0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Átléptünk a nyár felén, de a természet még mindig, szép számmal ajándékozza meg a természetjárókat, ízletes, gyógyító kincseivel. A meleg, csapadékos időjárás idén előrehozta számos vadontermő gyümölcs megjelenését, erdőn, mezőn egyaránt. A szezon öt jellemző vadon termő gyümölcsét ismerteti Rigó István egri füvesember.

– A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás ízéről, mely legfinomabb sötétpiros, túlérett állapotában. Szedését július vége és augusztusra időzíthetjük. Magas C-vitamin tartalma miatt közkedvelt, ezen kívül tartalmaz növényi savakat és pektint, ami azért kiemelten fontos, mert elősegíti a kóros bélbaktériumok természetes kiürülését, emellett hozzájárul az egészséges bélflóra visszaállításához – árulta el Rigó István a heol.hu-nak.

Másik jól ismert vadontermű gyümölcsünk a csipkebogyó. Téglapiros állapotától ajánlott gyűjteni, augusztusban, ilyenkor a legmagasabb a C-vitamin tartalma.

A szemet örvendeztető piros termések gazdagok A, B, C, P, K, E-vitaminokban.

Antioxidáns hatásukról is ismertek, illetve hozzájárulnak az erek védelméhez, emellett általános frissítőként is hatnak. A csipkebogyó a somhoz hasonlóan tartalmaz pektint és értékes növényi savakat. Vas és magnézium sók is fellelhetők a terméseiben. A vas a vérképzésben játszik fontos szerepet, míg a magnézium sók a megfelelő szívműködést támogatják, de az izomgörcsök és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, valamint az emésztési folyamatokhoz is jótékonyan hozzájárulnak.

A szakember szerint a terméseket mindenképp ajánlatos hidegen áztatni, mivel a C-vitamin tartalmuk így tud megőrződni, ami a gyümölcs egyik legnagyobb erénye. Lehet belőle teát főzni, de a főzés, forrázás során a C-vitamin hőérzékeny vitamin révén tönkre mehet, de ez szintén igaz a többi vadgyümölcsre is. Érdemes egy éjszakára, langyos vagy hideg vízben fedő alatt áztatni, majd reggel leszűrni és melegítés nélkül, frissítő italként fogyasztani. Teájának főzete vese- és húgykőoldó hatással bír.

Lekvárnak ősszel vagy az első fagyok körül érdemes gyűjteni, mikor már megcsípte a dér, igaz ilyenkor C-vitamin tartalma már kevesebb, mint nyáron, viszont cukor és szénhidrát tartalma magasabb, ami a befőzésnél jól hasznosul.

– A sötét lilás, fekete színű erdei szeder másik igen ízletes és tápláló gyümölcsünk. Évszázadok óta vas és C-vitamin tartalma miatt vérszegénységnél kitűnően alkalmazható, emellett legyengült testi-lelki állapotban, hasmenésnél is ajánlott a gyümölcséből fogyasztani. Növényi sav, pektin tartalma révén bélrendszer támogató hatású, ami közvetett úton tehermentesíti a májat és elősegíti a szervezet védekező rendszerének egészséges működését. Magas antioxidáns tartalma a rosszindulatú daganatos megbetegedések kiegészítő terápiájában segíthet – részletezte a füvesember.

A szeder levele szintén gyűjthető és fogyasztható, teájának frissítő, bélműködést segítő hatása kiemelkedő. A termések C-vitamin tartalma szintén magas.

A sok helyen fellelhető másik fanyar gyümölcsünk a kékeslila színű kökény, mely szintén hasznos egészségvédő. Tartalmaz vasat, rezet és C-vitamint. Ismert összehúzó hatásáról, emellett támogatja az idegrendszert, segít a vérképzésben, hasmenésnél is nagy segítséget nyújthat.

És végezetül, az ismertetőt a sok helyen fellelhető erdei málnával zárjuk. A lilás-piros, édes gyümölcsnek a levele és termése is széleskörűen felhasználható.

Az apró gyümölcsök segítik beindítani a lassú és rossz bélműködést, emellett C-vitamin tartalmuk is magas.

Antioxidáns hatása révén kóros, daganatos elváltozásoknál testi, fizikai szinten nyújthat segítséget, míg leveleiből kitűnő élvezeti tea készíthető.

Rigó István kiemelte, a fentiekben felsorolt növényekből készülhet lekvár és szörp egyaránt. A somot és a kökényt kitűnően lehet aszalni, míg a csipkebogyó termését nyáron szedve, még kemény állapotában, kiszárítva, teának érdemes gyűjteni. Utóbbi esetben a csipkebogyót négyfelé érdemes vágni és szárítani, mert így lerövidül a száradási idő, ami a C-vitamin tartalmának megőrzését segíti elő.

Fontos kiemelni

A gyógynövényekkel és vadon termő gyümölcsökkel a szervezet öngyógyító és harmonizáló folyamatait segíthetjük elő, ám ezek az orvosi vizsgálatokat, ellátást, valamint az esetleges gyógyszeres kezelést nem helyettesíthetik.

Forrás: heol.hu