0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, július elsején több ezer valenciai család került katasztrófahelyzetbe, főleg datolyaszilva- és citrusültetvényeket ért a jég, és nemcsak a gyümölcsöt, de még a fás részeket is megrongálta.

Július 13-án aztán a Földközi-tenger partvidékén golflabda méretű jég esett, számos ültetvényben 80-90 százalékos terméskiesés várható, bár néhány gazda „csak” 30-40 százalékos veszteséggel számol – adta hírül a valenciai gazdaszövetség, az Ava-Asaja.

Az előzetes számítások szerint 6,5 millió euró a veszteség. A legsúlyosabb kárt ezúttal a citrusültetvények szenvedték el, 2800 hektáron söpört végig a jég. Ezen kívül 500 hektár datolyaszilva-ültetvény, illetve összesen 700 hektár mandula- és olívaültetvény is érintett – számol be róla a fruchthandel.de.

Mindeközben Ausztriából is súlyos jégverésről érkezett hír, július 14-én felhőszakadásszerű eső és jég sújtotta Stájerország Hartberg-Fürstenfeld térségét.

Háromezer hektárról jeleztek súlyos károkat, szántóföldek, illetve gyümölcs- és szőlőültetvények egyaránt érintettek, a veszteséget 1 millió euróra becsülik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu