0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szabadvizek mindenhol fürdésre alkalmasak

A kijelölt természetes fürdőhelyeken a vizek fürdésre alkalmasak. A legfrissebb vizsgálati eredményeket a napokban tette közzé a Tolna Megyei Kormányhivatal. Az ismert, ugyanakkor nem kijelölt fürdőhelyeken a strandolást nem javasolja a hatóság.

Változatlanul két víztesten, a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban jelölt ki természetes fürdőhelyet a kormányhivatal népegészségügyi osztálya. Az eddigi vizsgálatok mindegyike azt támasztja alá, hogy Tolna megyében a kijelölt természetes fürdőhelyeken a vizek fürdésre alkalmasak – írja a teol.hu.

Fadd-Domboriban az I. és a II. szabad strand esetében is leírták, hogy a vizsgált időszakban még folyamatban volt a strand parti sávjának, pihenő területének átépítése, valamint a mellékhelyiségek felújítása, ugyanakkor a június 15-től augusztus 31-ig tartó engedélyezett fürdési szezonban havi gyakorisággal ellenőrzik a vizek minőségét.

A júliusi mintavétel alapján mindkét helyszínen megfelelő minőségű a víz, a 2014–2017-es és a 2018-as vizsgálatok eredményei alapján pedig „jó” minősítésűek, vagyis a holtág vize fürdésre alkalmas.

Szintén Fadd-Domboriban, a volt ifjúsági tábor strandján hasonló eredmények születtek. A júliusban vett minta minősítése megfelelő lett, az elmúlt évek és az idei vizsgálatok eredményeit összevetve pedig „jó” minősítésű a strand vizének vízminőségi besorolása. A fürdővíz környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak.

Szálkán ugyancsak havonta ellenőrzik a víz minőségét, és a legutóbbi minta minősítése megfelelő lett.

A tó vizének vízminőségi besorolása a vonatkozó kormányrendelet és az elmúlt évek eredményei alapján „kiváló” minősítésű.

A rendszeresen fürdésre használt, ismert, de nem kijelölt fürdőhelyekre is kitérnek a Tolna Megyei Kormányhivatal közleményében. Mint írják, ilyen a Duna jobb partja egész Tolna megyében, ugyanakkor a folyam vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, és a közegészségügyi feltételek nem adottak. A fürdőzést nem javasolják.

Szekszárdon a homokbánya tó vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége szintén nem ellenőrzött, a közegészségügyi feltételek a parton a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak.

A meder ismeretlen állapota, gyors mélyülése miatt fokozottan balesetveszélyes. A fürdőzés itt fokozottan kockázatos.
Forrás: teol.hu