Back to top

Fordulékonyabbak az új rakodók

Július 18-19-én az ausztriai Welgersdorfban és Magyarországon, Bozsokon mutatta be legújabb gépeit a CLAAS. Az 5 újdonság közül három csak augusztus 10-e után ismertethető, két gépük azonban már nyilvánosságra hozható. Az új frontkaszákat, a Disco Move 3660-ast és 3200-ast már korábban bemutattuk, most a negyedik gumikerekes rakodósorozatát, a Torion Sinust ismertetjük.

A frontkaszákról szóló korábbi cikkünk itt érhető el.

A CLAAS, a Liebherrel való együttműködés keretében további kerekes rakodó modelleket kínál az 5,6 és 9 tonnás kategóriában. A három új Torion Sinusban a kitűnő fordulékonyságot kombinálták a nagy hasznos terheléssel. Ezekkel a gépekkel akár 40 km/órás sebesség is elérhető.

Három Torion új modell

Teljesítményüket tekintve a Torion 956, 644 és 537 Sinus a kis sorozatú Torion 535 és a középső sorozat Torion 1177 modelljei között helyezkednek el. Ezzel a CLAAS összesen 10 különböző kerekes rakodó modellt kínál mezőgazdasági használatra.

Nagyobb hasznos terhelés

A három Torion Sinus modell a törzscsukló és a hátsó híd tengelycsonk-kormányzás kombinációjával tűnik ki a piactársak közül. Az egyszerű törzscsuklós kormányzással összehasonlítva a fordulékonyság jelentősen megnőtt. Mivel a maximális kormányzási szög az első és a hátsó rész között körülbelül 10 fokkal kisebb, ez megnöveli a stabilitást, és ezzel a hasznos terhelést is egy tisztán törzscsuklós kormányzású kerekes rakodó értékeihez képest.

A hátsó híd kormányzása a váz első részének és a hátsó tengelyen levő kerékagy-kormányzás mechanikus összekötésével valósul meg. Kormányzáskor a hidraulikus munkahenger automatikusan mozgatja a hátsó hidat is. Mindhárom modellbe törzscsuklót építettek be, ezáltal a gép szilárdan áll az egyenetlen talajfelszínen is, és kiegyenlíti a törzs első részének oldalirányú mozgásait. A törzscsukló-csatlakozásnál csillapítás felel a magas menetkényelemért, különösen nagy sebesség esetén. A Torion Sinus 956-nál a hátsó híd öt fokot képes billenni.

Kényelmes fülke

A fülke a nagy Torion modellek kényelmét kombinálja a legjobb kilátással. Az ajtók 180°-ban nyílnak, ebben a pozíciójukban rögzíthetők is. Széles lépcsőfokok teszik lehetővé a biztonságos és kényelmes beszállást. Még magas gépkezelőknek is elegendő helyet biztosít a fülketető.

A jobboldali A-oszlopon található színes kijelzőn – 7-colos a 956-ban, 4-colos a 644-ben és az 537-ben – a gépkezelő minden fontosabb adatot lát, például a menetfokozatot, a motorfordulatszámot, az üzemanyagszintet és a sebességet. A Torion 956-nál tolatókamera-kép is integrálható a kijelzőbe. A rakodó irányításához szükséges minden kapcsoló rendezetten, a jobb oldalon található. A keskeny kormányoszlop a műszerfaltól és a kapcsolóktól különállóan helyezkedik el, és rendkívül jó rálátást biztosít előre, a munkaeszközre.

Akár 40 km/órás végsebesség

A Torion 644 és 537 Sinus rakodókban 3,3 liter hengerűrtartalmú, turbófeltöltős Yanmar motor dolgozik. Ezek 54 kW/73 LE teljesítményűek, és részecskeszűrővel teljesítik a Stage V károsanyag-kibocsájtási normákat. A Torion Sinus 956 4,5 literes DPS-motorral szerelt, teljesítménye 78 kW/106 LE. A motorokat keresztbe építették be, hogy biztosítsák az optimális hozzáférést. Gombnyomásra működő, opcionális hidraulikus ventilátor-fordító felel a tiszta hűtőért, így például szalmapakolás közben ez gondoskodik a megfelelő hűtési teljesítményről.

Minden Torion Sinus modellt két szinkronizált menetfokozatú hidrosztatikus meghajtással szerelnek. Ez a meghajtás finom, fokozatmentes munkát tesz lehetővé, és egyesíti a nagy tolóerőt a mozgékonysággal és az akár 40 km/órás végsebességgel.

Még magasabbra

Az új Torion Sinus 956 és 644 opcionálisan magas emelésű gémmel is kapható. A kanál forgáspontjának magassága a Torion Sinus 956-nál eléri a 4,01 métert, a 644-esnél pedig a 3,79 métert. Minden új rakodó Z-kinematikával szerelt, ami a legmagasabb szakítóerőt és gyors kibillentési sebességet kínál. Az összes Torion modell esetén a kinematika szintén optimális a raklapvillával történő munkavégzéshez. Villás rakodásnál a fogak közel párhuzamosak maradnak a talajjal. A munkaeszköz-rögzítés szériafelszereltségként a vezetőfülkéből, hidraulikusan vezérelhető. A 644 és 537-es modellek TPZ-eszköztartója, mint a kisebb sorozat már bemutatott tagjainál, kompatibilis számos, a piacon elérhető munkaeszközzel. A Torion Sinus 956 TPV-gyorscsatlakozó kereténél a rögzítés jól védett helyen található, ami kompatibilis a nagyobb Torion modellekkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Két új rekord egy kombájnnal

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.