Back to top

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett.

A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több, mint a fele.

Számos oka van, hogy virágzik a kemikáliák illegális kereskedelme, kezdve attól, hogy a magas költségektől egészen addig, hogy a gazdálkodók nincsenek tisztában a hamis szerek kockázataival.

A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
- Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával – mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office , EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Azonban közvetlen hatása is van az illegális kereskedelemnek a foglalkoztatásra nézve: 2600 állás szűnt meg miatta. Ez a szám azonban könnyen 11 ezerre nőhet, ha a szélesebb körű érintettséget vesszük alapul.

- Ha az egyéb iparágakra és az állami bevételekre gyakorolt hatást is vizsgáljuk, amikor mind a közvetett és közvetlen hatást is figyelembe kell venni, a hamisítás ebben a szektorban nagyjából 2,8 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak – írták a jelentésben.

Egészségügyi és környezeti kockázatok

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association) közügyekért felelős igazgatója számára a hamisított növényvédőszerek nem csak gazdasági problémát jelentenek, de széleskörű környezeti és egészségügyi kockázatot is hordoznak.

Nemcsak azoknak a gyártóknak jelent problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek, mivel ezeket nem vetették alá a szigorú biztonsági vizsgálatoknak vagy szabályozásnak, amiken a hatóságilag elismert szerek keresztül mennek.

Taylor azt is hozzátette, hogy amíg csökken a legális növényvédőszerek száma a piacon, addig a bűnözők jól keresnek a növekvő mennyiségű illegális vagy hamisított kemikáliák eladásával.

- A legutóbbi EU jelentésben szereplő becslések alapján az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon – ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége. Mindez óriási aggodalommal tölt el minket – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz holisztikus szemléletre van szükség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

Tovább nőtt a megújuló energia aránya az unióban

Az Európai Unió a felhasznált energia mintegy 17,5 százalékát nyerte megújuló energiaforrásokból 2017-ben, szemben a megelőző évi 17 százalékkal, illetve az adatrögzítés 2004-es kezdetekor feljegyzett 8,5 százalékkal – közölte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat)

Meghatározó talajvédelem

A talaj védelme egyre fontosabb a gazdálkodó számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható. Az EU-ban is napirenden van ez a téma.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.