Back to top

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús, a tojás viszont olcsóbb lett

Kilónkénti ötforintos lisztáremelést valószínűsít ősz elején az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó vállalat. A tojás ára viszont csökkent, míg a tejtermékek és a baromfi húsé növekedett.

– Sajnos idén gyenge közepes lesz a búzatermés – mondta a sonline.hu-nak Vass Zoltán, bárdudvarnoki gazdálkodó. Hozzátette: a rossz, esős idő miatt többször le kellett állni az aratással.
– Somogy megyében az átlag véleményem szerint hektáronként egy tonnával kevesebb lesz, mint tavaly. A sok eső a minőségnek sem tesz jót – jegyezte meg Vass Zoltán.

– Várható, hogy emelkedik a liszt ára. Ez nekünk nem jó, mert nagyobb költségekkel kell számolnunk, amelyet be kell építenünk a kenyér árába – mondta el Tóth Tamás. A Desedai Pékség Kft. tulajdonosa hozzátette: az ágazatban központosodás figyelhető meg, sok családi pékség nehéz helyzetbe kerül, nem tudja felvenni a versenyt a nagyobbakkal.

A Brunner Pékség tulajdonosai szerint korai még áremelésről beszélni, csak az aratás végén lehet biztosat mondani, legkorábban augusztusban.

– A legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány, nincs pék, aki dolgozni akar. Nagyon nehéz szakembert találni – mondták el lapnak.

A drágulás évi és fejenkénti nyolcvankilós átlag fogyasztással számolva négyszáz forintos többletköltséget jelentene. Egyes szakemberek szerint a magyarországi péksütemény– és kenyéráraknak is fel kell zárkózniuk a nyugat–európai szintre, különben sem a malmok, sem a pékségek számára nem lesz jövedelmező a termelés.

– A tojás termelői és fogyasztói ára hétről hétre csökkent

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzátette: a baromfi hús viszont nem lett olcsóbb. Megjegyezte: a takarmány ára és a személyi költségek növekedtek, hiába csökkent az áfa mértéke.
– Az Európai Unióban hiány keletkezett a legnépszerűbb csirkemell filéből, ugyanis nem érkezett szállítmány Brazíliából. Nem kínálati, hanem keresleti a piac, ami nagyban befolyásolja az árakat is – tette hozzá Molnár Györgyi.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint közel tíz százalékkal nő a tej ára várhatóan már augusztusban.
– A klímaváltozás miatt 15-18 százalékkal csökken a tejmennyiség és a beltartalmi értékek is gyengék. Nagyon magas a zsírtartalom – jegyezte meg Mélykuti Tibor. A szakember hozzátette:

2019. január elsejétől csaknem tíz százalékkal lesznek olcsóbbak a tartós és féltartós tejek, ugyanis ezek bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe.

– Áremelkedésre kell számítani ősztől az élő sertést tekintve – mondta el Babati Zoltán. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: mivel kevesebb takarmány várható idén, ez maga után vonja a drágulást.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bajban a vízi áruszállítás a Dunán

Jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás a Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Nőtt a kereslet a tojás iránt

Nőtt az éves, egy főre jutó magyar tojásfogyasztás, a 2013-as 214 darabról 2017-re 234 darabra emelkedett – mondta az agrártárca parlamenti államtitkára a 17. tojás világnapja alkalmából tartott rendezvényen, pénteken, Budaörsön.