Back to top

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.

Fotó: youtube/WWF Deutschland
Idén főleg a magyar méhészek érezhették azt a katasztrofális tendenciát, hogy kijáró méheik valószínűleg a mezőgazdaságban használt kemikáliák hatására tömegesen elpusztulnak.

Ugyan a méhészek a méhcsaládjaik számát gondos odafigyeléssel évek alatt újra a régi szintre hozhatják vagy akár meg is sokszorozhatják, de a tendencia és a jelenség igen aggasztó. Sok mérgezéses esetben sajnos az okokat sem lehet kideríteni és nem csak méhészt éri kár, hiszen a kijáró méhek a mezőgazdasági termények hozamát beporzás által megsokszorozzák.

A vadon élő rovarok a mérgezésnek még inkább ki vannak téve, hiszen rájuk nem vigyáz gondos méhész.

A világon számos országban csökkent a beporzók száma, vagy éppenséggel ki is pusztultak. Átlagosan 75 %-al van ma kevesebb rovar a világon mint a korábban.

A média hangos az erről szóló hírekről és ennek megfelelően világszerte több kezdeményezés is születik azért, hogy a problémára felhívják a figyelmet illetve, amennyiben lehetséges, megmentsék a rovarokat. ( Lásd: Kukorica helyett virágos rét - támogatással - című írásunkat.)

Optimizmusra ad okot, hogy egy újabb konkrét kezdeményezés született – ez esetben zenészek részéről, mely talán újabb impulzust ad és példaértékű arra, hogy ki-ki erejéhez, szakterületéhez,  lehetőségeihez mérten tegyen valamit a rovarok, méhek és a beporzók védelméért, reahbilitációjáért.

A koncert hanganyagában a rovarokat a hangszerek nem csak utánozzák cirpelő vagy kopogó, netán a szárnysuhogás hangját visszaadva, de a rovarok egész konkrétan is részt vesznek benne.

A koncepció szerint ezáltal egy ember-rovar dialógus jön létre, melyben a természet adja meg a hangot, az ember pedig figyel és reagál rá.

A mű szerzője Gregor A. Mayrhofer, a  Berlini Filharmónikusok Karajan-Akademiájának ösztöndíjasa,  Megbízását a 10 perces zenemű létrehozására a WWF-től kapta. .

INSECT CONCERTO

 

Forrás: 
deutschesbienenjournal.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.

Spontán jelent meg a poloskák ellensége

Az ázsiai márványpoloska az amerikai gyümölcsösökben is rengeteg kárt okoz. Mivel ott is inváziós fajnak számít, nincs természetes ellensége. A tudósok ezért eredeti otthonából, Ázsiából próbáltak behozni egy apró darázs-fajt, mely felveheti a versenyt a bűzös rovarral.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

A lakosság nélkül nem sikerülhet az özönfajok visszaszorítása

Szeptember elején a Visegrádi-hegység több pontján erdészek és természetvédők közösen léptek fel a védett erdőkben megjelenő inváziós fajok ellen. Ez esetben a lágyszárúka közül a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorításán dolgoztak. A kezelések sikerültek, de a Visegrádi-hegység őshonos növénytakarójának fennmaradásához a helyi lakosság segítségét is kérik.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Kószapocok, az ismeretlen ismerős

Különösen alkonyatkor találkozhatunk kószapocokkal, járjunk erdős, mocsaras területeken vagy akár a vizektől távolabb eső rengetegekben, ahová gyakorta elkószál. A felületes szemlélő patkánynak is nézheti az állatot.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Négy árva vidrakölyköt fogadtak be

Húsz éves születésnapját ünnepelte a hévégén a petesmalmi vidrapark. Erre az alkalomra meghívták a nagykorpádi Pöttömpark óvoda gyermekeit, akik a kemencénél színezhettek, fonalakkal kézműveskedhettek, miközben kétóránként azt is láthattak, hogyan eteti meg a gondozójuk a vidrákat.

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit, amelyek értelmében a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.