0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drágulhat a kenyér, a tej, a hús, a tojás viszont olcsóbb lett

Kilónkénti ötforintos lisztáremelést valószínűsít ősz elején az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó vállalat. A tojás ára viszont csökkent, míg a tejtermékek és a baromfi húsé növekedett.

– Sajnos idén gyenge közepes lesz a búzatermés – mondta a sonline.hu-nak Vass Zoltán, bárdudvarnoki gazdálkodó. Hozzátette: a rossz, esős idő miatt többször le kellett állni az aratással.
– Somogy megyében az átlag véleményem szerint hektáronként egy tonnával kevesebb lesz, mint tavaly. A sok eső a minőségnek sem tesz jót – jegyezte meg Vass Zoltán.

– Várható, hogy emelkedik a liszt ára. Ez nekünk nem jó, mert nagyobb költségekkel kell számolnunk, amelyet be kell építenünk a kenyér árába – mondta el Tóth Tamás. A Desedai Pékség Kft. tulajdonosa hozzátette: az ágazatban központosodás figyelhető meg, sok családi pékség nehéz helyzetbe kerül, nem tudja felvenni a versenyt a nagyobbakkal.

A Brunner Pékség tulajdonosai szerint korai még áremelésről beszélni, csak az aratás végén lehet biztosat mondani, legkorábban augusztusban.

– A legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány, nincs pék, aki dolgozni akar. Nagyon nehéz szakembert találni – mondták el lapnak.

A drágulás évi és fejenkénti nyolcvankilós átlag fogyasztással számolva négyszáz forintos többletköltséget jelentene. Egyes szakemberek szerint a magyarországi péksütemény– és kenyéráraknak is fel kell zárkózniuk a nyugat–európai szintre, különben sem a malmok, sem a pékségek számára nem lesz jövedelmező a termelés.

– A tojás termelői és fogyasztói ára hétről hétre csökkent

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hozzátette: a baromfi hús viszont nem lett olcsóbb. Megjegyezte: a takarmány ára és a személyi költségek növekedtek, hiába csökkent az áfa mértéke.
– Az Európai Unióban hiány keletkezett a legnépszerűbb csirkemell filéből, ugyanis nem érkezett szállítmány Brazíliából. Nem kínálati, hanem keresleti a piac, ami nagyban befolyásolja az árakat is – tette hozzá Molnár Györgyi.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint közel tíz százalékkal nő a tej ára várhatóan már augusztusban.
– A klímaváltozás miatt 15-18 százalékkal csökken a tejmennyiség és a beltartalmi értékek is gyengék. Nagyon magas a zsírtartalom – jegyezte meg Mélykuti Tibor. A szakember hozzátette:

2019. január elsejétől csaknem tíz százalékkal lesznek olcsóbbak a tartós és féltartós tejek, ugyanis ezek bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe.

– Áremelkedésre kell számítani ősztől az élő sertést tekintve – mondta el Babati Zoltán. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: mivel kevesebb takarmány várható idén, ez maga után vonja a drágulást.

Forrás: sonline.hu