0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

Somogyban közel 4500 hektárnyi halastó található, s családi gazdaságokon kívül a vendéglátósok is lépést tartanak a változással: az egyik kaposvári étteremben már az őszi étlapot állítják össze, s új halétellel lepik meg a vendégeket – írha a sonline.hu.

„A bajaiak és a környékbeliek tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente 80 kilogrammot.”

– mondta a távirati iroda beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter. Szerinte ezt a példát mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, s a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke rámutatott:

megyénkben minden lehetőség adott, hogy rövid időn belül megduplázzuk a halfogyasztást.

– Közel négy és fél ezer hektárnyi halastó található Somogyban – mondta. Hozzátette: legnagyobb mennyiségben pontyot értékesítenek a gazdaságok, de ezen kívül egyre több ragadozóhalat is is keresnek a megrendelők. Annak érdekében, hogy érezhető mértékben emelkedjen a lakossági halfogyasztás, kóstoltatással egybekötött bemutatókra, akciókra is szükség van.

Lényeges, hogy minél szélesebb körben, így a gyermekek körében is ismertté váljon a hal, mely nem csak egészséges és rendkívül ízletes, hanem változatosan, kreatívan feldolgozható.

A halászlé, a hagyományos sült és a rántott finomságokon kívül van, aki pástétomot, fasírtot készít halból. Nagy Gyula, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa amondó: a harcsapaprikás, a fogasfilé és a pisztráng náluk szinte folyamatosan étlapon van, ám időről időre szükség van a váltásra. Már elkezdték az őszi kínálat összeállítását, s ebben olyan, eddig nem készített halételt is terveznek, ami reményük szerint az újdonság erejével hat.  Pitz András szőlősgyöröki haltermelő úgy látja:

a hazai halfogyasztás várhatóan akkor emelkedik érdemben, ha a termékpálya szereplői összefognak, s közösen állnak elő új ötletekkel.

A haláfa-csökkenés kedvező változást hozhat, ám döntő, hogy a vásárlók tartósan is kedvező árakkal találkozzanak a boltokban és a piacokon.

– Mi is fejlesztjük gazdaságunkat, a szőlősgyöröki tavat csaknem három hektárral bővítjük, javában tart az építkezés – mondta. – Jelenleg 40 hektárnyi vízfelületen gazdálkodunk, Bárdudvarnokon is van tavunk, s az állomány 90 százaléka egy, kettő, illetve három nyaras ponty, melynek zömét horgászegyesületek rendelik meg.

Forrás: sonline.hu