0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Segélyt nyújt az amerikai kormány a vámháború áldozatainak

Donald Trump kormánya 12 milliárd dollár gyorssegélyt nyújt azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiket károsan érint a Kínával zajló vámháború, számol be a The New York Times. Az intézkedéscsomagot Sonny Perdue agrárminiszter jelentette be hivatalosan július 25-én.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza, hogy az amerikai elnök kereskedelmi politikájának következményeként az mezőgazdasági cégek csődbe menjenek. Az agrárminiszter közölte:

a 12 milliárd dolláros segélycsomag fedezi a mezőgazdasági termelők nagyjából 11 milliárd dolláros veszteségét, amit az amerikai mezőgazdasági termékekre kirótt „indokolatlan megtorló vámok” miatt kénytelenek elszenvedni.

Az agrárminiszter kijelentette, hogy ez a rövidtávú megoldás elegendő időt nyújt Trump elnök számára ahhoz, hogy előnyös, hosszú távú kereskedelmi megállapodásokat kössön a mezőgazdaság és a teljes amerikai gazdaság számára.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium számos programmal kívánja segíteni az amerikai mezőgazdasági termékek piacra jutását. Saját mezőgazdasági áruhitelt nyújtó szervezetén, a Commodity Credit Corporation-on keresztül terményfelvásárlási és szétosztási, valamint piacra jutását ösztönző programokat indít. A szója-, cirok-, kukorica-, búza- gyapottermelőket, valamit tejelő marha és sertéstenyésztőknek közvetlen támogatást nyújt. A gyümölcs-, héjasgyümölcs-, rizs-, pillangósnövény-, húsmarha-, sertés- és tejtermelők számára az élelmiszerbanki és egyéb jótékonysági felajánlásokat támogatja. Az USA mezőgazdasági minisztériumának külföldi mezőgazdasági szolgálata (FSA), valamint magánvállalkozói szektor bevonásával új piacokat és értékesítési lehetőségeket keresnek az amerikai mezőgazdasági termékeknek.

A cikk szerint ezek az intézkedések arra engednek következtetni, hogy Trump elnök nem kívánja egyhamar föloldani a vámszigort, bár az Egyesült Államok agrárövezetének szenátorai felszólították erre. Az USA 34 milliárd dollár értékű árura vetett ki súlyos vámot, amire Kína is hasonlóképpen válaszolt.

A megemelt kínai vám a fontosabb gyümölcsfélék exportját is súlyosan érinti. A meggyre például 50 százalékos vámot vetett ki Kína, de az alma is a korábbinál magasabb vámtétellel értékesíthető az ázsiai ország mellett Mexikóban is.

Az Északnyugati Meggytermesztők Szövetsége tagjait igen súlyosan érintik ezek az intézkedések, számolt be  a freshruitportal.com-nak Keith Hu nemzetközi marketingigazgató.

Rajtuk kívül az almatermelők is aggódva várják a szezont. Az amerikai alma második legnagyobb piaca, India ugyanis a tervek szerint augusztustól 25 százalékkal, 75 százalékra emeli az amerikai alma vámját, válaszul az USA-ba irányuló vas- és alumíniumszállítmányokra kivetett magasabb vám miatt. A többi termény vámtétele Indiában 50 százalék marad.

Forrás: freshfruitportal.com