0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Az elmúlt hetet elsősorban a kissé szárazabb időjárás jellemezte, eső főként az Alföldön és a keleti-északkeleti tájegységekben esett. Sajnos a csapadékfront a Mátrai borvidék egyes körzeteire jeget is zúdított. A gyümölcsösökben érnek a nyári alma-, körte- és szilvafajták.

A csapadékosabb területeken a tartós nedvességborítás ismét kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás terjedéséhez. A növények most még az intenzív hajtásnövekedés stádiumában vannak, ezért hatékonyan csak felszívódó vagy kontakt+felszívódó gombaölő készítményekkel védekezhetünk eredményesen.

Az almamolyok már megszokott folyamatos rajzása mellett ismét erősödött a vértetűfertőzés az almafákon. A védekezés egyre nehezebb a lombkorona záródása miatt. A gyümölcsökön – nem csak az almán – megjelentek a kaliforniai pajzstetűre jellemző lázfoltok, melyet a kártevő szívogatása idéz elő a termésen. A két kártevő ellen csak a felszívódó rovarölők, vagy pedig a nyári hígítású olajos lemosók és ezek kombinációi adnak kellő védelmet. A birsre figyeljünk oda, mert az almamoly és a keleti gyümölcsmoly legtovább ezt a növényt veszélyezteti. Védjük lombozatát is a levélbetegségektől.

A körtefákon most imágó állapotban található meg a körte-levélbolha, a védekezést majd sárgatojás állapotban kell elvégezni.

Érőfélben van az őszibarack és a szilva, fáik védelmét csak szüret után folytathatjuk, de a moníliával fertőzött terméseket folyamatosan szedjük össze és semmisítsük meg. Folytassuk a letermett cseresznye- és meggyfák lombvédelmét a korai lombhullás megelőzése érdekében.

Az őszibarack lisztharmata ellen szüret idején kénes permetezéssel is védekezhetünk, melynek nulla nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A kénes permetezés kiváló mellékhatású a felszaporodóban levő takácsatkák, valamint a sztigminás levéllikasztó betegség ellen.

A jéggel sújtott szőlőt azonnal kezeljük réztartalmú gombaölővel a különböző sebfertőzések terjedésének megelőzésére és a sebgyógyulás meggyorsítása érdekében. A kezelés segít egyúttal a fiatal leveleken folyamatosan megjelenő peronoszpóra leküzdésében is. A zsendülő fajták egyre érzékenyebbek a szürkepenészes rothadásra, ezért gondoskodjunk a fürtök védelméről.

A lisztharmatra és peronoszpórára rezisztens szőlőfajtákat védelem híján most a feketerothadás fertőzi, gyakran százszázalékos kárt okozva a leveleken és a fürtökön egyaránt.

A szabadföldi étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika-állományokat a baktériumos levél- és termésfoltosság kórokozója veszélyezteti. Az egyetlen védekezési lehetőség a 10-14 naponkénti rezes állományvédelem, mely során figyeljünk a területre maximálisan engedélyezett rézterhelés betartására.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet