0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Talajtani kiskáté

Talajvizsgálat alapján, s nem naptár, hanem talajállapot szerint műveljük a termőföldet – hangzott el a Vaderstad Kft. szántóföldi gépbemutatóján. A Szabadbattyán határában tartott rendezvényen mozgó és álló eszközökkel ismerkedhettek a résztvevők.

Mint a területet biztosító Sárrét Kft. munkatársa, Sümegi Zsolt elmondta, közel 4000 hektáron hagyományos szántóföldi kultúrákkal foglalkoznak. Gazdálkodásukat meghatározza, hogy a két szélső táblájuk 55 kilométerre fekszik egymástól, s a 7-8 aranykoronás homoktól a 30-40 koronás réti talajig szinte minden megtalálható.

Jellemzően a mélyítő talajművelés hívei, de a szakember véleménye szerint a szántást sem szabad elfelejteni.

Fontosnak tartják, hogy ne porosítsák el a földjüket, de legalább ennyire odafigyelnek a felszín lezárására, ami a víz- és szénmegőrzés egyik alapja. A szervesanyag gazdálkodásról szólva a szakember kiemelte, kedvenc állata a giliszta, jó technológiával megsokszorozható a számuk.

„Folyamatosan csökken a talajaink szervesanyag tartalma”– hívta fel a veszélyre a figyelmet Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzor asszonya. Mint elmondta, azért is nagy szükség van a mélyítő művelésre, mert akár tenyészidőszakban is ülepednek talajaink. Az elmunkálás azért is fontos, mert ha már bejutott a talajba a víz, azt ott is kellene tartani. Még ha adott pillanatban soknak tűnik is a mennyisége, hosszú távon megéri megőrizni. A talaj lezárásával nem csak a vízpazarlást szüntetjük meg, de a szervesanyagot is kíméljük.

A gyakorlati bemutatón az ultrasekély talajműveléshez kifejlesztett CrossCutter Disc, a Ferox könnyű kultivátor mellett a talajműveléssel egy menetben történő műtrágya kijuttatás eszközeivel, a már ismert Tempo és Rapid vetőgépekkel ismerkedtek a résztvevők.

Forrás: magyarmezogazdasag