Back to top

Csepp a vegyszertenger helyett

Gyomirtó robotot fejlesztett ki az ecoRobotix svájci start-up cég. A négykerekű berendezés külsőleg leginkább egy asztalhoz hasonlít, de szakértők azt mondják, átformálhatja a mezőgazdaságot.

A robot meg tudja különböztetni a gyomnövényeket a növénykultúráktól

A szőlő a görnyedt hátat szereti, tartja a mondás, ám a korszerű mezőgazdaságából már rég kiszorította a kapást a vegyszer. Évente mintegy 26 milliárd dollárt költenek világszerte herbicidekre/növényvédő szerekre, aminek részben az az oka, hogy ott is védekeznek, ahol fölösleges.

A gyomirtó szerek jó része például olyan felületre hull, ahol nincs is gyomnövény, feleslegesen terhelve a környezetet, no és a gazda pénztárcáját.

A svájci vállalkozás okos gépe viszont a gyomnövényeket egyedileg képes azonosítani és a gyomirtó szert egyedileg juttatja ki azokra a gyomnövényekre, amelyek túlélték a kezdeti teljes vagy sávos permetezést. A megelőző jellegű, preemergens kezelések tehát továbbra is fontosak, ám a későbbi állománykezeléseknél már elkerülhető a teljes terület permetezése. 

Az ecoRobotix önjáró berendezés napelemekkel állítja elő azt az energiát, ami a két elektromos meghajtómotor, a navigáció, a gyomirtás és a permetezés működtetéséhez szükséges. - Ideális körülmények között – állítja Aurélien Demaurex, a cég alapítója és igazgatója, a gép akár 95 százalékos hatékonysággal képes elvégezni a gyomirtást, miközben minimális mennyiségű szert használ a precíz mikroadagolás révén.

"Küldetésünknek tekintjük, hogy hozzájáruljunk egy olyan mezőgazdaság kialakulásához, amely tiszteletben tartja a környezetet, különös tekintettel a talaj megőrzésére, a víztartalékokra, valamint a minimális energiafelhasználásra. Ezért olyan innovatív mezőgazdasági gépeket fejlesztünk ki, amelyek kevés energiát igényelnek, és csökkentik a modern mezőgazdaság negatív ökológiai hatásait, miközben költséghatékonyak – mondja az igazgató."

A robot lengőkarjai percenként 4000 mozgást képesek végezni, hogy a permetező fúvókát pontosan a gyomnövényhez vezesse, így célzott mikroadagolású permetezést biztosít.

Az új, alig 130 kg-os, könnyűsúlyú robot GNSS navigációval, kamerával és mesterséges felismerőrendszerrel rendelkezik. Észleli a terménysorokat, felismeri a gyomokat, szóró rendszere pedig akár kétféle permetező szert is alkalmazhat egyidejűleg. A napelemes cellák alatt felfüggesztett lengőkarpár képes gyorsan hátra és előrefelé, illetve oldalra is mozogni, melynek köszönhetően a szórófejet célzottan tudja a gyomnövény fölé helyezni. A robot 2 métert vagy 4 sort, 30-50 cm-es közökkel ér át, mely napi 3 hektár permetezésére képes 0,4 méter/másodperces átlagsebesség mellett.

A cég mérnökei eddig a cukorrépa és a repce felismerésiére és ellenőrzésére fejlesztettek ki rendszereket, de további növények felismerésére alkalmas szoftverfrissítéseken is dolgoznak. A kereskedelmi bevezetés 2018 végére várható.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pusztulnak a vadgesztenyék Németországban

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta az MTI a Bild című német lap a hírportálja alapján.

Kiemelkedő a búzatermés a tamási járásban

Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója.

Kevesebb és rosszabb minőségű a gabonatermés Csehországban is

Csehországban a tavalyinál várhatóan mintegy 7,5 százalékkal kevesebb, 6,345 millió tonna gabonát takarítanak be az idén.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.