0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Galambok és chili: egy aktív nyugdíjas Kajdácsról

Sok nyugdíjas példát vehetne a Kajdacson élő Kelemen Istvánról. Baromfit tart, fürjeket tenyészt, díszgalambokat versenyeztet, sokféle konyhakerti növénnyel foglalkozik, s nem mellesleg ő a világ legjobb nagypapája.

A világ legjobb nagypapája Kajdacson él. Természetesen az unokájától kapta ezt a címet és az ezt igazoló kis táblácskát Kelemen István, amit a szobájában tart, a szekrénysor egyik polcán. Van még ott vagy ötven kupa, serleg, elismerő plakett, amelyeket galambjaival nyert az ismert tenyésztő – hazai és külföldi versenyeken –, de a nagypapadíjnál egyik sem értékesebb számára – írja a teol.hu.

Kézdivásárhelyről származik, ott élt 37 éves koráig, 1988-ig. Ceausescu tündöklését elunva, útlevelet kért Magyarországra, „rokonlátogatásra”. A kor szokásának megfelelően csak egyedül engedték ki, felesége és lánya nem jöhetett vele, így látta biztosítottnak a hatóság azt, hogy visszatér. De nem tért vissza. Egy évvel később megbukott a diktátor, és a családegyesítés itt, Kajdacson történt meg. Lakatosként foglalkoztatták a téesznél, később, 2014-es nyugdíjazásáig, a terményszárítónál dolgozott.

Galambokat gyermekkora óta tart. Kézdivásárhelyen a galambász egyesület elnökeként tevékenykedett.

– Barátaimmal sikerült kicsempésztetni a legjobb postagalambjaimat – mondja. – Ez nagyon fontos volt nekem, mert kitűnő állományt hagytam ott, megyei bajnokságot, országos negyedik helyet is nyertem velük, középtávon. (Háromszáz és ötszáz kilométer közötti hosszakon.)

Itt aztán áttértem a magyar díszposta tenyésztésére. Ezek nem röptetési, hanem szépségversenyeken vesznek részt.

A nagydorogi egyesülethez csatlakoztam, és megint jöttek az eredmények. Például egy lipcsei Európa-bajnoki cím, 2012-ben.

De ez a hobbi, a nyolcvan-száz galambbal való foglalatosság nem tölti ki Kelemen István mindennapjait. Tart negyven-ötven baromfit, és közel száz fürj is a gazdaság részét képezi. Ez utóbbit valószínűleg egyedüliként tenyészti Tolna megyében.

A fürj igen hasznos madárka. Tojása sokféle betegség orvoslására javallott, többek között gyomorpanaszok, cukorbaj, migrén, asztma, vérszegénység ellen.

Na meg a növények! Nem sokat termel, hanem sokfajtát, igényesen, saját nevelésű palántákból. Például portugál padlizsánt, huszonkét fajta paradicsomot, vagy negyvenfajta paprikát, köztük a világ legerősebb chilijét. (A paprika erősségének is van mértékegysége. A magyar cseresznye húszezer körüli a skálán, ez a chili meg üti a kétmilliót.) Újabban a feldolgozással is kísérletezik. Ledarálja, és a sóval tartósított masszát kis üvegekben ajándékozza a rokonoknak, ismerősöknek. A visszajelzések kedvezőek. Állítólag csak egyszer csíp.

Forrás: teol.hu