Back to top

Közel ötven fogat versenyzett Pincehelyen

Kimagasló részvétellel rendezték meg szombaton a Pincehelyi Lovassport Egyesület fogathajtó versenyét. Oszkó Ferenc elnök elmondta, hogy harminckilenc kettes fogatot és hat pónifogatot neveztek a különböző kategóriákban meghirdetett akadályhajtásra.

Az eredményről a teol.hu számolt be:

A kettes fogatok C kategóriájában Nagy Péter (Tolna-Mözs) lett az első, Fritz József (Paks) a második és id. Semjén Attila (Mezőszilas) a harmadik.

D kategóriában Bodnár József (Pincehely) végzett az élen, őt Miklós János (Paks) és Tibai Réka (Paks) követte.

A pónifogathajtók C kategóriájában Végi Tibor (Solt) szerezte meg az első helyet, Schmidt Zoltán (Pincehely) lett a második, Dölles Csaba (Pincehely) a harmadik.

A D kategóriának egyetlen indulója volt a pónifogathajtók között: Kertész Mónika.

A pontgyűjtő versenyben a kettesfogathajtók között Hatala Roland (Pincehely) lett az első, mögötte Farkas Géza (Zomba) és Lilinger Dániel (Paks) végzett.

A pónifogatok esetében Végi Gábor (Pincehely) volt a legeredményesebb, Dölles Csaba a második, Schmidt Zoltán pedig a harmadik helyen végzett.

A nézők versenyen kívül bemutató, gyakorló jelleggel egy-egy egyes- és négyesfogathajtást is láthattak, illetve a két forduló közti szünetben pusztaötös csikós bemutató szórakoztatta az érdeklődőket. Oszkó Ferenc kiemelte, hogy a gyerekekre is gondoltak, így ha nem kötötte le őket a fogathajtás, légvár és pónikörhinta várta őket a lovaspálya körül.

A Pincehelyi Lovassport Egyesület következő nagy versenye szeptemberben lesz, akkor a kettes pónifogatok C kategóriájának országos döntőjét rendezik a településen.

Fotó: teol.hu

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Csoportképzés, rangsor – amire ügyelnünk kell a lovaknál

A lovak társas lények. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a szabad természetben csapatokba szerveződve élnek. Ezen magatartásforma kialakulása az ősidőkre, több millió évre, azaz arra a korszakra vezethető vissza, amikor még az őslovaknak az életben maradásukért meg kellett küzdeniük a ragadozókkal.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Megmenekülnek a vadlovak: folyamatosan születnek csikók

A korábbiakhoz képest több Przsevalszkij-ló pusztult el a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, vadlórezervátumként is ismert Pentezugban. Szakértők szerint az elhullások több ökológiai és viselkedéstani tényező egymást erősítő hatásaira vezethetők vissza.

Holnap kezdődik a junior lovastorna Európa-bajnokság Kaposváron

Junior lovastorna Európa-bajnokságot rendeznek Kaposváron, a kontinensviadalra szerdától vasárnapig kerül sor a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.