0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hármas ikerszülés Beleden: a mamatehén és borjak jól vannak

Nem mindennapi esemény szemtanúi lehettek az AXIÁL Kft. tulajdonosi köréhez tartozó beledi Extra Tej Kft. munkatársai. 2018. július 25-én hajnali 5 órakor hármas ikreknek adott életet egy tehenük, aki két üszőt és egy bikát hozott a világra.

A 6042-es számú tehén második elléséből születtek a „csöppségek”, akik 27, 28 és 30 kg-mal jöttek a világra – írja az Axiál. A borjak Myth apaságúak. A nagy eseményről Dr. Kiss Gerdát, az Extra Tej Kft. állatorvosát kérdeztük:

„Az ikerellés átlagosan az ellések 2-3 százalékában fordul elő, tehát 1000-ből 20-30-szor. A hármas iker viszont igen ritka. Nálunk kb. 15 éve volt az utolsó.

Az ellésnél nem volt komplikáció. Az ikrek sok esetben könnyebben meg is születnek, mert kisebbek. Az anya szempontjából rendszerint megterhelőbb, mint egy egyes ellés, de figyelünk az ikres tehenek energiaellátására és próbáljuk az ebből következő problémákat (magzatburok visszatartás, ketózis, sántaság) minimálisra redukálni.

A borjak egészségesek. Ha 30 kg körüli súllyal születnek, akkor meg is maradnak. Ennél kevesebb súllyal, kisebb lenne az esélyük, de neveltünk már fel 17 kilós borjút is.”- mondta Dr. Kiss Gerda.

 

 

Forrás: Axial.hu