Back to top

Több mint 60 fogat Mélykúton

Másodszor szerveztek nemzetközi fogathajtóversenyt Mélykúton, öt ország több mint 60 versenyzőjét fogadták a szervezők az 55. Magyar Derbyvel egybekötött eseményen. A hazaiak mellett görög, osztrák, román és szlovák hajtók érkeztek, az összetett verseny aranyérmei viszont itthon maradtak, Nyúl Katalinnak, Kákonyi Norbertnek és Móró Lajosnak köszönhetően.

Jó hangulat és szakmaiság

A tavalyi év után ismét kellemes hangulatú, szakmailag korrekt versenyt rendezett a Mélykúti Lovasegyesület. Az egyesület vezetői öt évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy hosszú idő kihagyása után ismét nemzetközi szintű pályát építenek, és fogathajtóversenyeket szerveznek a Bács-Kiskun megyei településen. Tervüket négy év alatt megvalósították. Kiss Róbert szervező, fogathajtó elmondta, hogy az első évre a díjés akadályhajtó pálya, a második évre hat új maratonakadály, 2016-ra a 7-es számú vizes akadály készült el. 2017-ben pedig első alkalommal rendeztek nemzetközi fogathajtóversenyt. Hozzátette: szem előtt tartották azt is, hogy tisztelegni kívánnak az elődök, a pályaépítő Muity Sándor és a sikeres fogathajtó Muity Ferenc előtt is. Muity Sándor emléktábláját meg is koszorúzták a verseny keretében szervezett ünnepségen.

Közel 200 ló, kiváló versenyhelyszín

Kiss Róbert, a verseny szervezője
Kiss Róbert, a verseny szervezője
Fotó: Vida-Szűcs István
Már a hét elején elkezdett benépesülni a mélykúti lovasfalu. A fogathajtók közel 200 lovat neveztek a nemzetközi versenyre. A szerdai első állatorvosi szemlén ugyan két lovat kizártak, ennek ellenére a fogatok mindegyike elindulhatott a versenyen. A nemzetközi kategóriák közül csak az egyes fogatok bemutatkozására került sor csütörtökön, a verseny David Hötsch győzelmével zárult. Az osztrák hajtó a nap végén kiválónak nevezte a gyepet, az arénát és a versenyhelyszínt, díjhajtását pedig a következő versenyszámokra vonatkozóan biztatónak ítélte meg. Az egyesfogathajtóknál díjhajtásban a legjobb hazai eredményt Farkas József érte el, aki harmadik helyen fejezte be a versenyszámot.

A kettesfogat-hajtóknál a román színekben induló Rákóczi Gergő állt az élre a pénteki díjhajtás után, míg a legjobb hazai versenyző Hódi Károly volt, aki egy tőle eltérő új stílust próbált alkalmazni a versenyszámban, látva, hogy a megnyúltabb, elengedettebb stílusra van szükség a jó eredményhez. A négyesfogat- hajtók nemzetközi mezőnyében a magyar Móró Lajos nyerte a díjhajtást.

Hőség és technikás pálya

Igazi hőség nehezítette a leglátványosabb versenyszám teljesítését. A maratonpálya építője az idei évben is a mélykúti gyökerekkel rendelkező nemzetközi pályaépítő, Fintha Gábor volt, aki több variációra is adott lehetőséget a versenyzők számára minden akadályban. A nemzetközi verseny tagjainak hét akadályt kellett teljesíteniük, a végén a nézők számára leglátványosabb 7-es, azaz a vizes akadállyal, noha előzetesen a versenyzők többsége a 2-es, 3-as és 4-es akadályt ítélte meg a legnehezebbnek. A maratonhajtást az egyesfogat- hajtóknál a magyar Nyúl Katalin nyerte meg, s a versenyszám után átvette a vezetést. A kettesfogat-hajtók mezőnyében a legjobbnak a szlovák Miroslav Matuska bizonyult, aki az elmúlt években már több magyar versenyen is indult. A szlovák hajtó szerint díjhajtása nagyon jól sikerült, a maratonhajtás legnehezebb próbatételének pedig talán a hőséget találta.

„Minden akadály egyformán nehéz volt, nem volt könnyű a maratonhajtás, de teljesítettük” – tette hozzá Miroslav Matuska.

A nemzetközi négyesfogat-hajtók között Galbács Ferenc volt a legjobb a maratonhajtásban.

„Eléggé egybeállt a fogatom, s úgy érzem, hogy a maratonhajtásban sikerült fejlődnünk. Technikás, ám mindenki számára egyforma pályát kellett teljesítenünk a maratonhajtásban, de én szeretem a kihívást”

– nyilatkozta Galbács Ferenc, akinek szombati győzelme után összetettben továbbra is Móró Lajos állt az élen a négyesfogat-hajtók között.

Nyúl, Kákonyi és Móró összetett győzelmei

Nyúl Katalin a szombati maratonhajtás után a vasárnapi záró versenyszámban, az akadályhajtásban is a legjobbnak bizonyult az egyesfogat-hajtók között, így összetettben is megszerezte a győzelmet a nemzetközi versenyen és megnyerte kategóriájában a Magyar Derbyt.

A többszörös magyar bajnok kiegyensúlyozottnak érezte a teljesítményét.

Mint mondta, a legutóbbi mezőhegyesi bemelegítés jól sikerült, így azt próbálták utánozni Mélykúton is, megítélése szerint sikerrel.

A kettesfogat-hajtóknál a díjhajtás után ötödik helyen álló Kákonyi Norbert a maratonhajtásban elért harmadik helyezésével javított összetett eredményén, és a harmadik helyre lépett előre. A vasárnapi akadályhajtást aztán megnyerte a magyar fogathajtó, így Kákonyi Norbert lett a mélykúti II. Nemzetközi Fogathajtó Verseny és 55. Magyar Derby győztese a nemzetközi kettesfogat-hajtók mezőnyében.

„Elég jól sikerült leküzdenünk a nehéznek bizonyuló maratonhajtó pályát, az akadályhajtás versenyszámban pedig nagyon jól dolgozott mindkét lovam, maximálisan elégedett vagyok a teljesítményünkkel” – hangsúlyozta Kákonyi Norbert.

A négyesfogat-hajtóknál végig Móró Lajos vezetett a nemzetközi versenyen. Már az első versenyszám után az élre állt, s a maratonhajtás után is meg tudta őrizni összetett elsőségét, annak ellenére, hogy a versenyszámban csak második lett. Az akadályhajtásban aztán ismét győzni tudott, így összetettben is megnyerte a nemzetközi versenyt és megszerezte a Magyar Derby aranyérmét a négyesfogat-hajtóknál.

„Nagyon jó érzés megnyerni a versenyt, ezért dolgozunk a lovakkal a szélsőséges időjárási viszonyok között is. A lovak napi edzése ilyenkor érik be”

– mondta Móró Lajos, aki remélte, hogy a mélykúti versenyre összeáll a fogata és a maximális teljesítményt tudják nyújtani lovai.

Nemzetközi versenyt hirdettek a póni kettesfogat-hajtás kategóriában is, a versenyt a Csongrád megyei fogathajtó, Balla Evelin sikerrel teljesítette.

A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
A Magyar Derby dobogósai és a díjátadók
Fotó: Vida-Szűcs istván
Nemzeti kategóriák

Összesen kilenc kategóriában versenyeztek a nemzetközi fogathajtóverseny és Magyar Derby nemzeti versenyében indulók. A póni négyesfogat-hajtást Jámbor Vilmos teljesítette, a kettesfogat-hajtást Kecskeméti László, a gyermek póni egyesfogat-hajtás kategóriát Juhász Péter nyerte. A junior póni egyesfogat-hajtás győztese Majoros Anna, a fiatal hajtó póni egyesfogat-hajtás legjobbja Palkovics Dávid, a B kategóriás kettesfogat-hajtásé Dani Marcell Balázs volt, a junior póni kettesfogat-hajtást Aszódi Richárd, a fiatal hajtó egyesfogat-hajtást Margitai Máté, a négyesfogat-hajtást Tóth Simon Sándor teljesítette.

Már a jövő évi versenyt tervezik

A szervezők az első két év pozitív tapasztalatai után azt ígérik, hogy ha a Nemzetközi Lovas Szövetség bizalmát ismételten elnyerik, akkor jövő júniusban újra nemzetközi versenyt szerveznek a nagy hagyományokkal rendelkező Bács-Kiskun megyei lovaspályán, ahol idén a négy nap alatt több ezer néző tekintette meg a nemzetközi fogathajtóversenyt.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.

"Viharos" lovaglás közben is balesetmentesen

Szemerkélő esőben kilovagolni sokak számára kellemes elfoglaltság. Amikor azonban viharba fordul az idő, óvatosnak kell lennünk. A vihar hirtelen is lecsaphat, akár tereplovaglás közben, akár egy lovas rendezvényen. Ilyenkor lovunk viselkedése idegessé, dühössé, válhat, ezért nagyon fontos tudnunk, mi a teendő ebben az esetben. A következőkben elárulunk néhány hasznos tippet.

Ép testbe ép lelket épít a lovaglás

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és egyszerű instrukciókat ad a lónak: „Állj! „Gyerünk!” A ló végzi az igazi munkát, gondolhatnánk. A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Fontos előnyökkel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi, spirituális szinten.