0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Hogyan rendezzük be a galambdúcot?

A legkedveltebbek a dúc legmagasabb helyén lévő fészkek, ezekért folyik a folytonos küzdelem a hímek között. A fészekberendezések legalább 70 centiméter szélesek, 50 centiméter magasak és 50 centiméter mélyek legyenek, és biztosítsák azt, hogy a galambok a fészekben párosodni is tudjanak.

Ez azért fontos, mert a dúcon kívül párosodó galamboknál a tojóról más hímek előszeretettel lelökik a párját, hogy maguk próbálkozzanak a tojó bepárzásával.

A porosodás veszélye miatt soha ne helyezzük az itatót a dúc padlójára, és végképp ne a dúc valamelyik sarkába! Víz folyamatosan legyen a galambok előtt, a friss vízről legalább naponta, nyári melegben sűrűbben kell gondoskodnunk. Szükséges, hogy kellő (3-4 centiméteres) magasságú víz legyen az itatóban, hogy csőrüket a csőrnyílás teljes hosszában bele tudják meríteni a vízbe.

A húsgalambdúc fontos tartozéka az ásványianyag-tartó, amelybe az emésztést elősegítő ásványi anyagokat helyezhetjük el. Kerüljük el az emésztő porosodását, mivel a poros emésztőt a galamb nem szívesen fogyasztja.

A dúc fontos tartozéka a fürdetőedény, melynek méretét az egyszerre fürdő galambok létszámához kell igazítanunk. A fürdetőedény oldalmagassága tíz-tizenöt centiméter legyen. Ha a fürdetőedény felső szélét befelé hajlítjuk, úgy a galambok a fürdővizet kevésbé tudják „kipancsolni”. Nyáron hetenként, télen kéthetenként adjunk fürdővizet a galamboknak. Fürdés után a vizet haladéktalanul öntsük ki, hogy a madarak lehetőleg ne igyanak bele.

E témában és bővebben a húsgalambok tartásáról részletesebben olvashatnak Dr. Zsolnay Miklós tollából a Kistermelők Lapjában. Írásunk is az ő cikke alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja