Back to top

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.

Fotó: youtube/WWF Deutschland
Idén főleg a magyar méhészek érezhették azt a katasztrofális tendenciát, hogy kijáró méheik valószínűleg a mezőgazdaságban használt kemikáliák hatására tömegesen elpusztulnak.

Ugyan a méhészek a méhcsaládjaik számát gondos odafigyeléssel évek alatt újra a régi szintre hozhatják vagy akár meg is sokszorozhatják, de a tendencia és a jelenség igen aggasztó. Sok mérgezéses esetben sajnos az okokat sem lehet kideríteni és nem csak méhészt éri kár, hiszen a kijáró méhek a mezőgazdasági termények hozamát beporzás által megsokszorozzák.

A vadon élő rovarok a mérgezésnek még inkább ki vannak téve, hiszen rájuk nem vigyáz gondos méhész.

A világon számos országban csökkent a beporzók száma, vagy éppenséggel ki is pusztultak. Átlagosan 75 %-al van ma kevesebb rovar a világon mint a korábban.

A média hangos az erről szóló hírekről és ennek megfelelően világszerte több kezdeményezés is születik azért, hogy a problémára felhívják a figyelmet illetve, amennyiben lehetséges, megmentsék a rovarokat. ( Lásd: Kukorica helyett virágos rét - támogatással - című írásunkat.)

Optimizmusra ad okot, hogy egy újabb konkrét kezdeményezés született – ez esetben zenészek részéről, mely talán újabb impulzust ad és példaértékű arra, hogy ki-ki erejéhez, szakterületéhez,  lehetőségeihez mérten tegyen valamit a rovarok, méhek és a beporzók védelméért, reahbilitációjáért.

A koncert hanganyagában a rovarokat a hangszerek nem csak utánozzák cirpelő vagy kopogó, netán a szárnysuhogás hangját visszaadva, de a rovarok egész konkrétan is részt vesznek benne.

A koncepció szerint ezáltal egy ember-rovar dialógus jön létre, melyben a természet adja meg a hangot, az ember pedig figyel és reagál rá.

A mű szerzője Gregor A. Mayrhofer, a  Berlini Filharmónikusok Karajan-Akademiájának ösztöndíjasa,  Megbízását a 10 perces zenemű létrehozására a WWF-től kapta. .

INSECT CONCERTO

 

Forrás: 
deutschesbienenjournal.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Itthon is kevesebb lesz az egyszer használatos műanyag

Magyarország az élbolyba kerülhet az uniós hulladékgazdálkodási és kereskedelmi irányelvek hazai szabályokba való átültetésébe. Magyarország a nejlonzacskók felhasználásában teljesíti a vonatkozó uniós célértékeket.

A mezőgazdaság reformja visszafordíthatja a klímaváltozást

Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Nagy szöcskeszámlálás Németországban

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédőszerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.