Back to top

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

Ahogy azt korábban megírtuk, országszerte növekszik a szarvasmarha- és sertésállomány. A KSH adatai szerint Somogyban 2014 december elsején 39 100 szarvasmarhát tartottak, három éve 44 800-at, tavalyelőtt 46 ezret, míg 2017 decemberében 47 500-at.

A Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki és homokszentgyörgyi telepein több mint 5300 szarvasmarha ellátásáról gondoskodnak a szakemberek. A tejágazat 107 dolgozó megélhetését biztosítja.

"Tavaly júniushoz képest az idén nyáron 0,5 százalékkal több szarvasmarhánk van

– közölte Bakos Gábor állattenyésztési igazgató a sonline.hu-vanl. – Jelenleg 2561 tehenet tartunk, s az országoshoz képest átlagosan legalább 20 százalékkal több tejet, naponta mintegy 40 litert adnak az állataink."

Szakmailag kiválóan felkészült munkatársak, kidolgozott tenyésztési koncepció és az új kutatási eredmények gyors alkalmazása: a szakember szerint alapvetően ez áll az eredmények hátterében. Bakos Gábor rámutatott: feltétlenül folytatni kívánják a tartós fejlődést biztosító műszaki-technológia programot. Homokszentgyörgyön új fejőházat akarnak felépíteni, a közel 350 millió forintos beruházás tervezés alatt van: ha a létesítmény elkészül, egy időben akár 40 tehenet fejhetnek.

Lényeges, hogy a termelők kiszámítható körülmények között gazdálkodjanak: a tej felvásárlási árát tekintve 2016-ban volt a mélypont, akkor literenként alig 62 forintot kaptak a termelők,

míg tavaly már 95-98 forint között mozgott az összeg, jelenleg mintegy 91-96 forint a tej felvásárlási ára.

A Kapostáj Zrt zimányi telephelyén már több fontos fejlesztést lezártak, s a tejágazat már tavaly nyereséget termelt, s ebben az évben is erre számítanak.

A tejeladásból származó bevételük 2017-ben 463 millió forint volt, az idén 490 millió forinttal kalkulálnak.

Csécsei János elnök kiemelte: a korábbi évekre jellemző nyomott felvásárlási ár keményen érintett sok gazdaságot, ám abban bíznak, hogy az utóbbi időben kialakult helyzet marad, s így a fejlődés nem torpan meg. A szakember lényegesnek tartja a kiszámíthatóságot, a tőkeigényes ágazati fejlesztéseket csak így lehet megvalósítani.

Kicsiben is megéri

– Nem egyszerű munka a szarvasmarha-tartás, mindennap ötkor kelünk, s estig folyamatosan van feladat – mondta Balla Csaba felsőmocsoládi családi gazdálkodó. – Hosszú távon gondolkodunk, apránként lépünk előre, lassan fejlesztjük a kisgazdaságunkat. Az öt tehénen és a két növendék állaton kívül a napokban egy bikaborjú született. Nehéz a munka, de szeretjük csinálni: a tejet eladjuk és sajt készítéssel is foglalkozunk.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tudja mi a három legkedveltebb zöldség Magyarországon?

Nem költöttek többet a magyar háztartások a kényelmi termékeknek számító feldolgozott és fagyasztott zöldségekre a 2017. májustól 2018. áprilisig tartó 12 hónapban. Bár a háztartásonként számított átlagosan megvásárolt mennyiség nem változott a korábbi szinthez képest, de a vásárlói bázis csökkenése miatt összességében kevesebbet költöttek a háztartások a fenti kategóriákra.

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

Eltűnnek a tájsebek a Hortobágyról

A legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt valósul meg a Hortobágyon. A több mint három milliárd forintos természetvédelmi beruházásnak köszönhetően csaknem ötezer hektáron javul a terület vízháztartása.

Az agrárcégek vezetői nem örülnek az autógyárnak

Egyes hajdúsági agrárcégek vezetői nem örülnek a megye leendő autógyárának, mivel hosszú távon tovább ronthatja az amúgy is kedvezőtlen helyzetüket. A hazai fejlesztéspolitikát pedig túlságosan pályázatfüggőnek érzik.

Ínyencek figyelem: hétvégén nyílik a Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Talán nem is divathóbort a gluténmentes diéta?

Egyre többen választják a gluténmentes diétát, köztük olyanok is, akiknek semmilyen orvosilag igazolható érzékenysége nincs a rettegett gabonafehérjére. De hogy vált egy évezredek óta fogyasztott élelmiszer közellenséggé?

A buborék dicsérete

A napsütéses órák számával párhuzamosan nő a buborékláz, ahol életérzés, divat és szomjúság együtt diktál. Most nem a sört vesszük elő, a fröccs is a hétköznapok italává vált, beszéljünk inkább a boralapú széndioxidos italokról. A habzóbort, a gyöngyözőbort és a pezsgőt sokan szinonimaként használják, holott mindhárom szó jelentése más és más fogalmat és eljárást jelent.

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Nincs egyezség a léalma felvásárlási áráról

Eredménytelenül zárult a léalma drasztikusan alacsony felvásárlási áráról az Austria Juice képviselőivel folytatott keddi tárgyalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Két hónap alatt több ásványvíz fogyott, mint tíz éve egész évben

A magyar ásványvízpiac 2018 I. félévében 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Nielsen felmérése szerint, az értékesített darabszámot tekintve. Június végéig az összesen eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent.