0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Tavaly rendezett először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kétnapos szántóföldi szakmai bemutatót. Igyekeztek megmutatni a résztvevőknek ezen a rendezvényen azokat az újdonságokat, innovatív fejlesztéseket, jó gyakorlatokat, amiket a világ fejlett mezőgazdasággal rendelkező országaiban láttak, és amelyekről úgy gondolták, hogy itthon is hasznosak, megvalósíthatók lesznek – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködve a jövőben minden évben megszervezik ezt a szakmai rendezvényt. Az idén tehát már a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőhegyesen, 42 hektáros területen várja az érdeklődőket szeptember 20-21-én. A belépés ingyenes, nem szükséges előzetesen regisztrálni sem.

A tavalyi rendezvényt a nyár elején tartották, míg az ideit szeptember végére szervezték. Így más kultúrákat, talajmunkákat tudnak bemutatni, mint az előző alkalommal. Győrffy Balázs elárulta, hogy ha ezt jól fogadják a szakemberek, akkor a jövőben ezt a rendszert követik, vagyis az egyik évben nyár elején, a következőben pedig ősszel szervezik meg a rendezvényt. Így mind a nyári, mind az őszi betakarítású növények gépparkját, munkáit megismerhetik, illetve követhetik az érdeklődők. A gazdálkodóknak itt alkalmuk lesz megszerezni azokat a naprakész, szakmai információkat, amelyek hozzásegítik őket a fejlődésüket szolgálódöntések meghozatalában.

Az elmúlt időszakban visszaesett a hagyományos szabadtéri agrárkiállítások jelentősége, új lehetőségek felé kellett nyitni.

Ezért az elmúlt évben egy új koncepció alapján hozták meg a döntést az agrárkamarával közösen, hogy két egymást jól kiegészítő rendezvényt egy helyen és egy időben tartanak meg –emelte ki Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke. Ezzel az volt a céljuk, hogy időt, energiát és pénzt takarítsanak meg az által, hogy évente egy alkalommal, egy szabadtéri helyszínre koncentrálják a szakmát. Ne kelljen a termelőknek, forgalmazóknak és gyártóknak sok kisebb rendezvényen részt venniük ahhoz, hogy ennyiféle gépet és technológiát ki tudjanak próbálni, meg tudjanak tekinteni – összegezte Harsányi Zsolt.

A szeptemberi rendezvény mindkét napján a gyakorlatban mutatják majd be a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket, a nagy és biztonságos termést ígérő fajtákat, hibrideket, továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu