A fagylalt alapja a sodómártás, ami tejből, cukorból és tojássárgájából készül. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, például csoki, vanília vagy gyümölcsök, az eredmény pedig egy gazdag, krémes kalóriabomba.
Manapság szinte követhetetlen a fagylaltok íz skálája:
Ostyából készült tölcsérből, vagy üvegkehelyből fogyasztható. A tetejére gyümölcs, nápolyi, különféle gyümölcsszirup, csokiszirup, csokoládéreszelék, színes cukordara is kerülhet.
Készítenek kifejezetten gyümölcsfagylaltot, amelynek előírása, hogy legalább 20 százalék gyümölcsöt kell tartalmaznia. Az egész gyümölcsökön kívül lehet tenni bele még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.
A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert ez a művelet felelős azért, hogy lágy és krémes legyen a fagylalt.
A jégkrém valójában a fagyi csomagolt formája. Különlegessége az előállítás módjában áll: a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják és kisebb formákban fagyasztják meg.
Különböző alakú nagyobb formába töltik, amelyben megfagyasztják, de közben nem keverik, mint a fagylaltot. Még ma is népszerű a hagyományos őzgerinc formába simított „alagút”, de tortaformában is készülhet. Fagyasztás után tortaként szeletelhető.
A sörbet a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és egy pici citromléből áll, az utóbbi azért kerül bele, hogy kiemelje a gyümölcsök ízét. Fagyasztják, közben könnyűre és egyenletesre keverik.
egy nagyon forró napon, vagy egy fűszeres, a gyomrot megterhelő étel után sokkal jobban kedvelik, mint a nehezebb, tejes-tejszínes társaikat.
A jégkása jégdarából és gyümölcsléből áll, néha fagylalttal is elkeverik, szívószállal fogyasztható. Régebben kézzel készült, ez a magyarázata a darabos jégnek. Az egyszerűsége pedig abban rejlik, hogy nem kell hozzá más, csak két fémedény, hó, vagy jégdara, sok só, víz, cukor és valamilyen gyümölcs.
Hódít a jeges joghurt is, amely a legegyszerűbb fagylaltrecept a világon, hiszen nem más, mint gyümölcs és joghurt keveréke, amelyet cukorral, vagy más édesítővel készítenek.
Egy perc alatt kész van az egészséges és fogyókúrabarát desszert. Kehelybe, vagy üvegpohárba rakják, friss gyümölcsökkel tálalják.