Back to top

Kukorica helyett vadvirágos rét - támogatással

Egy áramszolgáltató kezdeményezése segíthet csökkenteni a Németországban egyre terjedő kukorica monokulturákat és létrehozni a beporzó rovarok és méhek számára hasznos növényi társulásokat. A kezdeményezés, amennyiben beválik, más régiók számára is példaértékű lehet.

A  német középhegységben, a Sváb-Albon, a Nürtingeni Városi Művek és a Bioszféra rezervátum összefogásával egy projekt indult, mely a méhek és méhészek számára is kedvező lehet.

A farmereket arra ösztönzik, hogy az időközben gigantikus méreteket öltött kukoricatermesztés helyett más vadvirágokat, helyi növényeket termesszenek, melyet aztán biomasszaként leadhatnak a környékbeli vállalatnak, hogy az biogázból áramot termeljen.

Kamillán gyüjtó méhecske
Fotó: Hevesi Mihály

Az áramszolgáltató az áram értékesítéséből befolyt összegből  kilowattonként egy centet fizet a projektben résztvevő mezőgazdasági termelőknek, hogy a vadvirágok termesztése megérje nekik, és kompenzálják. a jövedelem kiesést.

A vadnövény magkeverékben a kömény, zsálya, kamilla, lóhere, pohánka mellett még további 21 a régióra jellemző virágzó növény magja található.

Az egyszer bevetett termőföld  5 évig terem és nincs szükség újravetésre, trágyázásra, növényvédőszerekre.

Az eddig ily módon bevetett termőterületeken újra megjelentek a beporzó rovarok, és a helyi viszonyokhoz képest a méhészek számára is jelentős mézhozam realizálódott.

A helyiek szerint nem túl szép az így bevetett terület, mert elhanyagoltnak tűnik a vadvirágos termőföld, melyen sokszor két méteres növények is előfordulnak, de örülnek, hogy áramfogyasztóként részt vehetnek a beporzók rehabilitációjában és a természetvédelemben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy valóban megéri-e a gazdáknak kukorica helyett a méhek és beporzók számára hasznos növényeket termelni, de a projekt első szakaszában hamarosan kiderül.

A nyugati országokban problematikussá vált a monokulturák egyre nagyobb térhódítása, ami ugyan a gazdák szemszögéből megéri, ám a méhek és egyéb rovarok szempontjából nem szerencsés, hiszen a fehérjeforrás ezáltal meglehetősen egyoldalúvá válik. Úgy kell ezt elképzelnünk, mintha huzamosabb ideig kizárólag egyetlen élelmiszeren, mondjuk sajton kellene élnünk. Ez  nem csak unalmas lenne, de az egyoldalú táplálkozás egészségkárosodáshoz is vezetne.

 

Forrás: 
https://www.stuttgarter-zeitung.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

A méheknek jobb a marketingje, pedig a darazsak is hasznosak

Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége - állapította meg egy brit tanulmány.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Méhek eltájolása, méhlopások

A kaptáron kívül tartózkodó méhről sok mindent tudni kell, hiszen kész csoda, hogy a méh a lakása körüli légtérben eligazodik és legtöbbször hazatalál, elvégre a méh látása gyengébb az emberénél. Bár borús időben is „látja” a napot, mint tájékozódási pontot. Sőt, derűs időben az égboltról visszaverődő (sarkított) fényt is látja.

Teljes körű neonikotinoid-tilalmat vezetett be Franciaország

Franciaország a méhnépesség csökkenéséért felelősnek tartott neonikotinoidok használata elleni harc frontvonalában lépett, és 2018. szeptember elsejétől öt hatóanyagot tiltott be ebből a csoportból. Mostantól tilos permetezéseket végezni a klotianidin, az imidakloprid, a tiametoxám, a thiakloprid és az acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.

Betolok nekik 15 kiló cukrot és ennyi? Méhek betelelés előtt

Nemrég beszélgettem egy önbizalommal teli fiatal méhésszel a betelelésről és a következőket mondta: „…a betelelés az nem probléma. Betolok nekik 15 kiló cukrot és ennyi." Tapasztalataim szerint eléggé kockázatosnak ítélhető a betelelésnek az ilyesfajta leegyszerűsítése, sokkal inkább az egyre több munka- és időráfordítás jellemzi.

Az ember nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtószer ízére

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére - derítették ki brit kutatók.

Közmunkában foglalkoznak a méhekkel

Borsod megyében egyedülálló programban vesznek részt egy kis falu, Furta közmunkásai, ugyanis sehol máshol nem foglalkoznak méhészkedéssel. Krucsó Antal polgármester szerint ebben nagy szerepet játszik az, hogy ő már korábban foglalkozott méhekkel.

A szövetkezeti együttműködés megoldást jelentene a méhészeknek

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén vasárnap, Domonyvölgyben.