Back to top

Csepp a vegyszertenger helyett

Gyomirtó robotot fejlesztett ki az ecoRobotix svájci start-up cég. A négykerekű berendezés külsőleg leginkább egy asztalhoz hasonlít, de szakértők azt mondják, átformálhatja a mezőgazdaságot.

A robot meg tudja különböztetni a gyomnövényeket a növénykultúráktól

A szőlő a görnyedt hátat szereti, tartja a mondás, ám a korszerű mezőgazdaságából már rég kiszorította a kapást a vegyszer. Évente mintegy 26 milliárd dollárt költenek világszerte herbicidekre/növényvédő szerekre, aminek részben az az oka, hogy ott is védekeznek, ahol fölösleges.

A gyomirtó szerek jó része például olyan felületre hull, ahol nincs is gyomnövény, feleslegesen terhelve a környezetet, no és a gazda pénztárcáját.

A svájci vállalkozás okos gépe viszont a gyomnövényeket egyedileg képes azonosítani és a gyomirtó szert egyedileg juttatja ki azokra a gyomnövényekre, amelyek túlélték a kezdeti teljes vagy sávos permetezést. A megelőző jellegű, preemergens kezelések tehát továbbra is fontosak, ám a későbbi állománykezeléseknél már elkerülhető a teljes terület permetezése. 

Az ecoRobotix önjáró berendezés napelemekkel állítja elő azt az energiát, ami a két elektromos meghajtómotor, a navigáció, a gyomirtás és a permetezés működtetéséhez szükséges. - Ideális körülmények között – állítja Aurélien Demaurex, a cég alapítója és igazgatója, a gép akár 95 százalékos hatékonysággal képes elvégezni a gyomirtást, miközben minimális mennyiségű szert használ a precíz mikroadagolás révén.

"Küldetésünknek tekintjük, hogy hozzájáruljunk egy olyan mezőgazdaság kialakulásához, amely tiszteletben tartja a környezetet, különös tekintettel a talaj megőrzésére, a víztartalékokra, valamint a minimális energiafelhasználásra. Ezért olyan innovatív mezőgazdasági gépeket fejlesztünk ki, amelyek kevés energiát igényelnek, és csökkentik a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatásait, miközben költséghatékonyak – mondja az igazgató."

A robot lengőkarjai percenként 4000 mozgást képesek végezni, hogy a permetező fúvókát pontosan a gyomnövényhez vezesse, így célzott mikroadagolású permetezést biztosít.

Az új, alig 130 kg-os, könnyűsúlyú robot GNSS navigációval, kamerával és mesterséges felismerőrendszerrel rendelkezik. Észleli a terménysorokat, felismeri a gyomokat, szóró rendszere pedig akár kétféle permetező szert is alkalmazhat egyidejűleg. A napelemes cellák alatt felfüggesztett lengőkarpár képes gyorsan hátra és előrefelé, illetve oldalra is mozogni, melynek köszönhetően a szórófejet célzottan tudja a gyomnövény fölé helyezni. A robot 2 métert vagy 4 sort, 30-50 cm-es közökkel ér át, mely napi 3 hektár permetezésére képes 0,4 méter/másodperces átlagsebesség mellett.

A cég mérnökei eddig a cukorrépa és a repce felismerésiére és ellenőrzésére fejlesztettek ki rendszereket, de további növények felismerésére alkalmas szoftverfrissítéseken is dolgoznak. A kereskedelmi bevezetés 2018 végére várható.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Glifozát az ivóvízben?

Immár másodszorra mondta ki egy amerikai bíróság, hogy a glifozát nevű gyomirtó rákkeltő. A világszerte ismert növényvédő szert idén januártól az ivóvízben is kötelezően vizsgálni kell. Mit kell tudni a glifozátról, miért veszélyes, és hogyan vizsgálják?

Európában is megtelepedett a poloska természetes ellensége

Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három különböző helyen található almaültetvényekben fölfedezték az ázsiai márványospoloska természetes ellenségét, a szamuráj darazsat. Ez az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart, amely reményt ad a veszedelmes, soktápnövényű kártevő megfékezésére.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.