Back to top

Csepp a vegyszertenger helyett

Gyomirtó robotot fejlesztett ki az ecoRobotix svájci start-up cég. A négykerekű berendezés külsőleg leginkább egy asztalhoz hasonlít, de szakértők azt mondják, átformálhatja a mezőgazdaságot.

A robot meg tudja különböztetni a gyomnövényeket a növénykultúráktól

A szőlő a görnyedt hátat szereti, tartja a mondás, ám a korszerű mezőgazdaságából már rég kiszorította a kapást a vegyszer. Évente mintegy 26 milliárd dollárt költenek világszerte herbicidekre/növényvédő szerekre, aminek részben az az oka, hogy ott is védekeznek, ahol fölösleges.

A gyomirtó szerek jó része például olyan felületre hull, ahol nincs is gyomnövény, feleslegesen terhelve a környezetet, no és a gazda pénztárcáját.

A svájci vállalkozás okos gépe viszont a gyomnövényeket egyedileg képes azonosítani és a gyomirtó szert egyedileg juttatja ki azokra a gyomnövényekre, amelyek túlélték a kezdeti teljes vagy sávos permetezést. A megelőző jellegű, preemergens kezelések tehát továbbra is fontosak, ám a későbbi állománykezeléseknél már elkerülhető a teljes terület permetezése. 

Az ecoRobotix önjáró berendezés napelemekkel állítja elő azt az energiát, ami a két elektromos meghajtómotor, a navigáció, a gyomirtás és a permetezés működtetéséhez szükséges. - Ideális körülmények között – állítja Aurélien Demaurex, a cég alapítója és igazgatója, a gép akár 95 százalékos hatékonysággal képes elvégezni a gyomirtást, miközben minimális mennyiségű szert használ a precíz mikroadagolás révén.

"Küldetésünknek tekintjük, hogy hozzájáruljunk egy olyan mezőgazdaság kialakulásához, amely tiszteletben tartja a környezetet, különös tekintettel a talaj megőrzésére, a víztartalékokra, valamint a minimális energiafelhasználásra. Ezért olyan innovatív mezőgazdasági gépeket fejlesztünk ki, amelyek kevés energiát igényelnek, és csökkentik a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatásait, miközben költséghatékonyak – mondja az igazgató."

A robot lengőkarjai percenként 4000 mozgást képesek végezni, hogy a permetező fúvókát pontosan a gyomnövényhez vezesse, így célzott mikroadagolású permetezést biztosít.

Az új, alig 130 kg-os, könnyűsúlyú robot GNSS navigációval, kamerával és mesterséges felismerőrendszerrel rendelkezik. Észleli a terménysorokat, felismeri a gyomokat, szóró rendszere pedig akár kétféle permetező szert is alkalmazhat egyidejűleg. A napelemes cellák alatt felfüggesztett lengőkarpár képes gyorsan hátra és előrefelé, illetve oldalra is mozogni, melynek köszönhetően a szórófejet célzottan tudja a gyomnövény fölé helyezni. A robot 2 métert vagy 4 sort, 30-50 cm-es közökkel ér át, mely napi 3 hektár permetezésére képes 0,4 méter/másodperces átlagsebesség mellett.

A cég mérnökei eddig a cukorrépa és a repce felismerésiére és ellenőrzésére fejlesztettek ki rendszereket, de további növények felismerésére alkalmas szoftverfrissítéseken is dolgoznak. A kereskedelmi bevezetés 2018 végére várható.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Kötelező ellenük védekezni

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.