Back to top

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett.

A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több, mint a fele.

Számos oka van, hogy virágzik a kemikáliák illegális kereskedelme, kezdve attól, hogy a magas költségektől egészen addig, hogy a gazdálkodók nincsenek tisztában a hamis szerek kockázataival.

A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
- Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával – mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office , EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Azonban közvetlen hatása is van az illegális kereskedelemnek a foglalkoztatásra nézve: 2600 állás szűnt meg miatta. Ez a szám azonban könnyen 11 ezerre nőhet, ha a szélesebb körű érintettséget vesszük alapul.

- Ha az egyéb iparágakra és az állami bevételekre gyakorolt hatást is vizsgáljuk, amikor mind a közvetett és közvetlen hatást is figyelembe kell venni, a hamisítás ebben a szektorban nagyjából 2,8 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak – írták a jelentésben.

Egészségügyi és környezeti kockázatok

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association) közügyekért felelős igazgatója számára a hamisított növényvédőszerek nem csak gazdasági problémát jelentenek, de széleskörű környezeti és egészségügyi kockázatot is hordoznak.

Nemcsak azoknak a gyártóknak jelent problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek, mivel ezeket nem vetették alá a szigorú biztonsági vizsgálatoknak vagy szabályozásnak, amiken a hatóságilag elismert szerek keresztül mennek.

Taylor azt is hozzátette, hogy amíg csökken a legális növényvédőszerek száma a piacon, addig a bűnözők jól keresnek a növekvő mennyiségű illegális vagy hamisított kemikáliák eladásával.

- A legutóbbi EU jelentésben szereplő becslések alapján az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon – ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége. Mindez óriási aggodalommal tölt el minket – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz holisztikus szemléletre van szükség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Parlagfüves területre nem jár támogatás

A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során - közölte Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján.

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

Súlyos kártérítést kell fizetnie Monsanto-nak

A San Francisco-i legfelsőbb bíróság ítélete szerint 289 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Monsanto-nak annak a férfinak, aki a vád szerint glifozát tartalmú gyomirtó szerektől kapott rákos megbetegedést.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

A birs növényvédelme

A házikertekben kedvelt gyümölcs a birs. Ugyanakkor a termés évről évre erősen ingadozik. És a minősége sem mindig megfelelő. Ennek elsősorban az az oka, hogy kevés gondot fordítunk a növényvédelemre. Nem ritka, hogy a moníliás fertőzés a teljes termést is elviheti és a bő virágzás ellenére a gyümölcsfejlődés elmered. A birs sikeres termesztéséhez elengedhetetlen a károsítók elleni védelem.

Sörrel, sóval, cukorral

Léteznek olyan növényvédő hatású anyagok, amelyek szinte minden háztartásban előfordulnak, vagy egyszerűen beszerezhetők, illetve erdőn-mezőn begyűjthetők. Ezek megújított listáját adta közre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Közel háromszorosára nőtt az amerikai import szója mennyisége

Mintegy 280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az Európai Unióban júliusban a tavaly júliusihoz képest - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Tulajdonosváltás – változások nélkül

Július utolsó hétvégéjén tartotta nyári szakmai rendezvényét az Arysta LifeScience Magyarorszg Kft. Siófokon. Az eseményen, amelyen előadást tartott Lubos Kohl, a cég Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős kereskedelmi igazgatója és Tom Archer, a régió csávázószerekért felelős marketingigazgatója, az is kiderült, hogy az Arystánál tulajdonosváltás lesz.