Back to top

Közel ötven fogat versenyzett Pincehelyen

Kimagasló részvétellel rendezték meg szombaton a Pincehelyi Lovassport Egyesület fogathajtó versenyét. Oszkó Ferenc elnök elmondta, hogy harminckilenc kettes fogatot és hat pónifogatot neveztek a különböző kategóriákban meghirdetett akadályhajtásra.

Az eredményről a teol.hu számolt be:

A kettes fogatok C kategóriájában Nagy Péter (Tolna-Mözs) lett az első, Fritz József (Paks) a második és id. Semjén Attila (Mezőszilas) a harmadik.

D kategóriában Bodnár József (Pincehely) végzett az élen, őt Miklós János (Paks) és Tibai Réka (Paks) követte.

A pónifogathajtók C kategóriájában Végi Tibor (Solt) szerezte meg az első helyet, Schmidt Zoltán (Pincehely) lett a második, Dölles Csaba (Pincehely) a harmadik.

A D kategóriának egyetlen indulója volt a pónifogathajtók között: Kertész Mónika.

A pontgyűjtő versenyben a kettesfogathajtók között Hatala Roland (Pincehely) lett az első, mögötte Farkas Géza (Zomba) és Lilinger Dániel (Paks) végzett.

A pónifogatok esetében Végi Gábor (Pincehely) volt a legeredményesebb, Dölles Csaba a második, Schmidt Zoltán pedig a harmadik helyen végzett.

A nézők versenyen kívül bemutató, gyakorló jelleggel egy-egy egyes- és négyesfogathajtást is láthattak, illetve a két forduló közti szünetben pusztaötös csikós bemutató szórakoztatta az érdeklődőket. Oszkó Ferenc kiemelte, hogy a gyerekekre is gondoltak, így ha nem kötötte le őket a fogathajtás, légvár és pónikörhinta várta őket a lovaspálya körül.

A Pincehelyi Lovassport Egyesület következő nagy versenye szeptemberben lesz, akkor a kettes pónifogatok C kategóriájának országos döntőjét rendezik a településen.

Fotó: teol.hu

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.