Back to top

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús, a tojás viszont olcsóbb lett

Kilónkénti ötforintos lisztáremelést valószínűsít ősz elején az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó vállalat. A tojás ára viszont csökkent, míg a tejtermékek és a baromfi húsé növekedett.

– Sajnos idén gyenge közepes lesz a búzatermés – mondta a sonline.hu-nak Vass Zoltán, bárdudvarnoki gazdálkodó. Hozzátette: a rossz, esős idő miatt többször le kellett állni az aratással.
– Somogy megyében az átlag véleményem szerint hektáronként egy tonnával kevesebb lesz, mint tavaly. A sok eső a minőségnek sem tesz jót – jegyezte meg Vass Zoltán.

– Várható, hogy emelkedik a liszt ára. Ez nekünk nem jó, mert nagyobb költségekkel kell számolnunk, amelyet be kell építenünk a kenyér árába – mondta el Tóth Tamás. A Desedai Pékség Kft. tulajdonosa hozzátette: az ágazatban központosodás figyelhető meg, sok családi pékség nehéz helyzetbe kerül, nem tudja felvenni a versenyt a nagyobbakkal.

A Brunner Pékség tulajdonosai szerint korai még áremelésről beszélni, csak az aratás végén lehet biztosat mondani, legkorábban augusztusban.

– A legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány, nincs pék, aki dolgozni akar. Nagyon nehéz szakembert találni – mondták el lapnak.

A drágulás évi és fejenkénti nyolcvankilós átlag fogyasztással számolva négyszáz forintos többletköltséget jelentene. Egyes szakemberek szerint a magyarországi péksütemény– és kenyéráraknak is fel kell zárkózniuk a nyugat–európai szintre, különben sem a malmok, sem a pékségek számára nem lesz jövedelmező a termelés.

– A tojás termelői és fogyasztói ára hétről hétre csökkent

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzátette: a baromfi hús viszont nem lett olcsóbb. Megjegyezte: a takarmány ára és a személyi költségek növekedtek, hiába csökkent az áfa mértéke.
– Az Európai Unióban hiány keletkezett a legnépszerűbb csirkemell filéből, ugyanis nem érkezett szállítmány Brazíliából. Nem kínálati, hanem keresleti a piac, ami nagyban befolyásolja az árakat is – tette hozzá Molnár Györgyi.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint közel tíz százalékkal nő a tej ára várhatóan már augusztusban.
– A klímaváltozás miatt 15-18 százalékkal csökken a tejmennyiség és a beltartalmi értékek is gyengék. Nagyon magas a zsírtartalom – jegyezte meg Mélykuti Tibor. A szakember hozzátette:

2019. január elsejétől csaknem tíz százalékkal lesznek olcsóbbak a tartós és féltartós tejek, ugyanis ezek bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe.

– Áremelkedésre kell számítani ősztől az élő sertést tekintve – mondta el Babati Zoltán. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: mivel kevesebb takarmány várható idén, ez maga után vonja a drágulást.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talán nem is divathóbort a gluténmentes diéta?

Egyre többen választják a gluténmentes diétát, köztük olyanok is, akiknek semmilyen orvosilag igazolható érzékenysége nincs a rettegett gabonafehérjére. De hogy vált egy évezredek óta fogyasztott élelmiszer közellenséggé?

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Kevesebb és rosszabb minőségű a gabonatermés Csehországban is

Csehországban a tavalyinál várhatóan mintegy 7,5 százalékkal kevesebb, 6,345 millió tonna gabonát takarítanak be az idén.

Extrém alacsony a Duna vízszintje, veszélyben a vízi áruszállítás

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

A lengyelek Európa málna-nagyhatalma

Míg Magyarországon jelentősen csökkent a málnatermelés, addig néhány szomszédos és közeli országban eredményes ez a tevékenység – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldség-, gyümölcs- és borpiaci jelentéséből.

Mi lesz az árrobbanás nélkül is nehéz helyzetben lévő malomiparral?

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője. Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.