0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Önellátásra törekszik a Krisna-völgy

A hazai Krisna-tudatú közösség munkájának jelentős részét a mezőgazdasági tevékenység teszi ki. A nagy becsben tartott szarvasmarhák tejét hasznosítják, és az állatok igavonásban, szántásban is segítenek. A húsevés ugyanakkor szigorúan tilos, ezért nem vágnak marhát, és nem is adhatnak el állatot erre a célra. A munkából vagy tejtermelésből kiöregedett szarvasmarhákat is haláluk napjáig gondozzák.

A hazai Krisna-tudatú közösség is „kettős hasznosítású” szarvasmarha-tartást folytat, csak esetükben a tejtermelés mellett nem hústermelés zajlik, hanem igavonásra használják az állatokat – mondta el lapunknak Kósa Antal, a közösség tagja szombaton a Krisna-völgyi Búcsú nevű rendezvényen Somogyvámoson. A hazai Krisna-tudatú közösség központjában évente megrendezett fesztiválon a vallási közösség bemutatkozik az érdeklődőknek, és templomuk, szertartásaik mellett az önellátásra irányuló tevékenységüket is a nagyközönség elé tárják.

A hívek vegetáriánusok, sem a szentként tisztelt teheneket, sem pedig más állatok húsát nem eszik meg.

A tejtermelés viszont fontos része a közösség munkájának, az ebből nyert tejtermékek pedig az étrendjüknek.

A szarvasmarhák közül az ökröket igavonásra fogják be, segítségükkel szekereken szállítanak, valamint szántanak is a földjeiken. A közösség ugyanis szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet folytat, a szántóföldi, kertészeti munkát is javarészt hagyományos módokon, ahol lehet, szarvasmarhák segítségével végzik. 

Kósa Antal szerint bár a közösségnek vannak ugyan mezőgazdasági gépei is, a gázolajjal végzett termelés mellett inkább a hagyományos, állati erejű agrártermelést szeretnék megőrizni. „Ez több ezer év óta működik, és ma is kiválóan alkalmas mezőgazdasági munkákra” – tette hozzá. 

Mivel a közösség vegetáriánus, az állatok tején és testi erején kívül semmi más hasznosítást nem végezhetnek, és nem is járulhatnak hozzá ahhoz sem, hogy más vágja le az állatokat. A megöregedett szarvasmarhákat ezért haláluk napjáig gondozzák.

youtube://v/FqBqJWZMVNk

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu