Back to top

Több mint 60 fogat Mélykúton

Másodszor szerveztek nemzetközi fogathajtóversenyt Mélykúton, öt ország több mint 60 versenyzőjét fogadták a szervezők az 55. Magyar Derbyvel egybekötött eseményen. A hazaiak mellett görög, osztrák, román és szlovák hajtók érkeztek, az összetett verseny aranyérmei viszont itthon maradtak, Nyúl Katalinnak, Kákonyi Norbertnek és Móró Lajosnak köszönhetően.

Jó hangulat és szakmaiság

A tavalyi év után ismét kellemes hangulatú, szakmailag korrekt versenyt rendezett a Mélykúti Lovasegyesület. Az egyesület vezetői öt évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy hosszú idő kihagyása után ismét nemzetközi szintű pályát építenek, és fogathajtóversenyeket szerveznek a Bács-Kiskun megyei településen. Tervüket négy év alatt megvalósították. Kiss Róbert szervező, fogathajtó elmondta, hogy az első évre a díjés akadályhajtó pálya, a második évre hat új maratonakadály, 2016-ra a 7-es számú vizes akadály készült el. 2017-ben pedig első alkalommal rendeztek nemzetközi fogathajtóversenyt. Hozzátette: szem előtt tartották azt is, hogy tisztelegni kívánnak az elődök, a pályaépítő Muity Sándor és a sikeres fogathajtó Muity Ferenc előtt is. Muity Sándor emléktábláját meg is koszorúzták a verseny keretében szervezett ünnepségen.

Közel 200 ló, kiváló versenyhelyszín

Kiss Róbert, a verseny szervezője
Kiss Róbert, a verseny szervezője
Fotó: Vida-Szűcs István
Már a hét elején elkezdett benépesülni a mélykúti lovasfalu. A fogathajtók közel 200 lovat neveztek a nemzetközi versenyre. A szerdai első állatorvosi szemlén ugyan két lovat kizártak, ennek ellenére a fogatok mindegyike elindulhatott a versenyen. A nemzetközi kategóriák közül csak az egyes fogatok bemutatkozására került sor csütörtökön, a verseny David Hötsch győzelmével zárult. Az osztrák hajtó a nap végén kiválónak nevezte a gyepet, az arénát és a versenyhelyszínt, díjhajtását pedig a következő versenyszámokra vonatkozóan biztatónak ítélte meg. Az egyesfogathajtóknál díjhajtásban a legjobb hazai eredményt Farkas József érte el, aki harmadik helyen fejezte be a versenyszámot.

A kettesfogat-hajtóknál a román színekben induló Rákóczi Gergő állt az élre a pénteki díjhajtás után, míg a legjobb hazai versenyző Hódi Károly volt, aki egy tőle eltérő új stílust próbált alkalmazni a versenyszámban, látva, hogy a megnyúltabb, elengedettebb stílusra van szükség a jó eredményhez. A négyesfogat- hajtók nemzetközi mezőnyében a magyar Móró Lajos nyerte a díjhajtást.

Hőség és technikás pálya

Igazi hőség nehezítette a leglátványosabb versenyszám teljesítését. A maratonpálya építője az idei évben is a mélykúti gyökerekkel rendelkező nemzetközi pályaépítő, Fintha Gábor volt, aki több variációra is adott lehetőséget a versenyzők számára minden akadályban. A nemzetközi verseny tagjainak hét akadályt kellett teljesíteniük, a végén a nézők számára leglátványosabb 7-es, azaz a vizes akadállyal, noha előzetesen a versenyzők többsége a 2-es, 3-as és 4-es akadályt ítélte meg a legnehezebbnek. A maratonhajtást az egyesfogat- hajtóknál a magyar Nyúl Katalin nyerte meg, s a versenyszám után átvette a vezetést. A kettesfogat-hajtók mezőnyében a legjobbnak a szlovák Miroslav Matuska bizonyult, aki az elmúlt években már több magyar versenyen is indult. A szlovák hajtó szerint díjhajtása nagyon jól sikerült, a maratonhajtás legnehezebb próbatételének pedig talán a hőséget találta.

„Minden akadály egyformán nehéz volt, nem volt könnyű a maratonhajtás, de teljesítettük” – tette hozzá Miroslav Matuska.

A nemzetközi négyesfogat-hajtók között Galbács Ferenc volt a legjobb a maratonhajtásban.

„Eléggé egybeállt a fogatom, s úgy érzem, hogy a maratonhajtásban sikerült fejlődnünk. Technikás, ám mindenki számára egyforma pályát kellett teljesítenünk a maratonhajtásban, de én szeretem a kihívást”

– nyilatkozta Galbács Ferenc, akinek szombati győzelme után összetettben továbbra is Móró Lajos állt az élen a négyesfogat-hajtók között.

Nyúl, Kákonyi és Móró összetett győzelmei

Nyúl Katalin a szombati maratonhajtás után a vasárnapi záró versenyszámban, az akadályhajtásban is a legjobbnak bizonyult az egyesfogat-hajtók között, így összetettben is megszerezte a győzelmet a nemzetközi versenyen és megnyerte kategóriájában a Magyar Derbyt.

A többszörös magyar bajnok kiegyensúlyozottnak érezte a teljesítményét.

Mint mondta, a legutóbbi mezőhegyesi bemelegítés jól sikerült, így azt próbálták utánozni Mélykúton is, megítélése szerint sikerrel.

A kettesfogat-hajtóknál a díjhajtás után ötödik helyen álló Kákonyi Norbert a maratonhajtásban elért harmadik helyezésével javított összetett eredményén, és a harmadik helyre lépett előre. A vasárnapi akadályhajtást aztán megnyerte a magyar fogathajtó, így Kákonyi Norbert lett a mélykúti II. Nemzetközi Fogathajtó Verseny és 55. Magyar Derby győztese a nemzetközi kettesfogat-hajtók mezőnyében.

„Elég jól sikerült leküzdenünk a nehéznek bizonyuló maratonhajtó pályát, az akadályhajtás versenyszámban pedig nagyon jól dolgozott mindkét lovam, maximálisan elégedett vagyok a teljesítményünkkel” – hangsúlyozta Kákonyi Norbert.

A négyesfogat-hajtóknál végig Móró Lajos vezetett a nemzetközi versenyen. Már az első versenyszám után az élre állt, s a maratonhajtás után is meg tudta őrizni összetett elsőségét, annak ellenére, hogy a versenyszámban csak második lett. Az akadályhajtásban aztán ismét győzni tudott, így összetettben is megnyerte a nemzetközi versenyt és megszerezte a Magyar Derby aranyérmét a négyesfogat-hajtóknál.

„Nagyon jó érzés megnyerni a versenyt, ezért dolgozunk a lovakkal a szélsőséges időjárási viszonyok között is. A lovak napi edzése ilyenkor érik be”

– mondta Móró Lajos, aki remélte, hogy a mélykúti versenyre összeáll a fogata és a maximális teljesítményt tudják nyújtani lovai.

Nemzetközi versenyt hirdettek a póni kettesfogat-hajtás kategóriában is, a versenyt a Csongrád megyei fogathajtó, Balla Evelin sikerrel teljesítette.

A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
Fotó: Vida-Szűcs istván
Nemzeti kategóriák

Összesen kilenc kategóriában versenyeztek a nemzetközi fogathajtóverseny és Magyar Derby nemzeti versenyében indulók. A póni négyesfogat-hajtást Jámbor Vilmos teljesítette, a kettesfogat-hajtást Kecskeméti László, a gyermek póni egyesfogat-hajtás kategóriát Juhász Péter nyerte. A junior póni egyesfogat-hajtás győztese Majoros Anna, a fiatal hajtó póni egyesfogat-hajtás legjobbja Palkovics Dávid, a B kategóriás kettesfogat-hajtásé Dani Marcell Balázs volt, a junior póni kettesfogat-hajtást Aszódi Richárd, a fiatal hajtó egyesfogat-hajtást Margitai Máté, a négyesfogat-hajtást Tóth Simon Sándor teljesítette.

Már a jövő évi versenyt tervezik

A szervezők az első két év pozitív tapasztalatai után azt ígérik, hogy ha a Nemzetközi Lovas Szövetség bizalmát ismételten elnyerik, akkor jövő júniusban újra nemzetközi versenyt szerveznek a nagy hagyományokkal rendelkező Bács-Kiskun megyei lovaspályán, ahol idén a négy nap alatt több ezer néző tekintette meg a nemzetközi fogathajtóversenyt.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek

Csoportképzés, rangsor – amire ügyelnünk kell a lovaknál

A lovak társas lények. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a szabad természetben csapatokba szerveződve élnek. Ezen magatartásforma kialakulása az ősidőkre, több millió évre, azaz arra a korszakra vezethető vissza, amikor még az őslovaknak az életben maradásukért meg kellett küzdeniük a ragadozókkal.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Megmenekülnek a vadlovak: folyamatosan születnek csikók

A korábbiakhoz képest több Przsevalszkij-ló pusztult el a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, vadlórezervátumként is ismert Pentezugban. Szakértők szerint az elhullások több ökológiai és viselkedéstani tényező egymást erősítő hatásaira vezethetők vissza.

Holnap kezdődik a junior lovastorna Európa-bajnokság Kaposváron

Junior lovastorna Európa-bajnokságot rendeznek Kaposváron, a kontinensviadalra szerdától vasárnapig kerül sor a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

Lovardát álmodott a gyerekeknek

Izgalmas kampányt hirdetett egy bank az idei évben, amelynek ezúttal nagyon komoly települési vonatkozása van. A fődíjat a perkátai fiatal lovasoktató nyerte el, és a pénzből régi álmát valósítja meg, amely egyben a gyermekek javát is szolgálja majd.