0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Washington miatt esnek az árak

Kedvezőtlen hatással lesz a kereskedelmi háború az amerikai sertéstartókra, ám ez előnyt jelenthet az európai sertéságazat számára. Washington politikája miatt ugyanakkor máris esnek a sertésárak.

A sertésárak meredeken esnek néhány hónapja, miután jelentős nyomásnak vannak kitéve – írja newsok.com. A fő problémát az Egyesült Államok és számos sertésvásárló partnere közötti kereskedelmi háború jelenti.

A jelenlegi vitában Kína vetett ki vámot az amerikai sertéshúsra, válaszul amiatt, hogy Trump amerikai elnök egy sor kínai árucikket büntetett hasonló vámokkal.

Hasonló vita van Mexikó és az USA között is, előbbi máris komoly vámokkal sújtotta az amerikai sertéshúst válaszul az acélra kivetett büntetővámokra. A folyamatok miatt esnek az árak, ez pedig katasztrofális hatással van az amerikai sertéstartókra – teszi hozzá a lap.

Igaz, ez a Reuters szerint is kedvezhet Európának. A hírügynökség nemrégiben napvilágot látott elemzésében kifejti:

az amerikai áruval szembeni vám kedvezhet az európai szereplőknek, hiszen Kína a várhatóan csökkenő amerikai importot az öreg kontinens árujával pótolná.

Európa már eddig is jelentősen növelte Kínába irányuló kivitelét az elmúlt években, miután az oroszok által bevezetett embargó komoly piacvesztést jelentett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu