0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen, pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne.

A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása.

A kutatások javarészt az egyetemen folynak majd, többek között, azokkal a modern laboratóriumi eszközökkel és berendezésekkel, melyekhez a pályázatnak köszönhetően juthat hozzá az intézmény.

A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik.

Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is.

A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak.

A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat.

Forrás: nak.hu/SZIE