Back to top

Új trend: városi, fiatal párok kezdenek gazdálkodni vidéken

Elnéptelenedés fenyegeti a vidéket, ám akadnak olyan falvak, ahová egymás után érkeznek a fiatalok, akik jó levegőt, egészséges élelmiszert, harmóniát szeretnének biztosítani felcseperedő gyermekeiknek. Harsányban és Bükkaranyoson is jól érzik magukat a fiatal nagycsaládosok.

Leginkább a több gyermeket vállaló értelmiségi párok hagyják maguk mögött a szmogos, drága nagyvárost és szolidabb áron vesznek házat a megyeszékhely szomszédságában fekvő településeken, ahol sokan önszorgalomból vagy különböző földprogramok, pályázatok kapcsán a gazdálkodás fortélyait is elsajátítják - írja a boon.hu.

Szép környezetben

Ivancsóné Kuris Gabriella és két kisgyermeke
Fotó: Juhári Andrea/boon.hu
Miskolc közelében ilyen felkapott községnek számít Bükkaranyos és Harsány is, a Bükk-hegység lábai előtt elterülő, dús erdőkkel szegélyezett falvakban egyre többen telepednek le. Bükkaranyos a 2000-es évek elejétől népszerű a vidéken újrakezdők körében.

Önellátásra törekednek

– Sok tudatos, egymásra épülő döntés eredményeként váltunk vonzóvá. Legtöbben Miskolcról, de a Dunántúlról is érkeznek páran. A többség használt házat vesz, melyet ízlés szerint átalakít. A nyugdíjasok és a fiatalok is szívesen jönnek, utóbbiak igyekeznek kiaknázni a csok-ot és különböző kedvezményeket.

70-80 olyan őstermelő van a községben, akik fóliasátorban is gazdálkodnak, és virágot is többen termelnek

– magyarázta Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere, aki azt is elárulta, több területen törekednek önellátásra.

– Kertészet, zöldségtermesztés, baromfitenyésztés, a szél-, a nap és a vízenergia felhasználása jellemző, de kezd kiveszni a kistelepülésekről a nagy állatok tartása, egyre kevesebb háznál van marha, disznó. Bükkaranyoson jó élni, sokan szeretik ezt a biztonságos, tiszta és szép települést – tette hozzá.

Mesebeli táj

Rasztóczky Emeséék kinőtték komlóstetői 57 négyzetméteres lakásukat, amikor megszületett a negyedik gyermekük, a bükkaranyosi erdő szélén álló otthonuk kertjében dísznövényeket nevelnek, ám veteményesre nincs idejük a munka mellett.

– Görömbölyön, a Martinkertvárosban 8-10 millió forinttal drágábbak az új építésű házak, és itt nagyobbak a porták is. Az óvoda klasszisokkal jobb, mint a nagyvárosi intézmények, rugalmasak a nevelők.

Az önkormányzat által termelt bioélelmiszereket dolgozzák fel a közintézmények konyháin.

Mindössze 20-25 perc innen autóval a megyeszékhely. Könnyen beilleszkedtünk. Itt nem fordul elő olyan, hogy rá se nyitják valakire az ajtót. Szeretjük a mesebeli tájat, gyakran látunk rókát, őzikét, fácánt, a vaddisznó pedig a falu másik oldalán rémisztgeti az embereket. Az idősebbek szerint korábban aranylelőhely volt itt – sorolja Emese, aki a helyi iskolában tanít történelmet és éneket.

Harsányban is hasonló a helyzet. Szabó Gergely, polgármester tősgyökeres harsányi, az ük és a szépszülei is ezen a kiváló természeti adottságokkal bíró területen éltek.

Az önkormányzat számos kedvezményt biztosít azoknak, akik Harsányban képzelik el a jövőjüket és az idetelepülő vállalkozásokat is megbecsülik, és szürkemarhákat is tartanak.

Harmonikus személyiségek

– Komoly infrastrukturális fejlesztések zajlottak, sok értékteremtő vállalkozás bontakozott ki. Az iskolában olyan foglalkozások közül válogathatnak a gyermekek, mint a balett, dzsúdó, úszás, lovaglás. Itt 21 századi minden intézmény kívül és belül is. A Bükk lábai előtt elterülő erdőket, a halastavakat sokan megcsodálják, de a plüssmackó gyűjtemény, a kalandpark, a ménes és a parajdi sóbánya hasonmása is népszerű a helyiek és a turisták körében is – emelte ki Szabó Gergely.

Ivancsóné Kuris Gabriella Nógrád megyében, férje Tokaj-Hegyalján nőtt fel, az egyik miskolci lakótelepről érkeztek. Jelenleg 25 ezer forintért bérelnek házat az önkormányzattól, és építkeznek az 1000 négyzetméteres telkükön. A parányi kertben paprika, paradicsom, cukkini, uborka is terem.

A gazdálkodásba a gyermekek is besegítenek, ők úgy ismerik a növényeket, mintha született őstermelők lennének. Ivancsóék a biogazdálkodás fortélyait is igyekeznek átadni utódaiknak.

– Helyes, hogy trend vidéken újrakezdeni. Anyagi szempontból is előnyös, olcsóbbak az ingatlanok, és itt a konyhakert. Fogalmunk sincs róla, mennyi mérget tartalmaznak a tömegfogyasztásra szánt primer áruk. A természettel összhangban élő, harmonikus személyiségeket szeretnénk nevelni a kicsikből – emelte ki a kétgyermekes anyuka, aki ősszel harmadik csemetéjének ad életet.

Forrás: 
boon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Munkaügyi akcióellenőrzés: csökkent a feketefoglalkoztatás

Lezajlottak a nyári munkaügyi akció- és az első féléves munkavédelmi ellenőrzések is. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar is fókuszban volt. Stagnáló állapotokat tükröz a „végeredmény”.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Egy hónappal rövidebb lesz idén a dinnyeszezon

Egy hete kezdődött el az igazi kánikula, most fogyna a dinnyéből a legtöbb, a termelők viszont azt mondják, még egy hét, és vége a szezonnak. Erre még nem volt példa, hiszen még csak augusztus legeleje van, egy átlagos évben még legalább egy hónapig tart a dinnyeszezon. A medárdi esők, majd a hűvös éjszakák tönkretették azt a termést, melynek most kellene beérni.

Kenyérdagasztás és lekvárfőzés: kipróbálták a falusi életet

Az idén különösen népszerűek a nomád életmódot bemutató táborok. Heves megyében is több lehetőség közül választhattak azok a ­szülők, akik szerették ­volna, ha gyermekük pár napra kiszakad a mindennapi környezetéből.

A zöldmunkák gépesítése - szőlőművelés

A gazdák a szőlőmunkák minél teljesebb körű gépesítésére törekszenek. Manapság a legtöbb munkaműveletre találunk a piacon megfelelő gépeket, azonban vannak olyan fitotechnikai műveletek, amelyekre még nincsenek, és azok bonyolultsága miatt talán nem is lesznek gépek.

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

A Toplica víz után érkezik a gyümölcslé

Egy új korszakba lép a Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet, hiszen a már három éve palackozott, a mentes és az enyhén szénsavas Toplica ásványvíz mellett gyümölcslevek palackozására készülnek. Nyár végén adhatják át a kovácsszénájai kisüzemet, ahol gyümölcslevek mellett lekvárokat, savanyúságokat készítenek.

Többet visznek haza a fizikai dolgozók

Idén a második negyedévben 13 százalékkal magasabb, 1000 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, mint az előző év azonos időszakában, 2016. második negyedévéhez viszonyítva pedig mindez átlagosan 32 százalékos növekedés - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített, legutóbbi elemzéséből.

Jön az utánpótlás: száznyolcezer jelentkezőből 75 ezren jutottak be

Több mint 75 ezer jelentkező élete változott meg július 25-én este, amikor kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Nézzük hogyan alakultak a ponthatárok a mezőgazdaságot érintő szakokon.

Hetvennel több Big Mac-et vehetnek

A románok 70-nel több Big Mac-et vehetnek meg egyhavi fizetésükből, mint két évvel ezelőtt, azaz ha a teljes havi átlagfizetésüket a népszerű emeletes szendvicsre költenék, akkor összesen 300-at, azaz naponta nagyjából harmincat vásárolhatnának meg belőle.