0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Miről ismerhetjük meg a minőségi húsárut?

A húsételek gasztronómiai és esztétikai élvezeti értékük mellett fontos tápanyagforrásként is szolgálnak. A húsminőséget leginkább az állat takarmányozása befolyásolja, de a vágás előtti kezelések, a pihentetés, és kábítás is komoly hatással van rá.

Már az ősidők óta alapvető élelmiszerforrásunk közé tartoznak a húsételek és különböző húskészítmények. Fehérje-tartalmuk mellett zsírban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszerek közé tartoznak.

Húsminőségen a vágás után bekövetkező biokémiai változások hatására kialakuló fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságok együttesét értjük.

A külső megjelenés, a textúra és az ízletesség a vásárlót közvetlenül befolyásolja, míg a hús funkcionális tulajdonságai – pH érték fehérjék és zsírok állapota – a feldolgozás szempontjából lényegesek.

A hús színárnyalatai

A fogyasztó számára első és egyben legfontosabb szempont a hús színe. A friss húsok színét három fehérjemolekula határozza meg. A mioglobin, mely a bíborvörös árnyalatú hússzín kialakulásához vezet, az oximioglobin, ami a cseresznyepiros színt adja és a metimioglobin. Az utóbbi egy barnásszürke színű vegyület, ami rontja a hús érzékszervi tulajdonságait. A mioglobin tartalom az egyes fajoknál eltérő, a sertés húsa világos piros, a marháé sötétvörös, míg a pulykáé vagy csirkéké világos rózsaszín.

A minőségi húsárúnál fontos szempont a színstabilitás, vagyis az, hogy a termék a kívánatos színt minél hosszabb ideig megőrizze.

A hús színéből következtethetünk a víztartó képességére, ami azt jelzi, hogy a hozzáadott vizet külső hatás ellenében mennyire tartja meg.

Mit is jelent a márványozottság?

Fontos szempont vásárláskor a hús márványozottsága. Ennek kialakításában az úgynevezett intermuszkuláris -vagyis izom közötti- zsírrétegnek van szerepe. A márványozottság pozitívan befolyásolja a húsminőséget, vagyis minél több az izomközti zsírszövet, annál nagyobb a hús élvezeti értéke, tehát ízesebb, porhanyósabb és lédúsabb.

Minőségromlásról beszélünk, ha a húsnak valamilyen „szaga” van. Ilyen nemkívánatos szaghiba, például a kanszag.

Rossz minőségről tanúskodik, ha a hús az úgynevezett PSE (pale, soft, exudative – sápadt, halvány, vizenyős) vagy DFD (dark, firm, dry – sötét, kemény, száraz) szélsőséges kategóriákba tartozik. Vágás után előbbinél a hús hőmérséklete magas, a pH értéke alacsony, színe sápadt és sok levet ereszt. Utóbbit viszont a magas pH érték, a sötét szín, száraz felület és a romlandóság jellemzi. A PSE típus gyakran a vágás előtti stressz hatására alakul ki, és leginkább a sertésre jellemző. A DFD típus pedig, a vágóállatok energiatartalékainak kimerülésére utal.

A húsoknak, húskészítményeknek mentesnek kell lenniük maradékanyagoktól, szennyező anyagoktól, káros mikroorganizmusoktól, toxinoktól.

A húsminőséget leginkább az állat takarmányozása befolyásolja, de a vágás előtti kezelések, a pihentetés, és kábítás is komoly hatással van rá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu