Back to top

Közel ötven fogat versenyzett Pincehelyen

Kimagasló részvétellel rendezték meg szombaton a Pincehelyi Lovassport Egyesület fogathajtó versenyét. Oszkó Ferenc elnök elmondta, hogy harminckilenc kettes fogatot és hat pónifogatot neveztek a különböző kategóriákban meghirdetett akadályhajtásra.

Az eredményről a teol.hu számolt be:

A kettes fogatok C kategóriájában Nagy Péter (Tolna-Mözs) lett az első, Fritz József (Paks) a második és id. Semjén Attila (Mezőszilas) a harmadik.

D kategóriában Bodnár József (Pincehely) végzett az élen, őt Miklós János (Paks) és Tibai Réka (Paks) követte.

A pónifogathajtók C kategóriájában Végi Tibor (Solt) szerezte meg az első helyet, Schmidt Zoltán (Pincehely) lett a második, Dölles Csaba (Pincehely) a harmadik.

A D kategóriának egyetlen indulója volt a pónifogathajtók között: Kertész Mónika.

A pontgyűjtő versenyben a kettesfogathajtók között Hatala Roland (Pincehely) lett az első, mögötte Farkas Géza (Zomba) és Lilinger Dániel (Paks) végzett.

A pónifogatok esetében Végi Gábor (Pincehely) volt a legeredményesebb, Dölles Csaba a második, Schmidt Zoltán pedig a harmadik helyen végzett.

A nézők versenyen kívül bemutató, gyakorló jelleggel egy-egy egyes- és négyesfogathajtást is láthattak, illetve a két forduló közti szünetben pusztaötös csikós bemutató szórakoztatta az érdeklődőket. Oszkó Ferenc kiemelte, hogy a gyerekekre is gondoltak, így ha nem kötötte le őket a fogathajtás, légvár és pónikörhinta várta őket a lovaspálya körül.

A Pincehelyi Lovassport Egyesület következő nagy versenye szeptemberben lesz, akkor a kettes pónifogatok C kategóriájának országos döntőjét rendezik a településen.

Fotó: teol.hu

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Lovak a tájvédelem szolgálatában

Németország egyes tájvédelmi körzeteibe 2002-től kezdve holland mintára konyik lovakat telepítettek a táj védelmének elősegítésére, főleg réti madarak élőhelyeinek fenntartására és a félig nyílt legelő tájak megőrzésére.

Nem úri huncutság a slow feeding: új trend a lovak etetésében

Fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a lótartók körében az úgynevezett slow feeding, azaz nyersfordításban a lassú etetés módszere. De hogy mi is ez tulajdonképpen, és miért jó, annak megértéséhez meg kell ismerkedni a lovak alapvető táplálkozási szokásaival és emésztőrendszerének felépítésével.

Ló elli a csikót, de zab az anyja

Ahogyan mondani szokták: karácsonykor még az olimpiai bajnokhoz párosít a kancatartó, januárban az ország legjobb ménjéhez, februárban a megye legjobbjához, majd áprilisban, amikor a kanca sárlik – a legközelebbihez. Ami sajnos sok esetben a faluban „illetékes” zugmén…

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Péksütemények, halas termékek és üdítők is az Év Termékei között

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.