0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Új ötletekért látogatott ki a Bocuse d’Orra a mesterszakács

Sokan a világ legismertebb­ szakácsversenyének tartják a Bocuse d’Ort. A torinói­, európai döntőt a helyszínen­ nézte meg Fodor Mihály olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, békéscsabai mesterszakács, a megyeszékhelyi Kornélia étterem és a Kornélia Grill& Bár séfje. A legújabb trendeket ismerte meg, és remélhetőleg hasznosítja a novemberi, luxemburgi gasztrovébén, ahol egyéniben indul.

Fodor Mihály hangsúlyozta, az ötletszerzés, az ismeretség és az új gasztronómiai irányvonalak elsajátítása vitte ki Torinóba. No, és természetesen szurkolt a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje, a Pohner Ádám vezette magyar csapatnak. A nyolcadik helyen végeztek, így ­továbbjutottak a januári, lyoni­ világdöntőre. Pohner munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke segítette – írja a beol.hu.

Fodor Mihály minden ételét megtervezi a világbajnokságra

Fodor Mihály elmondta, a torinói döntőn az első helyen a norvég csapat végzett, utána Svédország, Dánia, Finnország, Franciaország és Belgium volt a sorrend.

Az európai döntő amolyan mini nagydöntőnek is beillik, hiszen a rendszeresen erős skandinávok és franciák is itt indultak, mellettük még valószínűleg az Egyesült Államok csapata rúg labdába Lyonban.

– Hidegkonyhai, ötfogásos fine dining menüt állítok össze a vébére, ez az elmosódó gasztronómiai határokat, a külsőségektől való búcsút egyaránt jelenti – ecsetelte Fodor Mihály. – Csak az étel, az alapanyag, az élmény és a jóérzés számít.

A Kornélia séfje hangsúlyozta, a kihívás, az eredmény és az ország, a megye értékeinek képviselete vezérli. A legfontosabb a folyamatos fejlődés, megmutatni egy világeseményen, hogy mit tud egy csabai séf, milyen kiváló Békés megyei alapanyagokkal dolgozik a kecsegétől a vadakig, a gombáktól a zöldségekig.

És ha már a gomba szóba került, a TV2 stábjával élőben készítettek el Sarkad határában szedett óriáspöfetegeket. Csehi Andrással, a tévécsatorna egyik sztárjával

kétféle hamburgert állítottak össze a pöfeteg főszereplésével.

Korábban Kovács Lázár gasztronómus is vendégeskedett Fodor Mihálynál a békéscsabai, Andrássy úti Kornélia Grill&Bárban, gulyáslevest főztek, majd kóstoltatták az arra járókkal.

– A Bocuse d’Orra visszatérve, ez egy melegkonyhás szakácsverseny, de a minőséget a helyszínen magába szívhatja egy hidegkonyhai versenyen induló szakács is – magyarázta Fodor Mihály.

A versenyen mindennek frissen kell készülnie, egyetlen engedmény, hogy alapleveket vihetnek a séfek.

– 2009 óta külön ellenőrök vigyázzák, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem. Egy hús- és egy halételt kell elkészíteni, valamint három köretet. A szakácsok a zöldségek és gyümölcsök összeválogatására a verseny estéjén csupán 30 percet kapnak. Az előre megtervezhető tálak mellett improvizációs gyakorlat is van: a piacról beszerezhető alapanyagokból kell hirtelen köretet készíteni. Kötelező minden versenyzőnek valamilyen, a saját országát képviselő nemzeti vonalat is belevinni az ételek jellegébe.

És hogy Fodor Mihály mennyire tud készülni a luxemburgi vébére a napi munkája során?

Elmondta, vannak lehetőségek, például a minap egy diplomaosztó utáni családi ünnepségen bárányt sütöttek, és tőle kérték a hideg előételt. Hal, kacsamáj, különleges zöldségek kerültek a finomságba, a bárányhoz pedig érdekes, látványos, egyben ízletes salátákat készített.

Halas és húsos fogás készül

A Bocuse d’Oron mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy ­elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást köretekkel. Egy csapatban ketten vannak­, a szakács és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki a kétfős csapat felkészítését végzi­, de ő maga a konyhában nem ­lehet jelen a verseny ideje alatt.

Forrás: beol.hu