Back to top

Szilvásváradi győzelmek

A májusi tesztverseny után a közel negyven éve díjugratóversenyt nem látott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szabadtéri arénájában június közepén lezajlott a szezon harmadik GP versenye.

A lelátók ugyan még üresek voltak, mert közönséget az augusztus 18-i hivatalos megnyitó előtt nem fogad az aréna, az már most is látszik, hogy a hatalmas méretű szabadtéri stadion kiváló helyszíne lesz a jövőben a színvonalas díjugratóversenyeknek.

Sokfelé olvashattuk, hogy milyen otromba betonmonstrum épült a Bükk szívében. Nos, a területe valóban nagy, a befogadóképessége is, viszont a lelátók egyáltalán nem szöknek az égbe, kívülről az épület nem nyomja agyon a tájat. A melegítőpálya ideális távolságban van, szintén tágas, nagyméretű. A bírói torony is megújult, jó rálátás nyílik a melegítőpályára és a versenypályára is. A pálya mind a négy nap állta a sarat, végig kiváló minőségű maradt, pedig a versenyt megelőző héten özönvízszerű esőzés árasztotta el Szilvásváradot, apokaliptikus állapotokat okozva. A szervezők kihasználták a helyszín adta lehetőséget, és a szombat esti 125 cm-es vadászugratás versenyszámot villanyfénynél tartották. Az idei rendszernek megfelelően négy kategóriában – amatőr, gyermek, U25 és felnőtt – indulhattak a lovasok a nagydíjban, emellett nyitott versenyszámokban is lehetőség nyílt a versenyzésre. A kvalifikációs számok után vasárnap került sor a döntőkre. A Karádi László által épített pályán először az amatőrök mérték össze tudásukat a WVI Holding díjáért kiírt nagydíjban. Az összevetéses versenyszámban Reisz Fanni meg tudta őrizni első helyét, második helyen dr. Kölcsey Rieden Roland végzett Arribával, harmadik pedig Szikora Beáta lett Nadlin F nyergében, az összevetésben és az alappályán is hibátlanul lovagolva. A Horze Gyermek GP-ben mindössze három induló volt, mindhárom lovas eredményes fiatal versenyző, a pálya viszont feladta nekik a leckét, mert egyetlen hibátlan lovaglás sem született. Két lovas, Kiss Lizanna és Kisgergely Kata két-két lóval indult. Végül ketten vethettek össze az első helyért.

Kiss Lizanna és Inas, a gyermek GP győztese
Fotó: Somogyvári Anett
Kiss Lizanna Inas nevű lovával végzett az első helyen, megszerezve az első magyar GP győzelmét. Második lett Kisgergely Kata, akit első lovával egy sajnálatos esés miatt ki kellett zárni, viszont második lovával, Casallorral sikerült újra összeszednie magát és szép pályát lovagolva a második helyen fejezte be a GP-t. Harmadik helyen ugyancsak Kiss Lizanna végzett Quipara Z nevű lovával.

A 25 év alatti korosztály versenyében az előző korosztályhoz képest népes mezőny állt starthoz, a döntőben 16 lovaglást láthattunk. A rendkívül izgalmas összevetésben végül Hollé Sára lett az első Dzsango nevű lovával, nagyon gyors és hibátlan pályát lovagolva. Egy hajszállal lemaradva lett második az olomouci közép-kelet európai díjugrató világkupa 145 cm-re kiírt U25 nagydíjának győztese, a villámgyors Máriás Sára és Cantus Clay; harmadikként pedig az ugyancsak hibátlan pályákat lovagló ifj. Lázár Zoltán és Lacrima di Felicita zárta a szilvásváradi U25 GP-t. A másfélmillió forint díjazású, 150 cm-re kiírt, kétfordulós felnőtt GP döntőjében 17 lovas mérette meg magát. Az alappálya után öt lovas állt hibátlanul, ők jutottak tovább a második fordulóba. Az első három helyezés mondhatni egy helyre került, hiszen a győztes Mráz Tamás lett Spartacus Hotel Kapitánnyal, második az U25-ös GP győztese, Tamás tanítványa, Hollé Sára és Clintus, míg a harmadik helyen ugyancsak Tamás végzett H-C.S.R. Center nevű szép szürkéjével. Tamás mostanában nagyon sikeresen versenyez lovaival, alábbi rövid interjúnkban őt kérdeztük.

Mráz Tamás, a felnőtt GP győztese
Fotó: Somogyvári Anett
Megépült az új kinti pálya Szilvásváradon, amelyet hivatalos versenyben a GP-n tesztelhettek a lovasok. Mi a véleményed róla?

Nem egy hétköznapi helyszín, óriási lelátó veszi körül a hatalmas pályát, ahol nagyszerű érzés lovagolni. A melegítőpálya szintén nagyobb a megszokottnál és ez nagyban megkönnyíti a versenyzők dolgát. Összességében remek versenyhelyszínnek tartom, a későbbiekben nagy versenyeknek fog még otthont adni.

A bábolnai GP után ismét győztél, ezúttal Spartacus Hotel Kapitány nyergében. Harmadik helyen pedig H-C.S.R. Center nevű lovaddal végeztél. Nagyon jó formában vagy te is és a lovaid is. Minek köszönhető ez?

Úgy gondolom, a mostani remek forma nagyban köszönhető a lovakkal ápolt mindennapi kapcsolatomnak, hiszen napjaim nagy részét velük töltöm el, próbálom mindenből a legjobbat nyújtani nekik. A rengeteg verseny miatt előre kigondolt edzéstervem van minden ló részére, ami tartalmazza az ugróedzések mellett a ló pihentetését is.

Kérlek, mutasd be a lovaidat!

Spartacus egy tízéves, Chacco Blue apaságú mén, aki az egyik nagy reménységem. Idén kezdett el versenyezni 150 cmen és remélem, később a még nagyobb nemzetközi pályákon is helytállunk majd. Centert dr. Csikós Csaba tenyésztette, remek képességű mén. Nem régóta lovagolom, de a rövid idő alatt is sok szép eredményt értünk el, a jövőben is számítok rá.

Az U25GP résztvevői
Fotó: Somogyvári Anett
Mik az ez évi céljaid?

Szeretnék a budapesti CSIO5*-on is eredményesen versenyezni és a felnőtt magyar bajnokságon dobogóra állni.

A felnőtt GP hármas örömöt jelentett számodra, hiszen mindhárom helyezés hozzátok került. Második lett a szintén nagyon jó formában levő tanítványod, Hollé Sára, aki az U25-ös GP-győzelem után a felnőttek között is helyt állt. Milyen érzés ez számodra, pláne, hogy még magad sem nőttél ki az U25-ös kategóriából?

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak a lovakat és magamat, de tanítványaimat is sikerül jól felkészíteni. Sárát fiatal kora ellenére rendkívül tehetséges lovasnak tartom, amit a hazai és nemzetközi eredményei is bizonyítanak. És persze annak is örülök, hogy magam is viszonylag fiatalon tudok sikeresen helytállni a felnőtt mezőnyben, ez később hatalmas előnyt fog jelenteni számomra.

Hol láthatunk legközelebb?

Szinte minden hétvégémet valamelyik hazai vagy nemzetközi versenyen töltöm, a közeljövőben ott leszünk Hortobágyon, a pesti és a kiskunhalasi GP-n, a Pannon Tour következő fordulóin, a budapesti CSIO5*-on, valamint az országos magyar bajnokságon.

Hogyan készülsz? Mi történik a kulisszák mögött?

Itthon, viszonylag szerény körülmények között, de nagyszerű csapattal, jó hangulatban tudunk készülni a versenyekre. Hálás vagyok a szüleimnek, hogy mindezt megteremtették nekem és támogatnak céljaim elérésében, nélkülük ezek csak álmok lennének.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/07 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.