Back to top

Szilvásváradi győzelmek

A májusi tesztverseny után a közel negyven éve díjugratóversenyt nem látott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szabadtéri arénájában június közepén lezajlott a szezon harmadik GP versenye.

A lelátók ugyan még üresek voltak, mert közönséget az augusztus 18-i hivatalos megnyitó előtt nem fogad az aréna, az már most is látszik, hogy a hatalmas méretű szabadtéri stadion kiváló helyszíne lesz a jövőben a színvonalas díjugratóversenyeknek.

Sokfelé olvashattuk, hogy milyen otromba betonmonstrum épült a Bükk szívében. Nos, a területe valóban nagy, a befogadóképessége is, viszont a lelátók egyáltalán nem szöknek az égbe, kívülről az épület nem nyomja agyon a tájat. A melegítőpálya ideális távolságban van, szintén tágas, nagyméretű. A bírói torony is megújult, jó rálátás nyílik a melegítőpályára és a versenypályára is. A pálya mind a négy nap állta a sarat, végig kiváló minőségű maradt, pedig a versenyt megelőző héten özönvízszerű esőzés árasztotta el Szilvásváradot, apokaliptikus állapotokat okozva. A szervezők kihasználták a helyszín adta lehetőséget, és a szombat esti 125 cm-es vadászugratás versenyszámot villanyfénynél tartották. Az idei rendszernek megfelelően négy kategóriában – amatőr, gyermek, U25 és felnőtt – indulhattak a lovasok a nagydíjban, emellett nyitott versenyszámokban is lehetőség nyílt a versenyzésre. A kvalifikációs számok után vasárnap került sor a döntőkre. A Karádi László által épített pályán először az amatőrök mérték össze tudásukat a WVI Holding díjáért kiírt nagydíjban. Az összevetéses versenyszámban Reisz Fanni meg tudta őrizni első helyét, második helyen dr. Kölcsey Rieden Roland végzett Arribával, harmadik pedig Szikora Beáta lett Nadlin F nyergében, az összevetésben és az alappályán is hibátlanul lovagolva. A Horze Gyermek GP-ben mindössze három induló volt, mindhárom lovas eredményes fiatal versenyző, a pálya viszont feladta nekik a leckét, mert egyetlen hibátlan lovaglás sem született. Két lovas, Kiss Lizanna és Kisgergely Kata két-két lóval indult. Végül ketten vethettek össze az első helyért.

Kiss Lizanna és Inas, a gyermek GP győztese
Fotó: Somogyvári Anett
Kiss Lizanna Inas nevű lovával végzett az első helyen, megszerezve az első magyar GP győzelmét. Második lett Kisgergely Kata, akit első lovával egy sajnálatos esés miatt ki kellett zárni, viszont második lovával, Casallorral sikerült újra összeszednie magát és szép pályát lovagolva a második helyen fejezte be a GP-t. Harmadik helyen ugyancsak Kiss Lizanna végzett Quipara Z nevű lovával.

A 25 év alatti korosztály versenyében az előző korosztályhoz képest népes mezőny állt starthoz, a döntőben 16 lovaglást láthattunk. A rendkívül izgalmas összevetésben végül Hollé Sára lett az első Dzsango nevű lovával, nagyon gyors és hibátlan pályát lovagolva. Egy hajszállal lemaradva lett második az olomouci közép-kelet európai díjugrató világkupa 145 cm-re kiírt U25 nagydíjának győztese, a villámgyors Máriás Sára és Cantus Clay; harmadikként pedig az ugyancsak hibátlan pályákat lovagló ifj. Lázár Zoltán és Lacrima di Felicita zárta a szilvásváradi U25 GP-t. A másfélmillió forint díjazású, 150 cm-re kiírt, kétfordulós felnőtt GP döntőjében 17 lovas mérette meg magát. Az alappálya után öt lovas állt hibátlanul, ők jutottak tovább a második fordulóba. Az első három helyezés mondhatni egy helyre került, hiszen a győztes Mráz Tamás lett Spartacus Hotel Kapitánnyal, második az U25-ös GP győztese, Tamás tanítványa, Hollé Sára és Clintus, míg a harmadik helyen ugyancsak Tamás végzett H-C.S.R. Center nevű szép szürkéjével. Tamás mostanában nagyon sikeresen versenyez lovaival, alábbi rövid interjúnkban őt kérdeztük.

Mráz Tamás, a felnőtt GP győztese
Fotó: Somogyvári Anett
Megépült az új kinti pálya Szilvásváradon, amelyet hivatalos versenyben a GP-n tesztelhettek a lovasok. Mi a véleményed róla?

Nem egy hétköznapi helyszín, óriási lelátó veszi körül a hatalmas pályát, ahol nagyszerű érzés lovagolni. A melegítőpálya szintén nagyobb a megszokottnál és ez nagyban megkönnyíti a versenyzők dolgát. Összességében remek versenyhelyszínnek tartom, a későbbiekben nagy versenyeknek fog még otthont adni.

A bábolnai GP után ismét győztél, ezúttal Spartacus Hotel Kapitány nyergében. Harmadik helyen pedig H-C.S.R. Center nevű lovaddal végeztél. Nagyon jó formában vagy te is és a lovaid is. Minek köszönhető ez?

Úgy gondolom, a mostani remek forma nagyban köszönhető a lovakkal ápolt mindennapi kapcsolatomnak, hiszen napjaim nagy részét velük töltöm el, próbálom mindenből a legjobbat nyújtani nekik. A rengeteg verseny miatt előre kigondolt edzéstervem van minden ló részére, ami tartalmazza az ugróedzések mellett a ló pihentetését is.

Kérlek, mutasd be a lovaidat!

Spartacus egy tízéves, Chacco Blue apaságú mén, aki az egyik nagy reménységem. Idén kezdett el versenyezni 150 cmen és remélem, később a még nagyobb nemzetközi pályákon is helytállunk majd. Centert dr. Csikós Csaba tenyésztette, remek képességű mén. Nem régóta lovagolom, de a rövid idő alatt is sok szép eredményt értünk el, a jövőben is számítok rá.

Az U25GP résztvevői
Fotó: Somogyvári Anett
Mik az ez évi céljaid?

Szeretnék a budapesti CSIO5*-on is eredményesen versenyezni és a felnőtt magyar bajnokságon dobogóra állni.

A felnőtt GP hármas örömöt jelentett számodra, hiszen mindhárom helyezés hozzátok került. Második lett a szintén nagyon jó formában levő tanítványod, Hollé Sára, aki az U25-ös GP-győzelem után a felnőttek között is helyt állt. Milyen érzés ez számodra, pláne, hogy még magad sem nőttél ki az U25-ös kategóriából?

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak a lovakat és magamat, de tanítványaimat is sikerül jól felkészíteni. Sárát fiatal kora ellenére rendkívül tehetséges lovasnak tartom, amit a hazai és nemzetközi eredményei is bizonyítanak. És persze annak is örülök, hogy magam is viszonylag fiatalon tudok sikeresen helytállni a felnőtt mezőnyben, ez később hatalmas előnyt fog jelenteni számomra.

Hol láthatunk legközelebb?

Szinte minden hétvégémet valamelyik hazai vagy nemzetközi versenyen töltöm, a közeljövőben ott leszünk Hortobágyon, a pesti és a kiskunhalasi GP-n, a Pannon Tour következő fordulóin, a budapesti CSIO5*-on, valamint az országos magyar bajnokságon.

Hogyan készülsz? Mi történik a kulisszák mögött?

Itthon, viszonylag szerény körülmények között, de nagyszerű csapattal, jó hangulatban tudunk készülni a versenyekre. Hálás vagyok a szüleimnek, hogy mindezt megteremtették nekem és támogatnak céljaim elérésében, nélkülük ezek csak álmok lennének.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/07 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Geocaching verseny az erdőkben

Az Agrárminisztérium és a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő együttműködésében elindult az ország eddigi legnagyobb tematikus geocaching versenye, 76 darab geoláda kihelyezésével. A verseny célja az erdőgazdaságok szakmai és turisztikai tevékenységének népszerűsítése, magyar erdeink élővilágának bemutatása, valamint a természetjárás ösztönzése.

Vajon kik nyerik a harmadik erdőismereti vetélkedőt?

Vajon tényleg növekedett az erdőterület Magyarországon az elmúlt évszázadban? A trianoni veszteség után hogyan erdősítették a fátlan területeket? Mit tehetnek a mai emberek az ország természeti örökségének gyarapításáért? Mindezekben a témákban elmélyülhetnek azok a középiskolások, akik jelentkeznek az Országos Erdészeti Egyesület Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedőjére.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.