Back to top

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús, a tojás viszont olcsóbb lett

Kilónkénti ötforintos lisztáremelést valószínűsít ősz elején az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó vállalat. A tojás ára viszont csökkent, míg a tejtermékek és a baromfi húsé növekedett.

– Sajnos idén gyenge közepes lesz a búzatermés – mondta a sonline.hu-nak Vass Zoltán, bárdudvarnoki gazdálkodó. Hozzátette: a rossz, esős idő miatt többször le kellett állni az aratással.
– Somogy megyében az átlag véleményem szerint hektáronként egy tonnával kevesebb lesz, mint tavaly. A sok eső a minőségnek sem tesz jót – jegyezte meg Vass Zoltán.

– Várható, hogy emelkedik a liszt ára. Ez nekünk nem jó, mert nagyobb költségekkel kell számolnunk, amelyet be kell építenünk a kenyér árába – mondta el Tóth Tamás. A Desedai Pékség Kft. tulajdonosa hozzátette: az ágazatban központosodás figyelhető meg, sok családi pékség nehéz helyzetbe kerül, nem tudja felvenni a versenyt a nagyobbakkal.

A Brunner Pékség tulajdonosai szerint korai még áremelésről beszélni, csak az aratás végén lehet biztosat mondani, legkorábban augusztusban.

– A legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány, nincs pék, aki dolgozni akar. Nagyon nehéz szakembert találni – mondták el lapnak.

A drágulás évi és fejenkénti nyolcvankilós átlag fogyasztással számolva négyszáz forintos többletköltséget jelentene. Egyes szakemberek szerint a magyarországi péksütemény– és kenyéráraknak is fel kell zárkózniuk a nyugat–európai szintre, különben sem a malmok, sem a pékségek számára nem lesz jövedelmező a termelés.

– A tojás termelői és fogyasztói ára hétről hétre csökkent

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzátette: a baromfi hús viszont nem lett olcsóbb. Megjegyezte: a takarmány ára és a személyi költségek növekedtek, hiába csökkent az áfa mértéke.
– Az Európai Unióban hiány keletkezett a legnépszerűbb csirkemell filéből, ugyanis nem érkezett szállítmány Brazíliából. Nem kínálati, hanem keresleti a piac, ami nagyban befolyásolja az árakat is – tette hozzá Molnár Györgyi.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint közel tíz százalékkal nő a tej ára várhatóan már augusztusban.
– A klímaváltozás miatt 15-18 százalékkal csökken a tejmennyiség és a beltartalmi értékek is gyengék. Nagyon magas a zsírtartalom – jegyezte meg Mélykuti Tibor. A szakember hozzátette:

2019. január elsejétől csaknem tíz százalékkal lesznek olcsóbbak a tartós és féltartós tejek, ugyanis ezek bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe.

– Áremelkedésre kell számítani ősztől az élő sertést tekintve – mondta el Babati Zoltán. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: mivel kevesebb takarmány várható idén, ez maga után vonja a drágulást.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Rákellenes fehérjéket tartalmazó tojások

Fehérjekészítményeket széles körben használnak a kutatásban és a gyógyászatban, például inzulint és monoklonális antitesteket, mint amilyen a Herceptin és a Humira. A fehérjegyógyszereket nem olcsó elkészíteni, mivel laboratóriumban, kémiai szintézissel nem előállíthatók. Termelésükhöz biológiai rendszerre van szükség.

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

Itt az újabb lisztdrágulás

Legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok, akkor 7-8 százalékos áremelést sikerült keresztülvinniük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.