Back to top

Csepp a vegyszertenger helyett

Gyomirtó robotot fejlesztett ki az ecoRobotix svájci start-up cég. A négykerekű berendezés külsőleg leginkább egy asztalhoz hasonlít, de szakértők azt mondják, átformálhatja a mezőgazdaságot.

A robot meg tudja különböztetni a gyomnövényeket a növénykultúráktól

A szőlő a görnyedt hátat szereti, tartja a mondás, ám a korszerű mezőgazdaságából már rég kiszorította a kapást a vegyszer. Évente mintegy 26 milliárd dollárt költenek világszerte herbicidekre/növényvédő szerekre, aminek részben az az oka, hogy ott is védekeznek, ahol fölösleges.

A gyomirtó szerek jó része például olyan felületre hull, ahol nincs is gyomnövény, feleslegesen terhelve a környezetet, no és a gazda pénztárcáját.

A svájci vállalkozás okos gépe viszont a gyomnövényeket egyedileg képes azonosítani és a gyomirtó szert egyedileg juttatja ki azokra a gyomnövényekre, amelyek túlélték a kezdeti teljes vagy sávos permetezést. A megelőző jellegű, preemergens kezelések tehát továbbra is fontosak, ám a későbbi állománykezeléseknél már elkerülhető a teljes terület permetezése. 

Az ecoRobotix önjáró berendezés napelemekkel állítja elő azt az energiát, ami a két elektromos meghajtómotor, a navigáció, a gyomirtás és a permetezés működtetéséhez szükséges. - Ideális körülmények között – állítja Aurélien Demaurex, a cég alapítója és igazgatója, a gép akár 95 százalékos hatékonysággal képes elvégezni a gyomirtást, miközben minimális mennyiségű szert használ a precíz mikroadagolás révén.

"Küldetésünknek tekintjük, hogy hozzájáruljunk egy olyan mezőgazdaság kialakulásához, amely tiszteletben tartja a környezetet, különös tekintettel a talaj megőrzésére, a víztartalékokra, valamint a minimális energiafelhasználásra. Ezért olyan innovatív mezőgazdasági gépeket fejlesztünk ki, amelyek kevés energiát igényelnek, és csökkentik a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatásait, miközben költséghatékonyak – mondja az igazgató."

A robot lengőkarjai percenként 4000 mozgást képesek végezni, hogy a permetező fúvókát pontosan a gyomnövényhez vezesse, így célzott mikroadagolású permetezést biztosít.

Az új, alig 130 kg-os, könnyűsúlyú robot GNSS navigációval, kamerával és mesterséges felismerőrendszerrel rendelkezik. Észleli a terménysorokat, felismeri a gyomokat, szóró rendszere pedig akár kétféle permetező szert is alkalmazhat egyidejűleg. A napelemes cellák alatt felfüggesztett lengőkarpár képes gyorsan hátra és előrefelé, illetve oldalra is mozogni, melynek köszönhetően a szórófejet célzottan tudja a gyomnövény fölé helyezni. A robot 2 métert vagy 4 sort, 30-50 cm-es közökkel ér át, mely napi 3 hektár permetezésére képes 0,4 méter/másodperces átlagsebesség mellett.

A cég mérnökei eddig a cukorrépa és a repce felismerésiére és ellenőrzésére fejlesztettek ki rendszereket, de további növények felismerésére alkalmas szoftverfrissítéseken is dolgoznak. A kereskedelmi bevezetés 2018 végére várható.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.