Back to top

Aratási körkép: hogy állnak a gazdák országszerte?

Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében. Nógrádban a hirtelen lehulló csapadék erősen befolyásolhatja a mezőgazdasági munkákat. Hajdú-Bihar megyében az őszi búza a termésátlaga 10-20 százalékkal elmarad a tavalyitól.

Tolna

– Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól – mondta  a teol.hu-nak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója. Vendégh Edit arról számolt be, hogy

az őszi búza 49 000 hektáros vetésterületének 72 százalékán aratták le a növényt, amely hektáronként 6,15 tonnás termést hozott.

Befejeződött az aratás a 9200 hektáros őszi árpa ültetvényeken, itt hektáronként 5,4 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók. A 15 400 hektáron termesztett repce csaknem teljes területén végeztek már az aratással, az olajos növényből átlagosan 3,44 tonna termett.

A legjobb búzatermés a tamási járásban volt, hektáronként 7,2 tonna, míg a többi Tolna megyei járásban 5,4-5,9 tonna termett.

A Tolna megyei eredmények idén is jobbak az országos átlagnál; a múlt heti adatok szerint őszi búzából országosan 5,23 tonna, őszi árpából 4,98 tonna, repcéből 2,8 tonna átlagtermést mértek.

A 325 hektáron vetett magborsó hektáronkénti 1,26 tonnás mennyisége elmarad a 2,17 tonnás országos átlagtól; a nagyrészt Dombóvár környékén termelt növényt viharkárok miatt nem tudták teljesen betakarítani. A búza minőségéről a NAK megyei igazgatója elmondta:

a nyári csapadék miatt a sikér- és a fehérjetartalom, illetve a hektolitertömeg is elmarad az el­várttól.

Az eddigi adatok szerint a sikértartalom a megfelelőnek tartott 30 helyett 24 és 29, a fehérjetartalom 11-12 százalék között volt, és a még le nem aratott táblákban a csapadék még jobban kimoshatja a búzaszemek sikértartalmát.

Hajdú-Bihar

Az őszi búza betakarítása a megyében csaknem befejeződött; a közelmúlt csapadékos, hűvös időjárása miatt vontatottan indult, de az előző két hét melegebb időjárása alkalmas volt az aratásra, így jelenleg a vetésterület 94 százalékát már betakarították - írja a boon.hu.

A megyei Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a termésátlag 10-20 százalékkal elmarad a tavalyitól, minősége változó. A gazdák szerint utóbbival sincs gond, azonban a piac nem fizeti meg a jó minőséget.

Az őszi búza vetésterülete az idén Hajdú-Biharban 58 ezer 202 hektár. Jelenleg a vetésterület 94 százalékát már betakarították – tájékoztatta a Naplót Szólláth Tibor, a megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kamara adatai szerint a termésátlag 10-20 százalékkal elmarad a tavalyitól, nagy szórást mutat, 3,5-8 tonna hektáronként, átlagosan mintegy 5,4 tonna. A betakarított búza minősége változó;

a takarmány és a prémium minőség között ingadozik, de általánosságban elmondható, hogy egyharmada étkezési, kétharmada takarmány minőségű.

Ez alól a megye egyes területei kivételt jelentenek: ahol az őszi vetés időben és jól sikerült, és a májusi aszály már jól fejlett állományt ért, ott 50-50 százalék is lehet az arány – tudatta az elnök.

Kifejtette: a kevesebb termés oka részben az, hogy a fajtaszerkezet egyre inkább a nagyobb terméshozamú fajták felé tolódott, melyek azonban kevésbé javító hatásúak, inkább takarmány minőséget teremnek. A kedvezőtlen időjárás szintén negatívan befolyásolta a termésmennyiséget, a hideg márciusban a bokrosodás nehezen alakult, majd a meleg április és az aszályos május miatt a kalászok rövidebbek, a szemek kisebbek lettek.

– A felvásárlási ár a tavalyi körül mozog, egyelőre minimálisan, mintegy száz forinttal magasabb, de a gazdálkodók egyre élénkülő felvásárlási érdeklődést tapasztalnak, várják az árak emelkedését – közölte Szólláth Tibor.

"Sajnos, idén sem lehetünk elégedettek az aratással: a vártnál kevesebb a búzatermés az áprilisi forróság miatt, akkor ugyanis nem tudott eléggé bokrosodni a gabona, kevés kalászt hozott, és ez meglátszik a végeredményen” – mondta el a lapnak Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) Hajdú-Bihar megyei elnöke, aki maga is gazdálkodik.

– Az általunk művelt földeken, Hajdúszoboszló környékén 5 tonna búza termett hektáronként, ez máskor 6,5-7 tonna szokott lenni. Igaz, kiváló a minősége, malmi I-es kategóriájú, ezzel viszont az a gond, hogy a malomipar nem fizeti meg a minőséget, a takarmánybúzához képest csak alig magasabb az ára.

Nógrád

Heves esőzés több települést is érintett Nógrád megyében az elmúlt hetekben. A hirtelen lehulló csapadék erősen befolyásolhatja a mezőgazdasági munkákat.
Verbói Gábor nógrádmegyeri gazdálkodó a nool.hu-nak elmondta: az esős időjárás miatt késhet az őszi búza betakarítása.
– Ez attól is nagymértékben függ, hogy milyen búzát vetettek a gazdálkodók tavaly.

Gazdaságunkban a későbbi érésű búzafajtákat részesítettük előnyben. Ez azt jelenti, hogy a betakarítás két héttel később esedékes a korán érő fajtákhoz képest.

A betakarítás persze nem pontos időponthoz kötött, a munka kezdésének idejét az határozza meg, hogy mekkora a szemek nedvességtartalma. Ezt egy nedvességmérő műszer segítségével tudják ellenőrizni a gazdálkodók. A búza tárolásához a nedvességtartalomnak 14,5–15,5 százalék között kell mozognia. Minél hosszabb ideig tervezi valaki a magvak tárolását, annál jobban kell ennek az értéknek az alsó határhoz közelítenie. Mivel aratás után a gabonaszemek nedvességtartalma emelkedhet, a betakarítás előtt álló búza esetében az a célunk, hogy ne tartalmazzon 13,5 százaléknál több nedvességet – mondta a szakember.

Nagy Sándor egy több mint 400 hektáros családi gazdaságot vezet Szécsénkében. Amint elmondta a földterületeik megközelítőleg fele őszi búzával van bevetve.

– Úgy gondolom, gazdaságunkban a tervezettnél hét–tíz nappal később fogunk a betakarításhoz, ha nem hull további csapadék. A gabona már érett, csak meg kell várnunk, amíg megfelelő lesz a nedvességtartalma – mondta lapnak Nagy Sándor.

Forrás: 
teol.hu/nool.hu/boon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekord árverés: 45 ezer juh került kalapács alá Ausztráliában

Ausztráliában 50 éve nem tombolt olyan aszály, mint idén. A helyi gazdák jelentős része nem tudja fenntartani háziállat-állományát. A héten egy aukción rekord mennyiségű, 45 ezer juhot adtak el.

Őszi felkészítő kiskertekhez

A szabadföldi kertészeti termesztést, így a kiskertek művelését is erősen befolyásolja az időjárás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az éghajlatváltozás miatt a szélsőségekre, valamint számos újonnan megjelenő kártevőre, kórokozóra kell hosszú távon fölkészülnünk. Mit tehetünk mi, a kiskert-tulajdonosok? Figyeljük éberen a növényeinket, hogy a rendellenességekre gyorsan tudjunk válaszolni.

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig

Nincs almakrízis - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal.

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Már hazai csemegeszőlőt nassolhatunk

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik; a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

4,84 millió tonna őszi búza termett az idén

Befejeződött az őszi búza aratása, csaknem 950 ezer hektárról 4,84 millió tonnát arattak le Magyarországon - közölte az agrárminiszter csütörtökön Csornán, a Magyarok kenyere program Győr-Moson-Sopron megyei gyűjtőnapján.

13 év alatt sikerült feltérképezni a búza genetikai állományát

Egy nemzetközi kutatócsoport feltárta a búza genetikai állományát, ami megnyitotta az utat jóval táplálóbb és az éghajlathoz jobban alkalmazkodó búzafajták nemesítése, a gabonaallergiában szenvedők életminősége javítása előtt.

Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

Egyre jobban megéri biogazdaságot üzemeltetni

Tolna megyéből kilenc termelő tagja a biokultúra egyesületnek. Közülük az egyik Komáromi János nagydorogi gazdálkodó. Munkája és igyekezete arra irányul, hogy minél több emberhez eljussanak a biotermékek.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.