0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Jeges útmutató

Néha zavarba jövünk, ha különbséget kell tennünk a fagylalt, a sörbet, a jégkrém vagy parfé között. Miben is a különböznek ezek a jeges édességek egymástól? A legnépszerűbb hideg desszert a fagylalt, amely a jeges édességek etalonja, és számos változatban készíthető. Ismertető jele, hogy legtöbbet a kánikulai napokban veszünk magunkhoz belőle.

A fagylalt alapja a sodómártás, ami tejből, cukorból és tojássárgájából készül. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, például csoki, vanília vagy gyümölcsök, az eredmény pedig egy gazdag, krémes kalóriabomba.

Manapság szinte követhetetlen a fagylaltok íz skálája:

a hagyományos, megszokott ízek mellett megjelennek  az extrém összetevők, mint például a pálinka, vagy a zöldségek.  

Ostyából készült tölcsérből, vagy  üvegkehelyből fogyasztható. A tetejére gyümölcs, nápolyi,  különféle gyümölcsszirup, csokiszirup, csokoládéreszelék, színes cukordara is kerülhet.

Készítenek kifejezetten gyümölcsfagylaltot, amelynek előírása, hogy legalább 20 százalék gyümölcsöt kell tartalmaznia. Az egész gyümölcsökön kívül lehet tenni bele még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.

A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették és a kész fagylaltot jéggel tartották hidegen.

A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert ez a művelet felelős azért, hogy lágy és krémes legyen a fagylalt.

A jégkrém valójában a fagyi csomagolt formája. Különlegessége az előállítás módjában áll:  a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják és kisebb formákban fagyasztják meg.

A parfé pedig valójában a formába fagyasztott tejes fagylalt, amelyet készítése során tejszínhabbal dúsítanak.

Különböző alakú nagyobb formába töltik, amelyben megfagyasztják, de közben nem keverik, mint a fagylaltot. Még ma is népszerű a hagyományos őzgerinc formába simított „alagút”, de tortaformában is készülhet. Fagyasztás után tortaként szeletelhető.

A sörbet a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és egy pici citromléből áll, az utóbbi azért kerül bele, hogy kiemelje a gyümölcsök ízét. Fagyasztják, közben könnyűre és egyenletesre keverik.

Vizes fagylaltnak is nevezik, mivel nem tartalmaz tejterméket, ennek köszönhetően zsírtartalmuk szinte nulla,

egy nagyon forró napon, vagy egy fűszeres, a gyomrot megterhelő étel után sokkal jobban kedvelik, mint a nehezebb, tejes-tejszínes társaikat.

A jégkása jégdarából és gyümölcsléből áll, néha fagylalttal is elkeverik, szívószállal fogyasztható.  Régebben kézzel készült, ez a magyarázata a darabos jégnek. Az egyszerűsége pedig abban rejlik, hogy  nem kell hozzá más, csak két fémedény, hó, vagy jégdara, sok só, víz, cukor és valamilyen gyümölcs.

Hódít a jeges joghurt is, amely a legegyszerűbb fagylaltrecept a világon, hiszen nem más, mint  gyümölcs és joghurt keveréke, amelyet cukorral, vagy más édesítővel készítenek.

Készítésekor  fagyasztott gyümölcsöt kell összeturmixolni natúr joghurttal.

Egy perc alatt kész van az egészséges és fogyókúrabarát desszert. Kehelybe, vagy üvegpohárba rakják, friss gyümölcsökkel tálalják.

Forrás: