Back to top

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Ahogyan Losó József elmondta, a Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság Elite terméke, azaz a MIRELITE a második világháborút követően indult hódító útjára.

Kezdetben Csepelen állítottak elő élelmiszereket, majd „kalandos” évtizedek következtek, mígnem aztán a márkanév a kettőezres években száz százalékban magyar tulajdonba került. 

A MIRELITE MIRSA Zrt. a világ számos pontjára szállítja fagyasztott termékeit, amiket a domoszlói, miskolci, ceglédi és albertirsai üzemében állítanak elő. Utóbbi helyszínen, egy 120 ezer négyzetméteres ipari területen a többi között egy hűtőtárolóból és feldolgozórészből álló, 225 méter hosszú és 75 méter széles épület kapott helyet, amelyben a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza a vállalat.

Az áruk szortírozását kamerával és lézerrel felszerelt osztályozógépek végzik, az adott termékeket a számukra ideális ideig és hőfokon főzik elő, a mínusz 40-42 Celsius-fokon fagyasztó gépekben pedig 120 kilométer per órás sebességgel áramló hideg levegő tökéletesíti a hibernálás folyamatát.

Az alaposság azonban nemcsak az elkészítés, hanem például a nyomon követhetőség terén is rendkívül fontos. Ezt mutatja, hogy a cég rendelkezik a nemzetközi BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvány legmagasabb fokával is.

Amellett, hogy minden termelési folyamatot dokumentálunk, azt is tudjuk, hogy az adott zacskóban található termék pontosan melyik szántóföldről származik

– részletezte ennek lényegét MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. A szakember szerint a termék minősége kapcsán rendkívül fontos, hogy az minél előbb a kereskedelmi láncokhoz kerüljön, éppen ezért saját gépjárműveikkel szállítják nekik az árut. A folyamat közben ugyanis a növény él, s mindössze az élettevékenységei lassulnak le, aminek eredményeképpen az alapesetben az érési idejükben elérhető termékek az év bármely napjában fogyaszthatóak.

Az albertirsai üzemben higiéniai okokból kifolyólag a már lefagyasztott árukat tizenkét csomagológép állítja össze szállítható formába.

Ez az adott termékek jellegének megfelelően történik, az esetleges baktériumok elterjedésének pedig nagy nyomással és forró vízzel szabnak gátat a cég munkatársai.

Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük

– mondta határozottan Losó József. Ahogyan azt ő is hangsúlyozta, élelmiszereinkben a Listeria monocytogenes baktérium kis számban gyakran előfordul, lisztériához azonban csak elszaporodása esetén vezethet, s főleg a legyengült immunrendszerűekre jelenthet veszélyt. Losó József mindettől függetlenül azt tanácsolja: legfeljebb 4 Celsius-fokra állítsuk hűtőszekrényünket, amiben a nyersanyagokat tartsuk elkülönítve a készételektől, illetve fontos az is, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb öt napig tároljuk.

- Állati eredetű élelmiszert lehetőleg ne fogyasszunk nyersen, hiszen a baktériumok hőkezelésre elpusztulnak – mondta a szakember, aki szerint legalább 2 percig, 75 Celsius-fokon kell sütni vagy főzni az adott terméket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Nem kell még félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de már napok óta 8-10 C-fok körül alakul a hőmérséklet országszerte napközben. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már jól láthatóan nagyon elkezdtek hajtani, kell-e félni attól, hogy elfagynak– kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

Bükk, tölgy mint "gyümölcsfa"?

Szerte a világon népszerűek a kiváló gyümölcsök, közben megfigyelhető nemcsak a régi, termesztésből eltűnt gyümölcsfélék iránti érdeklődés, hanem az archaikum kínálta különlegességek keresése is. Mindez jól illeszkedik a reformtáplálkozás keretébe, ugyanakkor nem hisszük, hogy ezek döntően megváltoztatnák az eddigi „pomológiai kereteket”. A táplálkozáskultúránkat azonban gazdagíthatja – szerencsére…

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.