0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A balkonom a kertem – főszerepben a szerelemvirág

Sokunknak kert helyett kisebb-nagyobb balkonnal, erkéllyel kell beérnünk. Kétségkívül nagyobb kihívás zöld oázissá varázsolni őket, mint ugyanazt szabadföldben megvalósítani, de nem lehetetlen. Kitartással, türelemmel minden erkély „bezöldíthető”.

Kellően nagy cserépben szinte bármilyen kerti növényt nevelhetünk, ez alól csak az erőteljes növekedésű cserjék és a fák kivételek. A cserjéket metsszük erősebben, mint a kertbe ültetetteket, és a tápanyag-utánpótlásukra is nagyobb figyelmet fordítsunk, hiszen nagyobb lombtömeget távolítunk el róluk, mint a kertiekről. Előfordulhat, hogy két-három év után „kiöregszik” a növények egy része, vagy átültetést igényelne, aminek már nem tudunk helyet adni.

Olyankor érdemes lecserélni őket újra, a régit pedig elajándékozni kertes ismerősünknek. Fontos, hogy az ültetőedények közege kellően levegős legyen.

Talán meglepően hangzik, de a víz és a tápanyagok mellett a levegő is nagyon fontos a gyökerek számára.

Nagy cserépben könnyebben összetömörödik a közeg, mint a kicsikben, ezért hosszú rostméretű, szálas, barna tőzeget tartalmazó közeget válasszunk. Ha nem sikerül ilyet beszereznünk, akkor a balkonföldbe keverjünk fele részben rostos, barna tőzeget (pl. Novobalt). Fontos a jó vízelvezetés, ennek segítésére teríthetünk az edények aljára vékony kavicsréteget. Az agyagcserepek és a fából készült ládák jobbak, mint a műanyagból készültek, mert kevésbé melegszenek föl, kellemesebb életteret nyújtanak a növényeknek.

Az év balkonnövénye

A Holland Virágiroda (Flower Council of Holland) a szerelemvirágot választotta az év balkonnövényének. A cím odaítéléséről a nemzetközi kertészeti média ismert képviselői (újságírók, bloggerek, vloggerek) döntenek, tíz jelölt közül választják ki a legmegfelelőbbet.

Idén a felhasználók körében még alig ismert remek balkonnövényre, a szerelemvirágra (Agapanthus) esett a választásuk.

A növény tudományos neve a görög agape (szerelem) és az anthos (virág) szavakból ered. Dél-Afrikában honos, de időközben Ausztráliában, Mexikóban és Dél-Európában is megtelepedett. Virága jellemzően kék, ritkábban fehér, örökzöld és lombhullató változatai is ismertek. Lándzsás leveleinek szélessége és a virágszár hossza is fajtánként változó. Balkonokra, teraszokra a zömök, rövid szárú fajtái valók. Ernyős virágzatai már kinyílás előtt is szépek, elvirágzásuk után pedig hosszúkás magtokjai díszítenek. Fagymentes, világos helyen való teleltetéssel, mérsékelt öntözéssel hosszú évekig mutatós balkonnövény.

A legkritikusabb változók

Az erkélyeken a légszárazsággal és a széllel való küzdelem a legnagyobb megpróbáltatás. Törékeny szárú, vízigényes növényt ne telepítsünk széljárta helyekre. A déli és az északi tájolású balkonokhoz még a fényigény szempontjából is kritikusan kell megválogatnunk a növényeket.

A keleti és nyugati tájolású erkélyek jobb helyzetben vannak, délelőtt vagy délután „fellélegezhetnek” a növények, nem kell egész nap állniuk a perzselő nyári nap megpróbáltatásait. Minél több, annál jobb.

A sok, egymás szomszédságába helyezett növény párás mikroklímát teremt maga körül, ezért jobban érzik magukat.

Helyezzük el több sorban a növényeket: hátulra kerüljenek a magasak, vagy esetleg polcra tegyünk egy sor növényt, eléjük a közepes magasságúakat, az első sorban pedig helyet kaphatnak a párnaszerű sziklakerti növények, muskátlik, balkonnövények.

Forrás: Kertbarát Magazin