0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növekvő árvízi biztonság, csökkenő kockázat

Hamarosan elkezdődik az Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-­Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. A projekt 2020. február végén zárul.

Az Európai Unió és a magyar állam 8,989 milliárd forintos támogatásával jelentősen javul az árvízi biztonság – írja a baon.hu. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló projektnek köszönhetően a Zagyva töltésének három,

a Tisza védvonalának pedig egy szakasza épül ki 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.

Megújulnak a kapcsolódó műtárgyak, továbbá egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya is létesül Szolnokon. A projekt általános célja a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelése. Közvetlen célja a töltések mértékadó árvízszint plusz magassági biztonságnak megfelelő kiépítése a Tisza középső szakaszán, ezáltal az árvízi kockázat csökkentése. A projekttel érintett települések: Szolnok, Zagyvarékas, Tiszakécske, Szászberek, Jászberény.

A biztonság napjainkban felértékelődik – mondta a csütörtöki projektnyitó ünnepségen Kovács Ernő kormánymegbízott. Tiszakécske az elmúlt évtizedekben több árvízzel küszködött. Mint mondta, a vizek egyszer gyönyörködtetnek, máskor pedig a veszélyt jelentik.

Rausch Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke összehasonlította a Dunát a Tiszával, és figyelmeztetett arra, hogy a víz az úr. Tanulni kell az elmúlt évek tapasztalataiból, hogy a károk minél kisebb mértékben jelenjenek meg.

Lovas Attila, a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a projekt jól szimbolizálja, hogy milyen árvízvédelmi feladatai vannak a vízügyi igazgatóságnak.

Reményét fejezte ki, hogy a mostani beruházással nem ér véget a védekezési feladat.
A kivitelező cég a Magyar Vakond Kft. vezetőjének átadott egy munkavédelmi sisakot. Varga Csaba ügyvezető különlegesnek nevezte, hogy saját településén, Tiszakécskén végezheti a munkát.
Forrás: baon.hu