Back to top

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

Ahogy azt korábban megírtuk, országszerte növekszik a szarvasmarha- és sertésállomány. A KSH adatai szerint Somogyban 2014 december elsején 39 100 szarvasmarhát tartottak, három éve 44 800-at, tavalyelőtt 46 ezret, míg 2017 decemberében 47 500-at.

A Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki és homokszentgyörgyi telepein több mint 5300 szarvasmarha ellátásáról gondoskodnak a szakemberek. A tejágazat 107 dolgozó megélhetését biztosítja.

"Tavaly júniushoz képest az idén nyáron 0,5 százalékkal több szarvasmarhánk van

– közölte Bakos Gábor állattenyésztési igazgató a sonline.hu-vanl. – Jelenleg 2561 tehenet tartunk, s az országoshoz képest átlagosan legalább 20 százalékkal több tejet, naponta mintegy 40 litert adnak az állataink."

Szakmailag kiválóan felkészült munkatársak, kidolgozott tenyésztési koncepció és az új kutatási eredmények gyors alkalmazása: a szakember szerint alapvetően ez áll az eredmények hátterében. Bakos Gábor rámutatott: feltétlenül folytatni kívánják a tartós fejlődést biztosító műszaki-technológia programot. Homokszentgyörgyön új fejőházat akarnak felépíteni, a közel 350 millió forintos beruházás tervezés alatt van: ha a létesítmény elkészül, egy időben akár 40 tehenet fejhetnek.

Lényeges, hogy a termelők kiszámítható körülmények között gazdálkodjanak: a tej felvásárlási árát tekintve 2016-ban volt a mélypont, akkor literenként alig 62 forintot kaptak a termelők,

míg tavaly már 95-98 forint között mozgott az összeg, jelenleg mintegy 91-96 forint a tej felvásárlási ára.

A Kapostáj Zrt zimányi telephelyén már több fontos fejlesztést lezártak, s a tejágazat már tavaly nyereséget termelt, s ebben az évben is erre számítanak.

A tejeladásból származó bevételük 2017-ben 463 millió forint volt, az idén 490 millió forinttal kalkulálnak.

Csécsei János elnök kiemelte: a korábbi évekre jellemző nyomott felvásárlási ár keményen érintett sok gazdaságot, ám abban bíznak, hogy az utóbbi időben kialakult helyzet marad, s így a fejlődés nem torpan meg. A szakember lényegesnek tartja a kiszámíthatóságot, a tőkeigényes ágazati fejlesztéseket csak így lehet megvalósítani.

Kicsiben is megéri

– Nem egyszerű munka a szarvasmarha-tartás, mindennap ötkor kelünk, s estig folyamatosan van feladat – mondta Balla Csaba felsőmocsoládi családi gazdálkodó. – Hosszú távon gondolkodunk, apránként lépünk előre, lassan fejlesztjük a kisgazdaságunkat. Az öt tehénen és a két növendék állaton kívül a napokban egy bikaborjú született. Nehéz a munka, de szeretjük csinálni: a tejet eladjuk és sajt készítéssel is foglalkozunk.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Aranybánya az élelmiszer-hulladék

A mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekben igencsak hasznos anyagok találhatók, csak eddig vagy nem figyeltünk oda kellőképpen, vagy nem is tudtunk róla, hogy ez létezhet. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményét Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézetének intézetvezető egyetemi tanára osztotta meg velünk.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Kétéves mélyponton az élelmiszerár-index

Folytatták lefelé tartó menetelésüket a legfontosabb nemzetközi élelmiszer alapanyagok árai novemberben, élen a pálma- és más növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.