0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Toplica víz után érkezik a gyümölcslé

Egy új korszakba lép a Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet, hiszen a már három éve palackozott, a mentes és az enyhén szénsavas Toplica ásványvíz mellett gyümölcslevek palackozására készülnek. Nyár végén adhatják át a kovácsszénájai kisüzemet, ahol gyümölcslevek mellett lekvárokat, savanyúságokat készítenek.

– A kisüzemet Kovácsszénáján hozzuk létre, ahol a helyben gyűjtött termékeket dolgozzák fel. A beruházás a mezőgazdasági startmunkaprogram révén valósulhat meg – mondta a bama.hu-nak Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

A szövetkezetet négy település – Orfű, Abaliget, Husztót, Kovácsszénája – önkormányzatai és helyi vállalkozói hozták létre.

Az egyik céljuk az volt, hogy a munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben élők számára munkafeltételek teremtsenek, míg a másik fő hangsúly a helyi termékek, természeti források hatékonyabb felhasználására irányult.

Így született meg az ötlet, hogy az orfűi ásványvizet palackozzák. A terméket a helyi boltokban, lerakatokban, az orfűi vendéglátókban értékesítik. A környezettudatosságra építenek, így az egyliteres üveg visszaváltható. Szódát is töltenek az orfűi üzemben, melyet a környező települések közmunka programjában résztvevőik számára biztosítanak.

A kovácsszénájai gyümölcsfeldolgozó üzem épületét lassan befejezik. Az öltöző, a vizesblokk és a terem, ahol majd a munka folyik, már elkészült. A Mecsek Kincse Zöldterület Kezelő Szociális Szövetkezet gépbeszerzésre pályázott, így a gyümölcslépréselőtől kezdve lesz paradicsompasszírozó, gyümölcsmagozó, aszalógép.

– Egy kompletten felszerelt üzemünk lesz, várhatóan a nyár végére elkészülünk vele. A tervek szerint egy kisebb ünnepség keretében adnánk át, ahol már az első gyümölcslevet is megkóstolnánk – mondta Novák Péter, Kovácsszénája polgármestere.

– A településen sok a gyümölcsfa, ha majd látják a helyiek, hogy van egy kis feldolgozóüzemük, akkor nem a fa alatt rohad el a termés – tette hozzá.

A tervek szerint gyümölcsöket is vásárolnának, melyet feldolgoznak és értékesítenek. Termékeikkel a közeli orfűi óvodát is szeretnék ellátni, hogy jó minőségű lekvárokat, gyümölcsleveket fogyasszanak a kicsik.

Forrás: bama.hu