Back to top

Hatalmas fogás: 360 tonna növényvédőszert foglaltak le

A valaha lefoglalt legnagyobb mennyiségű illegális illetve hamisított növényvédőszer került kézre múlt héten Európában, az Europol éves SILVER AXE III akciója keretében. Már maga a tény is, hogy ekkora mennyiségű illegális növényvédőszer került elő, aggodalomra ad okot gazdasági és egészségügyi szempontból.

A 27 európai országot érintő akcióban az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF (European Anti-Fraud Office), illetve a növényvédelmi ágazat is részt vett.

A lefoglalt 360 tonna illegális vagy hamisított növényvédőszerrel 48 ezer négyzetkilométert lehetne lepermetezni, ami Magyarország teljes területének valamivel több, mint a fele.

Számos oka van, hogy virágzik a kemikáliák illegális kereskedelme, kezdve attól, hogy a magas költségektől egészen addig, hogy a gazdálkodók nincsenek tisztában a hamis szerek kockázataival.

A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
A gazdaságnak okozott károk mellett az illegális növényvédőszerek komoly környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek.
- Az idén lefoglalt rekordmennyiségű veszélyes anyag az első lépés afelé, hogy megállítsuk az EU-ba érkező potenciálisan veszélyes szerek áramlását. A mostani csalási ügy összetettsége és mértéke azt jelenti, hogy szorosabb, határokon átnyúló együttműködésre van szükség számos kormányhivatal között, melyek együtt dolgoznak a privát szférával – mondta Wil van Gemert, az Europol Operációs osztályának ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EU Intellectual Property Office , EUIPO) tavaly közzétett statisztikája szerint a törvényesen működő ágazat évente 1,3 milliárd eurót veszít a hamisított növényvédőszereknek köszönhetően. Azonban közvetlen hatása is van az illegális kereskedelemnek a foglalkoztatásra nézve: 2600 állás szűnt meg miatta. Ez a szám azonban könnyen 11 ezerre nőhet, ha a szélesebb körű érintettséget vesszük alapul.

- Ha az egyéb iparágakra és az állami bevételekre gyakorolt hatást is vizsgáljuk, amikor mind a közvetett és közvetlen hatást is figyelembe kell venni, a hamisítás ebben a szektorban nagyjából 2,8 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak – írták a jelentésben.

Egészségügyi és környezeti kockázatok

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop Protection Association) közügyekért felelős igazgatója számára a hamisított növényvédőszerek nem csak gazdasági problémát jelentenek, de széleskörű környezeti és egészségügyi kockázatot is hordoznak.

Nemcsak azoknak a gyártóknak jelent problémát, akiknek a termékeit hamisítják, hanem jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek, mivel ezeket nem vetették alá a szigorú biztonsági vizsgálatoknak vagy szabályozásnak, amiken a hatóságilag elismert szerek keresztül mennek.

Taylor azt is hozzátette, hogy amíg csökken a legális növényvédőszerek száma a piacon, addig a bűnözők jól keresnek a növekvő mennyiségű illegális vagy hamisított kemikáliák eladásával.

- A legutóbbi EU jelentésben szereplő becslések alapján az illegális és hamisított vegyszerek 14 százalékban vannak jelen a piacon – ez akkora, mint az iparág negyedik legnagyobb cége. Mindez óriási aggodalommal tölt el minket – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz holisztikus szemléletre van szükség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

AM: a kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Brüsszeli konferencia: cél a gazdabarát uniós költségvetés

Az Európai Bizottság alelnökének és költségvetésért felelős biztosának részvételével az Európai Unió 2021-2027-es költségvetéséről rendezett brüsszeli magas szintű konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait legalább a jelenlegi szinten meg kell tartani a kitűzött célok megvalósításához.

Tovább bonyolódnak az uniós agrárkifizetések?

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit, amelyek értelmében a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Már 70 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban

Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.