Back to top

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett.

A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több, mint a fele.

Számos oka van, hogy virágzik a kemikáliák illegális kereskedelme, kezdve attól, hogy a magas költségektől egészen addig, hogy a gazdálkodók nincsenek tisztában a hamis szerek kockázataival.

A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
- Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával – mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office , EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Azonban közvetlen hatása is van az illegális kereskedelemnek a foglalkoztatásra nézve: 2600 állás szűnt meg miatta. Ez a szám azonban könnyen 11 ezerre nőhet, ha a szélesebb körű érintettséget vesszük alapul.

- Ha az egyéb iparágakra és az állami bevételekre gyakorolt hatást is vizsgáljuk, amikor mind a közvetett és közvetlen hatást is figyelembe kell venni, a hamisítás ebben a szektorban nagyjából 2,8 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak – írták a jelentésben.

Egészségügyi és környezeti kockázatok

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association) közügyekért felelős igazgatója számára a hamisított növényvédőszerek nem csak gazdasági problémát jelentenek, de széleskörű környezeti és egészségügyi kockázatot is hordoznak.

Nemcsak azoknak a gyártóknak jelent problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek, mivel ezeket nem vetették alá a szigorú biztonsági vizsgálatoknak vagy szabályozásnak, amiken a hatóságilag elismert szerek keresztül mennek.

Taylor azt is hozzátette, hogy amíg csökken a legális növényvédőszerek száma a piacon, addig a bűnözők jól keresnek a növekvő mennyiségű illegális vagy hamisított kemikáliák eladásával.

- A legutóbbi EU jelentésben szereplő becslések alapján az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon – ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége. Mindez óriási aggodalommal tölt el minket – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz holisztikus szemléletre van szükség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

Új kihívások előtt az új Bayer

Korszakváltásnak lehetünk tanui a világ kukorica termesztésében. Ennek egyik előszele, hogy a Bayer megvásárolta Monsantot, s ezzel hatékonyabb munkát tud végezni a mezőgazdaság területén. A Kecsekeméten tartott tudományos konferenciájuk sem véletlenül kapta a „New Cornology” címet, ezzel is utalni akartak a kukoricaágazatban lejátszódó változásokra.

Biomarkerekkel a méhpusztulás ellen

A kanadai Québecben 2013-ban figyeltek meg abnormálisan magas mézelőméh-halálozási arányokat. A számos lehetséges tényező közül kiemelt fontosságúnak azonosították a méhek peszticidekkel történő érintkezését, ami növekvő aggodalomra adott okot.

Kikészíti a kertészeket a spanyol csupaszcsiga

Nagy területen károsít a spanyol csupaszcsiga Magyarországon, irtása hosszú távon nem elég hatékony, a legeredményesebbnek a biológiai védekezés, az indiai futókacsa "alkalmazása" bizonyult - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) növényvédelmi intézete az MTI-vel szerdán.

Nagy változások jönnek az uniós források felhasználásánál

Komoly kihívást fog jelenteni a tagállamok számára, ha a jelenlegi elképzelések szerint valósul meg a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban a források felhasználásának értékelése, ugyanis előfordulhat, hogy kétszer kell majd megtervezni, mire is szánják ezeket az összegeket. Az új rendszerben megnőhet az átfogó értékeléseket készítő tanácsadók szerepe.

Kitör a borháború a francia partoknál?

Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia elnök politikáját bíráló, csípős Twitter-bejegyzéseiben egyebek mellett nemtetszését fejezi ki amiatt, hogy amíg a francia bor kedvező vámmal érkezik az Egyesült Államokba, addig az amerikai borra kivetett vámtarifa jóval magasabb.

Méhekre kell tervezni a vetést

Újfajta mezőgazdasági stratégiát javasol a méhek és egyéb beporzók populációi hanyatlásának megállítására egy kutatócsoport, amely elképzeléseit a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban.

A borászati szennyvizek feltáratlan ügye

Nincs olyan nap és szinte nincs olyan hírportál, amelyik ne foglalkozna a klímaváltozással és a környezetszennyezés kérdésével. A borászat, mint iparág nagy mennyiségű szennyvizet termel, amelyet ha nem megfelelően kezelnek, jelentős környezetkárosító hatással jár.

Kevert kínai méz Spanyolországból

Egy régi meghívásnak tettem eleget, amikor idén nyáron Spanyolországban jártam. Az ország középkeleti részén látogattam meg egy méhészszövetkezetet, méhészetet és beszélgethettem méhészekkel. (Bross Péter beszámolója)