0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

30 millió euróra becsüli a kárt a Greenyard

Bár jelenleg még lehetetlen a pontos becslés, ezért nagyon sok mindentől függhet még a végösszeg, de egyelőre úgy számol a Greenyard, hogy mintegy 30 millió eurós veszteséget könyvelhet el a lisztériafertőzés miatt.

A belga cég bajai üzeméig visszavezetett lisztériafertőzés miatt a vállalat rengeteg fagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza elővigyázatosságból Európa számos országában, egyebek között Magyarországon is szinte az összes áruházlánc hosszú listát tett közzé. (Ide mindenképpen érdemes hozzátenni azt a gondolatot, ami a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség közleményében olvasható: a termékvisszahívás a cég felelősségvállalását igazoló preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek, különösen nem, hogy mérgezők lennének.)

A fruchthandel.de portál cikke szerint a cég úgy kalkulál, hogy ez körülbelül 30 millió euróba került – beleszámolva a termékek árát, az elmaradt nyereséget, a szállítás, a kezelés, a tárolás és a megsemmisítés költségét, valamint azt, hogy mivel a bajai üzem jelenleg nem termel, kevesebb általános költséget tud viselni.

A hír hatására Greenyard-részvények már július 13-án 9,5 százalékot veszítettek az értékükből, július 16-án pedig 30 százalékot.

A termelés csak akkor kezdődhet meg újra a bajai üzemben – tette közzé a vállalat –, ha a legteljesebb mértékben elégedettek vagyunk a helyi hatóság felügyelete mellett, az uniós irányelveket betartva zajló próbatermelés eredményeivel. Minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy a baktériumszennyeződést tökéletesen elhárítsuk – áll a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu