyi pezsgős hagyomány felélesztése valamint az öt barát vállalkozási kedve egyszerre jelenik meg a CARASSIA jelképében, a szívekkel körbezárt csillagban.
A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő terület egy természetes “amfiteátrumot” alkot.
A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen. A 2015-ben Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépületet eleve ennek figyelembevételével tervezték. Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.
Míg Champagne esszenciáját a mészkő, a Kárászteleki Pezsgőpincészet borainak egyediségét az agyagos-csillámpalás altalaj adja. Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klíma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták.
Természetesen mindehhez hozzáadódik a törődés, a minőségre való törekvés és a részletekbe menő precizitás. Minden apró részlet kihatással van ugyanis a végeredményre: a szőlő metszése, a terméskorlátozás, a szüret időpontja, a kíméletes préselés, az alapbor, a palackos másoderjesztés, a hosszú palackban történő érlelés.
A CARASSIA egy kifejezési mód, amelyben a kárászteleki “Grand Cru” egyénisége köszön vissza. A tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes palackot.
A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékel a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője: Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A bíráskodásban, a három alapítón kívül, Márkus György Champagne és Burgundia szakértő is részt vesz. Idén, a 18 országból érkezett több ezer pezsgő között 116 arany és 128 ezüstérmet itéltek osztottak ki.