Back to top

Új trend: városi, fiatal párok kezdenek gazdálkodni vidéken

Elnéptelenedés fenyegeti a vidéket, ám akadnak olyan falvak, ahová egymás után érkeznek a fiatalok, akik jó levegőt, egészséges élelmiszert, harmóniát szeretnének biztosítani felcseperedő gyermekeiknek. Harsányban és Bükkaranyoson is jól érzik magukat a fiatal nagycsaládosok.

Leginkább a több gyermeket vállaló értelmiségi párok hagyják maguk mögött a szmogos, drága nagyvárost és szolidabb áron vesznek házat a megyeszékhely szomszédságában fekvő településeken, ahol sokan önszorgalomból vagy különböző földprogramok, pályázatok kapcsán a gazdálkodás fortélyait is elsajátítják - írja a boon.hu.

Szép környezetben

Ivancsóné Kuris Gabriella és két kisgyermeke
Fotó: Juhári Andrea/boon.hu
Miskolc közelében ilyen felkapott községnek számít Bükkaranyos és Harsány is, a Bükk-hegység lábai előtt elterülő, dús erdőkkel szegélyezett falvakban egyre többen telepednek le. Bükkaranyos a 2000-es évek elejétől népszerű a vidéken újrakezdők körében.

Önellátásra törekednek

– Sok tudatos, egymásra épülő döntés eredményeként váltunk vonzóvá. Legtöbben Miskolcról, de a Dunántúlról is érkeznek páran. A többség használt házat vesz, melyet ízlés szerint átalakít. A nyugdíjasok és a fiatalok is szívesen jönnek, utóbbiak igyekeznek kiaknázni a csok-ot és különböző kedvezményeket.

70-80 olyan őstermelő van a községben, akik fóliasátorban is gazdálkodnak, és virágot is többen termelnek

– magyarázta Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere, aki azt is elárulta, több területen törekednek önellátásra.

– Kertészet, zöldségtermesztés, baromfitenyésztés, a szél-, a nap és a vízenergia felhasználása jellemző, de kezd kiveszni a kistelepülésekről a nagy állatok tartása, egyre kevesebb háznál van marha, disznó. Bükkaranyoson jó élni, sokan szeretik ezt a biztonságos, tiszta és szép települést – tette hozzá.

Mesebeli táj

Rasztóczky Emeséék kinőtték komlóstetői 57 négyzetméteres lakásukat, amikor megszületett a negyedik gyermekük, a bükkaranyosi erdő szélén álló otthonuk kertjében dísznövényeket nevelnek, ám veteményesre nincs idejük a munka mellett.

– Görömbölyön, a Martinkertvárosban 8-10 millió forinttal drágábbak az új építésű házak, és itt nagyobbak a porták is. Az óvoda klasszisokkal jobb, mint a nagyvárosi intézmények, rugalmasak a nevelők.

Az önkormányzat által termelt bioélelmiszereket dolgozzák fel a közintézmények konyháin.

Mindössze 20-25 perc innen autóval a megyeszékhely. Könnyen beilleszkedtünk. Itt nem fordul elő olyan, hogy rá se nyitják valakire az ajtót. Szeretjük a mesebeli tájat, gyakran látunk rókát, őzikét, fácánt, a vaddisznó pedig a falu másik oldalán rémisztgeti az embereket. Az idősebbek szerint korábban aranylelőhely volt itt – sorolja Emese, aki a helyi iskolában tanít történelmet és éneket.

Harsányban is hasonló a helyzet. Szabó Gergely, polgármester tősgyökeres harsányi, az ük és a szépszülei is ezen a kiváló természeti adottságokkal bíró területen éltek.

Az önkormányzat számos kedvezményt biztosít azoknak, akik Harsányban képzelik el a jövőjüket és az idetelepülő vállalkozásokat is megbecsülik, és szürkemarhákat is tartanak.

Harmonikus személyiségek

– Komoly infrastrukturális fejlesztések zajlottak, sok értékteremtő vállalkozás bontakozott ki. Az iskolában olyan foglalkozások közül válogathatnak a gyermekek, mint a balett, dzsúdó, úszás, lovaglás. Itt 21 századi minden intézmény kívül és belül is. A Bükk lábai előtt elterülő erdőket, a halastavakat sokan megcsodálják, de a plüssmackó gyűjtemény, a kalandpark, a ménes és a parajdi sóbánya hasonmása is népszerű a helyiek és a turisták körében is – emelte ki Szabó Gergely.

Ivancsóné Kuris Gabriella Nógrád megyében, férje Tokaj-Hegyalján nőtt fel, az egyik miskolci lakótelepről érkeztek. Jelenleg 25 ezer forintért bérelnek házat az önkormányzattól, és építkeznek az 1000 négyzetméteres telkükön. A parányi kertben paprika, paradicsom, cukkini, uborka is terem.

A gazdálkodásba a gyermekek is besegítenek, ők úgy ismerik a növényeket, mintha született őstermelők lennének. Ivancsóék a biogazdálkodás fortélyait is igyekeznek átadni utódaiknak.

– Helyes, hogy trend vidéken újrakezdeni. Anyagi szempontból is előnyös, olcsóbbak az ingatlanok, és itt a konyhakert. Fogalmunk sincs róla, mennyi mérget tartalmaznak a tömegfogyasztásra szánt primer áruk. A természettel összhangban élő, harmonikus személyiségeket szeretnénk nevelni a kicsikből – emelte ki a kétgyermekes anyuka, aki ősszel harmadik csemetéjének ad életet.

Forrás: 
boon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Nők a gáton

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és október 15-én a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében.

A biztos megélhetést, a helyben maradást segíti a LEADER program

Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot.

Béremelés és adócsökkentés jövőre, de miből?

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nem gondolkozik két számjegyű béremelésben 2019 vonatkozásában, már jövő januártól 2 százalékkal csökkentené a szochót, és optimalizálná a cafeteriát érintő adóterheket.

Az első félévben 287 milliárd forint támogatást fizettek ki

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat összegző időszaki jelentését. Ezúttal a 2018. első félévi adatokat összesítették.

Őstermelők! NAV ellenőrzések október közepétől

Az adóhatóság megyei, fővárosi igazgatóságai október 15-től vizsgálatot indítanak az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

„Ez a bolt egy nagy kovász…”

Van egy régies stílusú üzlet Keszthelyen, amelyben a vásárló úgy érzi magát, mint a nagyi kamrájában annak idején. Ennél is fontosabb azonban, hogy nemcsak a hangulata, hanem az ott található ízek is a múltat idézik – vagyis a termékek természetesek és finomak. Ez itt mindenre igaz, mert az áruk összeválogatásakor eleve ez a szándék vezérli az üzlet tulajdonosát.

Elkezdődött a homoktövisszüret

Elkezdődött a homoktövisszüret Jászszentandrás határában. Idén is bő termés várható, ami jócskán ad munkát a helyieknek. Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott dolgozó, ezért a kétkezi munkát igénylő betakarítás olykor nehézségekbe ütközik. A piac telített, ez pedig folyamatos termékmegújításra ösztönözi a feldolgozást végző szociális ­szövetkezetet.