Back to top

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús, a tojás viszont olcsóbb lett

Kilónkénti ötforintos lisztáremelést valószínűsít ősz elején az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó vállalat. A tojás ára viszont csökkent, míg a tejtermékek és a baromfi húsé növekedett.

– Sajnos idén gyenge közepes lesz a búzatermés – mondta a sonline.hu-nak Vass Zoltán, bárdudvarnoki gazdálkodó. Hozzátette: a rossz, esős idő miatt többször le kellett állni az aratással.
– Somogy megyében az átlag véleményem szerint hektáronként egy tonnával kevesebb lesz, mint tavaly. A sok eső a minőségnek sem tesz jót – jegyezte meg Vass Zoltán.

– Várható, hogy emelkedik a liszt ára. Ez nekünk nem jó, mert nagyobb költségekkel kell számolnunk, amelyet be kell építenünk a kenyér árába – mondta el Tóth Tamás. A Desedai Pékség Kft. tulajdonosa hozzátette: az ágazatban központosodás figyelhető meg, sok családi pékség nehéz helyzetbe kerül, nem tudja felvenni a versenyt a nagyobbakkal.

A Brunner Pékség tulajdonosai szerint korai még áremelésről beszélni, csak az aratás végén lehet biztosat mondani, legkorábban augusztusban.

– A legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány, nincs pék, aki dolgozni akar. Nagyon nehéz szakembert találni – mondták el lapnak.

A drágulás évi és fejenkénti nyolcvankilós átlag fogyasztással számolva négyszáz forintos többletköltséget jelentene. Egyes szakemberek szerint a magyarországi péksütemény– és kenyéráraknak is fel kell zárkózniuk a nyugat–európai szintre, különben sem a malmok, sem a pékségek számára nem lesz jövedelmező a termelés.

– A tojás termelői és fogyasztói ára hétről hétre csökkent

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzátette: a baromfi hús viszont nem lett olcsóbb. Megjegyezte: a takarmány ára és a személyi költségek növekedtek, hiába csökkent az áfa mértéke.
– Az Európai Unióban hiány keletkezett a legnépszerűbb csirkemell filéből, ugyanis nem érkezett szállítmány Brazíliából. Nem kínálati, hanem keresleti a piac, ami nagyban befolyásolja az árakat is – tette hozzá Molnár Györgyi.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint közel tíz százalékkal nő a tej ára várhatóan már augusztusban.
– A klímaváltozás miatt 15-18 százalékkal csökken a tejmennyiség és a beltartalmi értékek is gyengék. Nagyon magas a zsírtartalom – jegyezte meg Mélykuti Tibor. A szakember hozzátette:

2019. január elsejétől csaknem tíz százalékkal lesznek olcsóbbak a tartós és féltartós tejek, ugyanis ezek bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe.

– Áremelkedésre kell számítani ősztől az élő sertést tekintve – mondta el Babati Zoltán. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: mivel kevesebb takarmány várható idén, ez maga után vonja a drágulást.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Újabb toxinos zabpelyhet találtak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi tájékoztatása szerint határérték feletti DON mikotoxint tartalmazó gluténmentes zab alapanyagok érkeztek Magyarországra egy angliai vállalkozástól. A jelenleg is folyamatban lévő nyomon követési vizsgálatok alapján újabb tételek és termékek kerülnek le a polcokról.

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Az olajos magvak és a tejtermékek is lehúzzák az élelmiszerárakat

Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

Évi 4,5 millió kilogramm sajtot állítanak elő

A Szarvasi Mozzarella Kft. az idei esztendőben 5,5 milliárd forintos árbevétellel számol, ami hasonló a tavalyi adathoz - közölte az MTI-vel Rohony Miklós, a társaság marketing vezetője.

Több tojás érkezik az unióba

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja csaknem 70 százalékkal 22 ezer tonnára emelkedett, míg tojástermékexportja 3 százalékkal 158 ezer tonnára csökkent 2018. január–szeptember között az előző év hasonló időszakához képest – közölte baromfipiaci jelentésében az Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

Közös cél a hazai sajtkészítés és fogyasztás népszerűsítése

A Vidékfejlesztési Program pályázatai komoly lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy az uniós források felhasználásával a termelés, a feldolgozás, a piacra jutás erősödjön és a hazai sajtkészítés méltó helyet töltsön be az agráriumban - mondta Kis Miklós, vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Sajtfogások című könyv budapesti bemutatóján.