Back to top

Több mint 60 fogat Mélykúton

Másodszor szerveztek nemzetközi fogathajtóversenyt Mélykúton, öt ország több mint 60 versenyzőjét fogadták a szervezők az 55. Magyar Derbyvel egybekötött eseményen. A hazaiak mellett görög, osztrák, román és szlovák hajtók érkeztek, az összetett verseny aranyérmei viszont itthon maradtak, Nyúl Katalinnak, Kákonyi Norbertnek és Móró Lajosnak köszönhetően.

Jó hangulat és szakmaiság

A tavalyi év után ismét kellemes hangulatú, szakmailag korrekt versenyt rendezett a Mélykúti Lovasegyesület. Az egyesület vezetői öt évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy hosszú idő kihagyása után ismét nemzetközi szintű pályát építenek, és fogathajtóversenyeket szerveznek a Bács-Kiskun megyei településen. Tervüket négy év alatt megvalósították. Kiss Róbert szervező, fogathajtó elmondta, hogy az első évre a díjés akadályhajtó pálya, a második évre hat új maratonakadály, 2016-ra a 7-es számú vizes akadály készült el. 2017-ben pedig első alkalommal rendeztek nemzetközi fogathajtóversenyt. Hozzátette: szem előtt tartották azt is, hogy tisztelegni kívánnak az elődök, a pályaépítő Muity Sándor és a sikeres fogathajtó Muity Ferenc előtt is. Muity Sándor emléktábláját meg is koszorúzták a verseny keretében szervezett ünnepségen.

Közel 200 ló, kiváló versenyhelyszín

Kiss Róbert, a verseny szervezője
Kiss Róbert, a verseny szervezője
Fotó: Vida-Szűcs István
Már a hét elején elkezdett benépesülni a mélykúti lovasfalu. A fogathajtók közel 200 lovat neveztek a nemzetközi versenyre. A szerdai első állatorvosi szemlén ugyan két lovat kizártak, ennek ellenére a fogatok mindegyike elindulhatott a versenyen. A nemzetközi kategóriák közül csak az egyes fogatok bemutatkozására került sor csütörtökön, a verseny David Hötsch győzelmével zárult. Az osztrák hajtó a nap végén kiválónak nevezte a gyepet, az arénát és a versenyhelyszínt, díjhajtását pedig a következő versenyszámokra vonatkozóan biztatónak ítélte meg. Az egyesfogathajtóknál díjhajtásban a legjobb hazai eredményt Farkas József érte el, aki harmadik helyen fejezte be a versenyszámot.

A kettesfogat-hajtóknál a román színekben induló Rákóczi Gergő állt az élre a pénteki díjhajtás után, míg a legjobb hazai versenyző Hódi Károly volt, aki egy tőle eltérő új stílust próbált alkalmazni a versenyszámban, látva, hogy a megnyúltabb, elengedettebb stílusra van szükség a jó eredményhez. A négyesfogat- hajtók nemzetközi mezőnyében a magyar Móró Lajos nyerte a díjhajtást.

Hőség és technikás pálya

Igazi hőség nehezítette a leglátványosabb versenyszám teljesítését. A maratonpálya építője az idei évben is a mélykúti gyökerekkel rendelkező nemzetközi pályaépítő, Fintha Gábor volt, aki több variációra is adott lehetőséget a versenyzők számára minden akadályban. A nemzetközi verseny tagjainak hét akadályt kellett teljesíteniük, a végén a nézők számára leglátványosabb 7-es, azaz a vizes akadállyal, noha előzetesen a versenyzők többsége a 2-es, 3-as és 4-es akadályt ítélte meg a legnehezebbnek. A maratonhajtást az egyesfogat- hajtóknál a magyar Nyúl Katalin nyerte meg, s a versenyszám után átvette a vezetést. A kettesfogat-hajtók mezőnyében a legjobbnak a szlovák Miroslav Matuska bizonyult, aki az elmúlt években már több magyar versenyen is indult. A szlovák hajtó szerint díjhajtása nagyon jól sikerült, a maratonhajtás legnehezebb próbatételének pedig talán a hőséget találta.

„Minden akadály egyformán nehéz volt, nem volt könnyű a maratonhajtás, de teljesítettük” – tette hozzá Miroslav Matuska.

A nemzetközi négyesfogat-hajtók között Galbács Ferenc volt a legjobb a maratonhajtásban.

„Eléggé egybeállt a fogatom, s úgy érzem, hogy a maratonhajtásban sikerült fejlődnünk. Technikás, ám mindenki számára egyforma pályát kellett teljesítenünk a maratonhajtásban, de én szeretem a kihívást”

– nyilatkozta Galbács Ferenc, akinek szombati győzelme után összetettben továbbra is Móró Lajos állt az élen a négyesfogat-hajtók között.

Nyúl, Kákonyi és Móró összetett győzelmei

Nyúl Katalin a szombati maratonhajtás után a vasárnapi záró versenyszámban, az akadályhajtásban is a legjobbnak bizonyult az egyesfogat-hajtók között, így összetettben is megszerezte a győzelmet a nemzetközi versenyen és megnyerte kategóriájában a Magyar Derbyt.

A többszörös magyar bajnok kiegyensúlyozottnak érezte a teljesítményét.

Mint mondta, a legutóbbi mezőhegyesi bemelegítés jól sikerült, így azt próbálták utánozni Mélykúton is, megítélése szerint sikerrel.

A kettesfogat-hajtóknál a díjhajtás után ötödik helyen álló Kákonyi Norbert a maratonhajtásban elért harmadik helyezésével javított összetett eredményén, és a harmadik helyre lépett előre. A vasárnapi akadályhajtást aztán megnyerte a magyar fogathajtó, így Kákonyi Norbert lett a mélykúti II. Nemzetközi Fogathajtó Verseny és 55. Magyar Derby győztese a nemzetközi kettesfogat-hajtók mezőnyében.

„Elég jól sikerült leküzdenünk a nehéznek bizonyuló maratonhajtó pályát, az akadályhajtás versenyszámban pedig nagyon jól dolgozott mindkét lovam, maximálisan elégedett vagyok a teljesítményünkkel” – hangsúlyozta Kákonyi Norbert.

A négyesfogat-hajtóknál végig Móró Lajos vezetett a nemzetközi versenyen. Már az első versenyszám után az élre állt, s a maratonhajtás után is meg tudta őrizni összetett elsőségét, annak ellenére, hogy a versenyszámban csak második lett. Az akadályhajtásban aztán ismét győzni tudott, így összetettben is megnyerte a nemzetközi versenyt és megszerezte a Magyar Derby aranyérmét a négyesfogat-hajtóknál.

„Nagyon jó érzés megnyerni a versenyt, ezért dolgozunk a lovakkal a szélsőséges időjárási viszonyok között is. A lovak napi edzése ilyenkor érik be”

– mondta Móró Lajos, aki remélte, hogy a mélykúti versenyre összeáll a fogata és a maximális teljesítményt tudják nyújtani lovai.

Nemzetközi versenyt hirdettek a póni kettesfogat-hajtás kategóriában is, a versenyt a Csongrád megyei fogathajtó, Balla Evelin sikerrel teljesítette.

A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
Fotó: Vida-Szűcs istván
Nemzeti kategóriák

Összesen kilenc kategóriában versenyeztek a nemzetközi fogathajtóverseny és Magyar Derby nemzeti versenyében indulók. A póni négyesfogat-hajtást Jámbor Vilmos teljesítette, a kettesfogat-hajtást Kecskeméti László, a gyermek póni egyesfogat-hajtás kategóriát Juhász Péter nyerte. A junior póni egyesfogat-hajtás győztese Majoros Anna, a fiatal hajtó póni egyesfogat-hajtás legjobbja Palkovics Dávid, a B kategóriás kettesfogat-hajtásé Dani Marcell Balázs volt, a junior póni kettesfogat-hajtást Aszódi Richárd, a fiatal hajtó egyesfogat-hajtást Margitai Máté, a négyesfogat-hajtást Tóth Simon Sándor teljesítette.

Már a jövő évi versenyt tervezik

A szervezők az első két év pozitív tapasztalatai után azt ígérik, hogy ha a Nemzetközi Lovas Szövetség bizalmát ismételten elnyerik, akkor jövő júniusban újra nemzetközi versenyt szerveznek a nagy hagyományokkal rendelkező Bács-Kiskun megyei lovaspályán, ahol idén a négy nap alatt több ezer néző tekintette meg a nemzetközi fogathajtóversenyt.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Lassan fellélegezhetnek a lótulajdonosok

A nyár és az ősz folyamán – Magyarország mellett – az Európai Unió több tagállama is jelentette a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánkban is kimutatta a fertőzést, amely ez idáig 91 állattartó telepet érintett.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.