Back to top

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.

Fotó: youtube/WWF Deutschland
Idén főleg a magyar méhészek érezhették azt a katasztrofális tendenciát, hogy kijáró méheik valószínűleg a mezőgazdaságban használt kemikáliák hatására tömegesen elpusztulnak.

Ugyan a méhészek a méhcsaládjaik számát gondos odafigyeléssel évek alatt újra a régi szintre hozhatják vagy akár meg is sokszorozhatják, de a tendencia és a jelenség igen aggasztó. Sok mérgezéses esetben sajnos az okokat sem lehet kideríteni és nem csak méhészt éri kár, hiszen a kijáró méhek a mezőgazdasági termények hozamát beporzás által megsokszorozzák.

A vadon élő rovarok a mérgezésnek még inkább ki vannak téve, hiszen rájuk nem vigyáz gondos méhész.

A világon számos országban csökkent a beporzók száma, vagy éppenséggel ki is pusztultak. Átlagosan 75 %-al van ma kevesebb rovar a világon mint a korábban.

A média hangos az erről szóló hírekről és ennek megfelelően világszerte több kezdeményezés is születik azért, hogy a problémára felhívják a figyelmet illetve, amennyiben lehetséges, megmentsék a rovarokat. ( Lásd: Kukorica helyett virágos rét - támogatással - című írásunkat.)

Optimizmusra ad okot, hogy egy újabb konkrét kezdeményezés született – ez esetben zenészek részéről, mely talán újabb impulzust ad és példaértékű arra, hogy ki-ki erejéhez, szakterületéhez,  lehetőségeihez mérten tegyen valamit a rovarok, méhek és a beporzók védelméért, reahbilitációjáért.

A koncert hanganyagában a rovarokat a hangszerek nem csak utánozzák cirpelő vagy kopogó, netán a szárnysuhogás hangját visszaadva, de a rovarok egész konkrétan is részt vesznek benne.

A koncepció szerint ezáltal egy ember-rovar dialógus jön létre, melyben a természet adja meg a hangot, az ember pedig figyel és reagál rá.

A mű szerzője Gregor A. Mayrhofer, a  Berlini Filharmónikusok Karajan-Akademiájának ösztöndíjasa,  Megbízását a 10 perces zenemű létrehozására a WWF-től kapta. .

INSECT CONCERTO

 

Forrás: 
deutschesbienenjournal.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

A környezetszennyezés aggasztja leginkább a magyarokat

A klímaváltozást, illetve a környezetszennyezést tartják az egyik legnagyobb társadalmi kihívásnak annak a hét országnak a lakói, akiket az E.ON megbízásából kérdeztek meg egy reprezentatív kutatásban. A felmérésből az is kiderült, öt magyarból négy a saját eszközeivel is igyekszik tenni valamit az üvegházhatás ellen.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

Ismét Túrkevét választották a baglyok fővárosuknak

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket.

Élen a vándorló vízimadarak védelmében

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját december 4-8. között tartották a dél-afrikai Durbanben. A háromévente megrendezendő találkozót legközelebb, a Magyar Kormány meghívására 2021-ben Budapesten tartják meg.